Tijdens onze vakantie naar Nederland moesten we zes uur tijdsverschil overbruggen. En na een maand, weer zes uur terug. Hoe is dat gegaan met onze kinderen? En hoe hebben we dat aangepakt? In deze blog lichten we dit toe.

Op de heenweg vliegen we naar het Westen. Wat betekent dat het daar veel eerder op de dag is dan in Azië. Het probleem van de jetlag die kant op, is dat de kinderen erg vroeg wakker kunnen worden. Lees: 3 uur ’s nachts (want 9 uur ’s ochtends al in Bali). Als je zelf ook behoorlijk moe bent van de reis en ook last hebt van het tijdsverschil en ontregeld bent, is dat niet waar je op zit te wachten.
Wij hebben een week voordat we naar Nederland vlogen geprobeerd om de kinderen alvast in een pre-jetlag te brengen door ze om 21 uur naar bed te doen in plaats van 19 uur en zo al 2 uur tijdsverschil te overbruggen. Dit had alleen niet het effect wat we gehoopt hadden. Namelijk dat ze ook wat later wakker zouden worden. Toen dit effect na vijf dagen nog niet bereikt was en we oververmoeide kinderen om ons heen hadden, zijn we hiermee gestopt en hebben ze nog even kunnen bijslapen voordat we vertrokken. Oververmoeide en prikkelbare kinderen aan boord is ook niet echt wenselijk.
Op de reisdag zelf zijn we Balinese tijd pas rond 00.30 uur gaan slapen, door het reisschema wat we hadden. Ze hebben niet een hele goede nacht gemaakt, maar wel een paar uur geslapen aan boord. In Nederland aangekomen, is dit qua vermoeidheid een dag die je even moet zien te ‘overleven’. We hebben ze beide 1 kort slaapje laten doen, maar meer niet. Om 18.30 lagen ze doodmoe in bed en wij volgenden niet veel later 😉
We waren bang dat ze om 02.00 uur klaar voor de dag zouden zijn…..maar dat viel erg mee gelukkig. Om 05.30 werden ze wakker. Heel netjes, want dat is 11.30 uur op Bali. De dagen erna werd het allemaal maar later en dat was de jetlag. Dat viel erg mee dus!

De terugweg vlogen we naar het Oosten en we hadden een dagvlucht. Het is kinderen niet uit te leggen dat het handig is voor de jetlag als ze wat eerder gaan slapen, dus ze gingen Nederlandse tijd om 19 uur slapen. Na 4 uurtjes slapen werd het ‘ontbijt’ geserveerd en was iedereen klaarwakker. Tijdens de overstap van 2,5 uur (Nederlandse tijd van 00.30 tot 02.00 uur) waren de kindjes hyper actief met een bal aan het spelen en de tweede vlucht hebben ze nog bijna 3 uur geslapen.
Vervolgens gold op Bali hetzelfde als op de heenreis. De dag ‘overleven’ en proberen niet te slapen. Isa was op een gegeven moment niet meer wakker te houden en heeft tussendoor een half uurtje geslapen, maar Thijs is tot 20.30 uur wakker gebleven.
Het probleem met deze jetlag is, dat het voor de kinderen aanvoelt als een middagslaapje als ze ’s avonds in slaap vallen en dan vrolijk wakker kunnen worden na 2 uur om vervolgens niet voor 03.00 uur weer in slaap te vallen tot ver in de volgende dag.
Gelukkig gebeurde dit bij ons niet en sliepen ze meteen door tot de volgende dag 08.30 uur. Dat lekkere ‘uitslapen’ van 20.00 tot 08.00 uur heeft een week geduurd en daarna moesten ze ook weer naar school, dus was het hoe dan ook klaar met het ‘uitslapen’.

Voor ons is de jetlag beide kanten op dus ontzettend meegevallen. Ik denk dat het het belangrijkste is, om op de dag van aankomst niet toe te geven aan de vermoeidheid van jezelf en van je kind en echt moet proberen wakker te blijven met z’n allen. Bij ons heeft dit in elk geval gewerkt.

Al viel Isa de eerste dagen in Nederland wel te pas en te onpas in slaap 😉
20150619_104133

Recommended Posts