We hebben de afgelopen jaren ontzettend veel gevlogen en ik kan wel zeggen dat we er ook behoorlijk bedreven in zijn geworden om goedkoop te vliegen en goede deals te vinden. Zelfs nu in de meivakantie vlogen we voor een prikkie naar Italië. Vandaag deel ik wat tips hiervoor met jullie.

1. Zoekmachines voor vliegtickets
Oh, hier kan ik dus echt avonden mee bezig zijn. Op onder andere Skyscanner zoeken naar goede vluchten. Ik weet dat veel mensen dit vervelend vinden, maar ik word daar dus echt blij van.
Mijn favoriete functies zijn: ‘zoeken op de hele maand’ en bestemming ‘overal’. Wat ik dus vaak doe als we weg willen is zoeken op de hele maand, want dan krijg je per dag een overzicht met prijs, en als je geen specifieke bestemming in gedachten hebt, kun je zoeken op ‘overal’. Voor deze meivakantie waren we niet naar iets specifieks op zoek, dus dan zocht ik voor de hele maand april met vertrek vanaf de kleinere (en goedkopere) vliegvelden Rotterdam, Eindhoven, Brussel en Weeze naar ‘overal’. Dan krijg je een overzicht van goedkoop naar duur en zie je dat je vaak voor onder de 50 euro naar Europese bestemmingen retour kunt vliegen als je de dagen goed kiest. In onze periode was het vooral heel goedkoop om naar Milaan en Pisa te vliegen en aangezien wij met Thijs al in Toscane zijn geweest, kozen we nu voor Milaan en de regio Brescia, Verona en Gardemeer. Zelfs midden in de meivakantie betaalden we hiervoor 30 euro per persoon retour vanaf Brussel. Geen geld toch? Wat je ook kunt doen is op een heel land zoeken. Stel je bent een reis in Azië aan het plannen en je wilt van Singapore naar Bali vliegen. Vul dan in dat je van Singapore naar Indonesië wilt en dan krijg je per plaats de goedkoopste tarieven. Soms kan het bijvoorbeeld voordeliger zijn om van Singapore naar Jakarta te vliegen en dan een binnenlandse vlucht voor 20 euro te nemen naar Bali. Wij hadden voor ons visum op Bali ooit een keer een ticket het land uit nodig wat we niet zouden gebruiken. Toen hebben we via Skyscanner gezocht op ‘van Indonesië naar Maleisië’ en dan kun je per maand kijken wat het goedkoopste ticket is. Zo hebben we voor 10 euro per persoon deze tickets geboekt waarvan we wisten dat we ze toch nooit zouden gebruiken.

2. Nieuwsbrieven en Social Media
Veel airlines kondigen via nieuwsbrieven en social media sales aan. Toen wij op Bali woonden kregen wij de nieuwsbrief van AirAsia en boeken in de sales is echt heel voordelig. Je moet er vaak wel op tijd bij zijn, dus als je bepaalde vluchten in gedachten hebt en je ziet een aankondiging voorbij komen, wees er snel bij! Voor het voordeeltarief zijn altijd maar beperkte stoelen te vinden. Wij wisten vaak al lang van tevoren in welke week wij weer naar Singapore moesten om ons visum te verlengen.
Via de social media van Qatar wisten we dat ze in september sale hadden. Wij hebben toen voor 500 euro per persoon retourvluchten Amsterdam-Bali kunnen boeken. Nog steeds veel geld…maar voor een vlucht naar Bali is het echt een koopje! Helemaal met zo’n goede airline als Qatar. Er zijn ook Facebook pagina’s als ticketspy, waar mensen dit uitzoekwerk voor je doen. Ze vinden vaak goede deals, maar met kinderen vaak ook niet handig. Omdat je snel moet vertrekken, of de goede prijzen buiten de schoolvakanties zijn. Zo hadden ze ook een ticket naar Bali getipt voor iets van 320 euro retour. Dan vloog je via China met een stopover van 18 uur….en ook dat is niet zo handig met kinderen. Maar als je hier geen problemen mee hebt, en vooral een goede prijs wilt, moet je zulke sites zeker in de gaten houden. Onze zomervakantie hebben we uiteindelijk ook geboekt via een promotie op de Facebookpagina van 30pluskids. Daar gaven ze een korting van 50% voor onze eerste vakantieweek (8 t/m 15 juli) en dat trok ons net over de streep om te boeken en scheelt toch weer behoorlijk wat geld.

