Het is alweer bijna een jaar geleden dat we met ons gezin naar Yogyakarta gingen en daar een enorm leuke vakantie beleefden. Het bleek een stad te zijn die veel te bieden heeft voor kinderen, dus ik wil vandaag 9 dingen met jullie delen om te doen met kinderen in Yogyakarta.

1. Taman Pintar Science Museum
Midden in het centrum, vlak bij het koninklijk paleis, ligt dit kindermuseum. Ondanks dat het voornamelijk gericht is op lokale kinderen, is het als toerist ook leuk om te bezoeken. Er zijn verschillende gedeeltes en gebouwen dus je moet even goed zoeken want overal zijn weer aparte kaartjes voor. Het planetarium kun je overslaan, want de uitleg is alleen in het Indonesisch. Buiten op het plein kun je tegen betaling met een bootje varen en zijn fonteintjes waar je in het water kunt spelen. De tweee hoofdgebouwen leiden je langs allerlei wetenschapsinformatie en trucjes en proefjes die je kunt doen. Niet te vergelijken met de fancy science musea in Europa en steden als Bangkok en Kuala Lumpur….maar toch leuk om te doen met kinderen.
FotorCreated42. Borobudur
1 van de redenen om naar Yogyakarta te gaan is het bezoeken van de Borobudur. Voor de meeste mensen is dit zelfs de belangrijkste reden voor een bezoek aan Yogyakarta. Wij zijn in 2008 zonder de kinderen al bij de Borobudur geweest en gingen nu dus in 2015 met de kinderen. Een heel ander bezoek, maar ook ontzettend leuk. Ook voor kinderen is zo’n tempel echt leuk. Laat ze lekker zelf ontdekken en hun weg vinden. Wij hebben Thijs en Isa zelf laten lopen en vonden het leuk om te zien welke weg ze kozen en wat ze allemaal zagen onderweg.
FotorCreated43. Malioboro straat
Niet speciaal iets voor kinderen, maar het is wel leuk voor kinderen. Deze bekende hoofdstraat van Yogyakarta. Helemaal als je kinderen niet gewend zijn aan Azië, dan vallen ze waarschijnlijk van de ene verbazing in de andere. Er is zoveel te zien op deze straat! Streetfood, marktkraampjes, paarden, motors, fietstaxi’s, alles door elkaar heen.
FotorCreated54. Airforce museum
Als je vanaf het centrum weer naar de luchthaven rijdt, heb je vlak voor de luchthaven het Airforce museum. Ook niet heel bekend voor toeristen, maar wel goed bezocht door locals. Houd er rekening mee dat je je moet kunnen identificeren aan het begin van de basis. Wij moesten helaas eerst een keer terug om onze paspoorten te halen.
Het museum bestaat uit een enorme grote hal waar verschillende oude gevechtsvliegtuigen en helikopters staan. Je kunt overal binnen kijken, wat voor de kinderen hartstikke leuk is. Thijs is nog op de foto geweest in een pilotenpak wat hij super stoer vond! Verder wordt er ook veel uitgelegd over de militaire luchtmacht geschiedenis, waar Nederland natuurlijk ook regelmatig aan bod komt. Dat is dan weer iets minder.
FotorCreated45. Ambarrukmo mall
De grootste mall van Yogyakarta is de Ambarukkmo mall, gelegen tussen het vliegveld en het centrum. Super leuk om te shoppen voor de mama’s en papa’s…..maar ook een kleine indoor speeltuin en een automaten/activiteiten hal voor de kids. De speeltuin is vrij lokaal, maar netjes, veilig en goedkoop.
10440752_944225082268114_7918065307788166293_n6. Hotel Royal Ambarrukmo
Direct naast de bovengenoemde mall ligt het hotel Royal Ambarrukmo. Wat ons betreft een perfecte keus. In onze zoektocht naar een kindvriendelijk hotel in Yogya vonden we helaas weinig hotels. Dit hotel heeft een grote tuin met een speeltuin. Een vijver met vissen die de kinderen eten mogen geven, twee zwembaden waarvan 1 groot kinderzwembad. Bij het zwembad verstrekken ze gratis zwemplankjes en in het weekend wordt het kinderzwembad vol gegooid met ballen. Erg leuk!
19105_944225038934785_2246533119263516963_n7. Via Via restaurant
Dit is een super leuk restaurant aan de Jalan Prawirotaman met heerlijk eten en genoeg ruimte en speelgoed voor de kinderen om mee te spelen. Er is ook een goede selectie van kindergerechten op de kaart die leuk opgemaakt worden!
FotorCreated68. Becaks
Ook weer niet speciaal iets voor kinderen, maar wel iets wat kinderen heel leuk vinden. Althans, die van ons. Onderhandel een goede prijs en gebruik de traditionele fietstaxi voor een ritje van A naar B. Wij namen bijvoorbeeld van het Taman Pintar museum de becak naar het Via Via restaurant. Net een leuk stukje….en vervoer moet je toch hebben. Thijs en Isa keken hun ogen uit te midden van het verkeer.
FotorCreated59. Restaurant Milas
Gelegen in een drukke wijk, maar dit restaurant is een oase van rust. Een gezonde, vegetarische en biologische kaart maar wel met lekkere dingen voor kinderen. Door de hele tuin staan leuke zitjes met kussentjes en voor de kinderen staan er een paar speeltoestellen om zich tijdens het wachten op te vermaken.

Zoals je kunt lezen is er eigenlijk vrij weinig ECHT speciaal voor kinderen om te doen in Yogyakarta. Maar toch vonden wij de stad heel geschikt om met kinderen te bezoeken en waren er genoeg dingen te doen die kinderen ook leuk vonden.

Recent Posts