Toen wij besloten om voor langere tijd naar Bali te gaan was dit deels omdat het leven op Bali goedkoper is dan in Nederland. We hebben ons daar eerlijk gezegd wat in vergist. Ons leven hier is op dit moment nog steeds goedkoper dan het leven wat we in Nederland hadden, maar het scheelt niet ontzettend veel. Nu is het verschil met Nederland dat het wel goedkoper kan, maar niet vreselijk veel. Op Bali kun je spotgoedkoop leven als je wilt, maar dan moet je wat andere keuzes maken. Het kan dus wel echt als je wilt. Kom je naar Bali en maak je net als wij wat ‘luxere keuzes’ en wil je toch eigenlijk wat geld besparen? Ik heb vandaag een paar tips voor je!

1. Laat een local je groente en fruit kopen op de lokale markt. Bij grote supermarkten als Hardy’s in Sanur heb je als buitenlander echt goede prijzen, maar voor locals is de supermarkt een stuk duurder dan de markt. Onze kok en buurman koopt elke dag in op de lokale markt en dat betekent dat we een hele scherpe prijs betalen voor het eten.
FotorCreated7
2. Probeer op energie te besparen door onder andere de airco niet te vaak en te lang aan te zetten. Wij hadden vaak de airco aan overdag als we aan het werk waren, maar hebben nu gemerkt dat een goede ventilator ook voldoende is. Ook later we de slaapkamers van de kinderen door middel van de airco afkoelen voordat ze naar bed gaan, maar als ze slapen zetten we ze weer uit totdat wij gaan slapen. De kamer blijft in de uurtjes prima koel en het scheelt een paar uur airco.
3. Ook al heb je het warm, zoek niet altijd een airconditioned indoor speeltuin op om te spelen met de kinderen. Thuis is het sneller warm omdat het minder waait, maar aan het strand is het al heel snel lekker omdat je een briesje van zee hebt. In de middag ligt het strand van Sanur grotendeels in de schaduw en kun je daar heerlijk spelen.
4. Check het schema van de pomp van het zwembad. Nog 1 van de energievreters bij ons thuis, de pomp van het zwembad. We kwamen er op een gegeven moment achter dat hij veel te lang en vaak spoelde voor het kleine zwembad dat wij hebben. Probeer wat schema’s uit. Je ziet het vanzelf aan het water als hij niet genoeg pompt 😉
5. Koop de spullen die je in bulk kunt kopen bij de Lotte Mart aan de bypass tussen Kuta en Sanur. Dit is een voormalige Makro en alles wat je in grotere hoeveelheden koopt is een stuk goedkoper. Wij gaan er ongeveer eens in de twee maanden heen en laten de spullen thuis bezorgen. De 75.000 idr die je hiervoor betaalt haal je er makkelijk uit. Ideaal voor bijvoorbeeld drinken, bier, schoonmaakspullen, etc.
6. Koop spullen tweedehands via verschillende Facebook pagina’s. Er zijn behoorlijk wat expats op Bali en het verloop is groot. Veel mensen blijven net als wij maar iets van 2 jaar. Daarna worden hele inboedels weer verkocht. Wij hadden nog geen idee van deze pagina’s toen we hier kwamen wonen, anders hadden we zeker een en ander tweedehands aangeschaft. Voorbeelden van deze pagina’s: Bali Children’s Buy and Sell en Buy and Sell in Bali Free
Voor ons ook ideaal om straks onze spullen weer te verkopen via deze sites.
7. Koop de grote gallons (19 liter) water in plaats van steeds kleine flessen. Als eerste natuurlijk omdat het beter is voor het milieu, maar ook een stuk goedkoper.
FotorCreated58. Meld je aan voor Uber en installeer de app op je telefoon. Via Uber kun je een stuk goedkoper van A naar B gebracht worden dan door een taxi. Scheelt zo 40 tot 50%.
9. Als je het aandurft, overweeg dan om een scooter te gaan rijden in plaats van een auto. Dat scheelt enorm veel geld en is vaak veel sneller ook. Er zitten uiteraard ook nadelen aan. Met kinderen is het lastiger, het is minder veilig en als het regent is het niet zo comfortabel en met onweer zelfs gevaarlijk. Maar wij rijden voornamelijk op de scooter en kiezen voor langere stukken en met slecht weer vaak voor een andere optie.
10. Als je niet zelf een auto hebt en een dagje op pad wilt, overweeg dan om een auto te huren in plaats van een auto met chauffeur te nemen. Wij hebben al sinds het begin dat we hier zijn een vaste chauffeur met zijn eigen auto die we bellen als we dagjes uit wilden. Toen we vorig jaar een keer een weekend weg gingen naar Bedugul, was het niet handig om met hem te gaan, want dan moest hij ook blijven slapen en dus besloten we om een auto te huren. We ervoeren dat dit eigenlijk super makkelijk is en een stuk goedkoper. Voor 14 euro per dag huur je een comfortabele auto. En als je een chauffeer inhuurt voor een hele dag, ben je zo 30 euro kwijt.
11. Neem geen lokale televisie als je net als wij toch niet kijkt. We hebben een paar maanden een schotel gehad en een abonnement maar we merkten dat we eigenlijk alleen nog via internet kijken. Netflix, Youtube, etc. Via een google chrome kast kun je heel makkelijk bijvoorbeeld Netflix en Youtube streamen op je TV. We hebben dus wel gewoon een TV.
12. Aziatisch eten is een heel stuk goedkoper dan Westers eten. Probeer op het gebied van eten in te burgeren en veel Aziatische gerechten te eten. Zuivel (melk, kaas yoghurt) is bijvoorbeeld heel Westers en dus ook ontzettend duur.
FotorCreated6Ondanks een aantal bezuinigingen die wij al een tijd doorvoeren, hebben we toch nog een heerlijk en relaxed leven hier. Maar het zijn gewoon kleine dingen die makkelijk te realiseren zijn en die bij elkaar een behoorlijke besparing opleveren.
Woon je ook op Bali en heb je zelf nog budgettips? Laat het me zeker weten bij de comments!

Recommended Posts

Leave a Comment