3. Accommodaties benaderen
Voor onze vakantie nu in Italië waren we op zoek naar een betaalbaar appartement aan het Gardameer. We hebben zelf contact opgenomen met de accommodatie die we gevonden hadden via sites als Booking.com en TripAdvisor. Gewoon aangegeven dat we interesse hadden en brutaal gevraagd of ze een betere prijs konden geven. Dat kon inderdaad en scheelde ons ongeveer 200 euro voor 10 dagen! Best de moeite waard dus. Het zal lang niet overal opgaan, maar helemaal als je ergens niet in het hoogseizoen bent, kun je dit best proberen. Niet geschoten…

4. Voor schoolvakanties: gebruik maken van studiedagen voor of na de vakantie
Dit schooljaar heeft de school van Thijs een paar keer een studiedag op de vrijdag of maandag voor of na de vakantie. Het kan al enorm schelen als je bijvoorbeeld voor de meivakantie op een donderdagavond een vlucht kan vinden. Dan gaan de kinderen tot 15 uur naar school en dan kun je om 18 uur al in het vliegtuig zitten als je geluk hebt. Helemaal als je kind nog 5 is, dan mag het elke week 5 uur school missen zonder opgave van reden. Dan kun je zelfs nog een middagvlucht halen op de donderdag.

5. Losse elementen boeken
Niet iedereen heeft het ‘gedoe’ er voor over, maar het is eigenlijk bijna altijd voordeliger om losse elementen te boeken dan een pakketreis. Voor de herfstvakantie zijn wij bijvoorbeeld aan het kijken om een weekje naar de zon te vliegen naar bijvoorbeeld Mallorca of Ibiza. Dan zoeken we dus via de hierboven genoemde manier een goedkope vlucht en boeken daarna los de accommodatie en huurauto. Ik zoek zelf eigenlijk altijd met Engelse zoektermen als ‘kids friendly hotel ibiza’ of ‘ibiza with kids’ om de beste resultaten te krijgen. Zo krijg je eerst een beetje een beeld van welke plekken leuk zijn met kinderen. Soms staan er in deze resultaten al leuke hotels genoemd, maar soms zoek ik daarna nog weer specifiek op die plaatsen via bijvoorbeeld TripAdvisor en Airbnb. Voordat ik ga boeken zoek ik altijd eerst de reviews bij TripAdvisor en Booking.com op en filter dan specifiek op de reviews van gezinnen met kleine kinderen om een beeld te krijgen van hoe kindvriendelijk een accommodatie is. Bij voorkeur filteren we ook alleen op hotels die hoger dan een 8 scoren. Voor onze lange reis in Azië vorig jaar heb ik tips gevraagd aan collega blogger gezinnen die dezelfde plekken hebben bezocht. Zo hebben we bijvoorbeeld voor een aantal plekken in de Filipijnen hele goede tips gekregen van een gezin dat ook op reis was voor langere tijd en net de Filipijnen had bezocht. Tips uit de eerste hand van gezinnen die reizen zijn echt heel waardevol! Zo hebben we tijdens deze reis op 11 plekken geslapen en door op deze manier accommodaties uit te zoeken, hebben we echt in 11 top accommodaties geslapen. Ik ben zelf helemaal geen voorstander van pakketten, omdat het gewoon altijd duurder uitpakt en de hotels zijn altijd net wat minder speciaal. Een pakket geeft wel zekerheid natuurlijk, maar op veel plekken kun je er echt op vertrouwen dat je vervoer van plek naar plek gewoon makkelijk geregeld krijgt. En je bent zoveel malen goedkoper uit!

Dit is eigenlijk hoe wij het uitzoeken en boeken van onze reizen aanpakken. Hebben jullie nog tips voor het vinden van goede tickets en goede deals?

Recent Posts

Leave a Comment