Laatst plaatste ik een foto op Instagram over reizen met kleine kinderen. Hoe vaak wij wel niet te horen hebben gekregen ‘zonde die verre reizen met kleine kinderen als ze er zich later niks van herinneren’. Ik heb dat zelf echt nooit zo ervaren. En vond deze quote wel heel toepasselijk. Ik heb het vaak met mensen over het maken van verre reizen met kinderen en heb al heel wat bezwaren gehoord. Waaronder:

Wat doe je een kind aan, kinderen zijn ook tevreden in een huisje in Drenthe
Ja, daar zouden onze kinderen het ook prima naar hun zin hebben. Wij zelf vinden hier echter niet zoveel aan. Dat zou een probleem worden als de kinderen het alleen naar hun zin zouden hebben in een huisje in Drenthe. Gelukkig is dat niet het geval. Ze zijn echt perfectly happy, waar we ze ook mee naar toe nemen. Wat voor hen het belangrijkste is, is dat wij bij hen zijn en waar we zijn maakt ze helemaal niet zoveel uit.

Die lange reis weerhoudt mij van het maken van een verre reis
Ja, lange vliegreizen zijn ook geen hobby van ons. Het heeft ons alleen nog nooit weerhouden van het maken van een reis. Als je wilt kijken of het wat voor je is en hoe je kinderen reageren, kun je ook heel goed eerst wat dichter bij huis blijven. Marokko bijvoorbeeld is maar een paar uur vliegen en je bent meteen in een hele andere wereld. Ik vond zelf een lange autoreis niet verschillen van een lange vliegreis. Het is beide redelijk hard werken met kleine kinderen, maar voor ons is wat we er voor terug krijgen het altijd waard.

Ze herinneren het zich toch niet
Dit vind ik zelf echt een bezwaar van niks. Waarom zouden kinderen zich alles moeten herinneren? Isa is naar Bali verhuisd toen ze 6 maanden was en kwam weer naar Nederland vlak voor ze 3 werd. Ze herinnert zich vast heel weinig van deze periode straks. Maar hadden we het daarom niet moeten doen? Ik ben er van overtuigd dat veel Aziatische geuren en geluiden bijvoorbeeld wel ergens opgeslagen blijven. Als ze straks zelf de wereld gaat ontdekken en in Azië komt, het voelt als thuiskomen. Daarnaast kunnen reizen, of periodes die je intensief met elkaar doorbrengt ook heel goed zijn voor de hechting als gezin. Wij hebben op Bali zoveel meer tijd samen door gebracht die ons als gezin veel heeft opgeleverd. Dat hadden we dan niet moeten doen, omdat de kinderen het zich niet meer herinneren?

Reizen met kinderen is te vermoeiend, dan kom ik niet tot rust
Nu ben ik de laatste die zal ontkennen dat reizen vermoeiend is. Tijdens onze wereldreis hadden we zelfs af en toe een vakantie nodig tijdens het reizen. En met kinderen is het minstens dubbel zo vermoeiend. Wij kunnen ook niet meer reizen op hetzelfde tempo als voordat we kinderen hadden, maar met een aangepast tempo is het echt goed mogelijk. Wij proberen nu vaker een uitvalsbasis te nemen waar we langer blijven en dan kun je vanuit daar trips doen. Als we echt aan het rondreizen zijn, dan blijven we minimal 4 tot 7 nachten op 1 plek. Waar we nu met kinderen ook meer rekening houden is met vliegtijden. Goedkope vluchten zijn vaak heel vroeg in de ochtend, maar dan betalen wij liever iets meer geld om op een schappelijker tijdstip te vliegen. Als je naar 1 bestemming vliegt is het niet zo erg, want dan heb je de hele vakantie om bij te komen, maar als je rondreis met kleine kinderen vind ik veel vroege of juist hele late vluchten echt funest. Kortom, het vergt wat aanpassingen in reisstijl, maar voor ons is dat geen enkel probleem.

Reizen levert teveel prikkels op voor mijn  kinderen
We hebben het geluk dat Thijs en Isa niet snel overprikkeld raken. Thijs en Isa zijn behoorlijk wat gewend en raken niet snel van slag bij nieuwe dingen. Als we reizen, houden we echter wel degelijk rekening met ze. Toen we tempels bekeken in Angkor, deden we dat alleen in de ochtend en in de middag konden ze lekker zwemmen. Zo doen we dat trouwens ook in de meeste grote steden. Dan plannen we activiteiten in de ochtend en houden we de middag lekker rustig. Of we doen het om en om. Ene dag actief en de andere dag rustig. Zo houden we het toch enigzins overzichtelijk en rustig voor de kinderen. En als we merken dat het ze teveel wordt, kunnen we altijd plannen aanpassen. Het is nog nooit voorgekomen, maar als je reist ben je over het algemeen vrij flexibel en pas je het programma wat aan. Ook geen probleem.

Nu snap ik heel goed dat niet iedereen plezier haalt uit het reizen met kinderen. Als je alleen of met z’n 2en niet van reizen hield, dan is de kans groot dat het met kleine kinderen helemaal niet is wat je wilt. Maar als je wel graag reist en je laat weerhouden door bovenstaande redenen, dan kan ik je vertellen dat het echt zo ontzettend de moeite waard is!
Wij hebben ontzettend veel van de wereld gezien voor we kinderen kregen, maar met kinderen geeft zo’n andere dimensie. Het is anders, je bent minder flexibel, maar (heel cliché) je krijgt er ook zoveel voor terug! In 2008 waren wij bijvoorbeeld zonder kinderen bij de Borobudur op Java en in 2015 met kinderen. Ook in Singapore, Bangkok, Angkor, Kuala Lumpur en Hoi An zijn we met en zonder kinderen geweest. Het is gewoon heel leuk om plekken door de ogen van de kinderen te bekijken. Zo lieten we ze bij de Borobudur (zie foto bovenaan artikel) zelf de weg bepalen en kijken waar ze uitkwamen. Hier de bocht om, daar omhoog en steeds weer nieuwe verassingen. Wij zelf hadden 8 jaar daarvoor de neiging om snel naar boven te lopen voor de zonsopgang en het uitzicht.

Ik weet zeker dat je er geen spijt van gaat krijgen, dus go for it!

Recent Posts