Ik had een aantal leuke dingen om over te schrijven, maar allemaal niet een volledige blogpost waardig. Dus besloot ik deze week om van deze losse weetjes 1 artikel te maken en dat lezen jullie vandaag in deze ‘3x random Bali weetjes’.

1. Gojek
In een foto diary heb ik de Gojek al eens voorbij laten komen en ook aangekondigd dat ik er nog een keer over zou schrijven. Wij zijn hier zo ontzettend enthousiast over! Maar wat is een Gojek nu precies?
In heel Indonesie zijn de ojeks (motorbike taxi) een bekend begrip. Sinds een aantal maanden is een nieuwe service opgezet, die ze Gojek hebben genoemd. Ze doen veel meer dan alleen mensen vervoeren op motorbikes:
– Go-Send: als je iets wilt bezorgen bij iemand, dan kun je een Gojek sturen om het op te halen bij jou en af te geven bij iemand anders.
– Go-Food: zin in je favoriete gerecht, maar geen zin om uit eten te gaan of het af te halen? Of wil je heel graag eten bestellen bij een restaurant dat geen delivery service heeft? Stuur een Gojek om je eten op te halen!
– Go Mart: voer in de app in wat je wilt hebben uit welke winkel en Gojek koopt het voor je en brengt het bij je thuis!
Had ik al gezegd, hoe geweldig we dit vinden??
Hoe het werkt? Je download de app en maakt een account aan. Daarna geef je de opdrachten via de app en je ziet op de kaart meteen waar er Gojek drivers bij jou in de buurt zijn. De app vraagt je om wat gegevens in te vullen, zoals bijvoorbeeld het bedrag dat gemoeid is met het shoppen en als je de opdracht verzonden hebt, word je snel gebeld door de Gojek driver aan wie de opdracht is toegewezen.
Wat kost het? Een opdracht binnen het Zuiden van Bali (zo tot de 20km enkele reis) kost ongeveer een euro. Geen geld toch? Wij zijn fan 🙂
FotorCreated3
2. Viaducten
Ben je wel eens op Bali geweest en heb je je afgevraagd waarom er geen viaducten zijn? Nou, ik ben er net achter waarom dat is! Dat heeft met het geloof te maken. Er vinden hier zo ontzettend veel ceremonies plaats en daarvan gaan er veel in processie over een weg heen. Het is absoluut geen optie dat ten tijde van een ceremonie op de lager gelegen weg, er mensen/auto’s etc. boven langs gaan….dus dat is de reden dat op alle grote wegen speciale ‘u-turn punten’ zijn gemaakt. Hartstikke onhandig! En het verkeer wordt er zo door opgehouden….dat ik mij echt al 100x had afgevraagd, waarom ze er niet een simpel viaduct van hebben gemaakt. Geen kwestie van achter gebleven gebied dus, maar het zal er hier ook nooit komen zolang Bali Hindoeïstisch is.

3. Alles gaat kapot!
Echt alles, maar dan ook alles gaat hier kapot. Zo vervelend! We dachten eerst dat we pech hadden met een aantal elektronische apparaten, maar bij iedereen hier gaat alles kapot. Kan geen toeval meer zijn! Een beetje research van Peter leerde ons dat dit 2 oorzaken heeft. Ten eerste de continue vochtige warmte, wat veel elektronische apparatuur laat wijken/breken. Mijn laptop scherm is bijvoorbeeld ook gewoon gaan scheuren en staat nu zo ver ‘open’ (zie foto) dat hij niet meer ingeklapt of verplaatst kan worden en hij bij elkaar gehouden wordt door een tang.
Vrienden van ons, hebben 2 telefoons gehad die gewoon zijn gebarsten van de warmte (zie andere foto’s). Bizar toch eigenlijk dat dit door het klimaat gebeurt hier?
De tweede reden is de niet constante stroom toevoer via de stopcontacten. Veel van onze elektronische apparatuur vertoont kuren met de batterijen. Dat komt blijkbaar door deze niet constante stroom. Helaas hebben meer mensen hier last van gehad.
Kom je op vakantie naar Bali, dan hoef je echt niet bang te zijn dat na een vakantie, je meteen alles nieuw moet aanschaffen. Maar ben je van plan om hier langer te verblijven, is het wel iets om rekening mee te houden.
FotorCreated4
Dat waren de 3 weetjes voor deze post. Als we meer interessante random weetjes over Bali tegen komen, dan lezen jullie het wel weer in een volgend artikel!

Recent Posts

Leave a Comment