Sinds half maart leven we echt als Digital Nomad en moet er dus tijdens het reizen ook gewerkt worden. Maar hoe vinden we tijdens het reizen ook nog tijd om te werken? We weten allemaal dat het al behoorlijk druk is om 2 kinderen om je heen te hebben tijdens het reizen, en Peter moet toch echt zo’n 15 tot 20 uur per week kunnen werken.
We hadden van tevoren het volgende bedacht en hoopten dat dit zou werken: Peter werkt 1 dag per week 6 uur, daarnaast werkt hij 3 avonden van 3 uur en dan komen we op het minimale van 15 uur. De overige uren zijn meer losse uurtjes tussendoor en dan hoopten we dan hij elke week zo’n 18 tot 20 uur zou halen.

Hoe gaat dat nu daadwerkelijk op reis?
Het begon eigenlijk vrij slecht. We startten deze reis op het prachtige Palawan in de Filipijnen. We hadden van tevoren wel ingeschat dat het hier het minst goed zou zijn van de hele reis, maar dat het internet en de faciliteiten zo ontzettend slecht zouden zijn, hadden we niet verwacht. We hadden meteen de eerste dag twee sim kaartjes gekocht voor 3g internet. Allebei van een andere provider zodat we betere dekking zouden hebben samen. Maar het werd al snel duidelijk dat het 3g netwerk hopeloos overbelast is….hier hadden we dus heel weinig aan. In Puerto Princesa werkte de wifi nog redelijk, maar alle andere plaatsen was of geen wifi of het was niet werkbaar voor Peter. Tel daar bij op dat we op sommige plaatsen alleen ’s avonds van 18 tot 21 uur stroom hadden….en je kunt bedenken dat we vrij weinig aan werken toe zijn gekomen. Peter heeft het hoognodige kunnen doen op de momenten dat het lukte, maar daar is het ook echt bij gebleven.

1 dag per week van 6 uur werken
Na die eerste 2,5 week is het internet gelukkig geen probleem meer geweest, dus konden we eindelijk ons plan in werking stellen.
Peter plande een dag van 6 uur in en ik ging in Manila met de kinderen op pad. Dat ging op zich heel goed, maar een dag van 6 uur was voor mij vrij lang. Peter werkte op de hotelkamer, dus ik moest 6 uur ‘buiten blijven’ met de kinderen en dat bleek toch best lang. Vanaf de week erna hebben we geprobeerd om 2 dagen van 3 uur in te plannen en dat werkt een stuk beter. Dat hebben we nu een paar weken gedaan en voor mij is dat heel fijn. In 3 uur kan de kinderen makkelijk meenemen naar bijvoorbeeld een indoor speeltuin in een stad en met de reistijd erbij is de 3 uur zo voorbij en sluit Peter zich weer bij ons. Voor Peter is 6 uur achter elkaar wel fijner om echt goed te kunnen programmeren, maar met 3 uur is hij ook tevreden.
P1110968

Avonden
We vinden het heel leuk om na het avondeten samen de kinderen naar bed te brengen, maar dat is natuurlijk niet nodig. Dus daarom hebben we besloten dat ik dat minimaal 3x per week alleen doe en dat Peter na het avondeten gaat werken. Ik douche de kinderen dan, lees ze voor en leg ze op bed zodat Peter meteen rond 18.30 uur a 19.00 uur kan beginnen met werken tot ongeveer 22 uur. Dit werkte eigenlijk meteen goed en die uren kan hij ook makkelijk maken zonder dat hij overdag iets van het reizen ‘mist’.

Tussendoor
Tussendoor nog zo’n 5 uur per week vinden aan tijd om te werken is tot nu toe ook goed gelukt. Op die eerste 2,5 week na natuurlijk. Ons dagritme is dat we na het ontbijt op pad gaan en dan na de lunch, meestal tussen 14 en 17 uur altijd wel bij het hotel zijn. De kinderen rusten dan ook even uit met bijvoorbeeld de tablet en we gaan vaak even zwemmen dan. Voor Peter een periode om even een uurtje werk mee te pakken. In dat uur probeert hij dan de ‘klusjes’ te doen en mail bij te werken en tijdens de langere blokken werk met het ‘echte’ programmeerwerk.

Conclusie
Na 6 weken echt als Digital Nomad te hebben geleefd, kunnen we het volgende concluderen (en adviseren):
– Goed en stabiel internet is echt essentieel om werk gedaan te krijgen. Plaatsen zoals Palawan waar wij 2,5 week verbleven zijn niet geschikt als je via internet ECHT werk moet verrichten.
– 15 tot 20 uur werken is goed te realiseren als je van tevoren de werkdagen samen inplant. We plannen steeds 1 bestemming vooruit en bepalen dan welke ochtenden en avonden Peter zal werken. Ook wanneer ik aan de blog kan werken plannen we in.
– Je moet je werk wel ontzettend leuk vinden, want het kost behoorlijk wat discipline (van Peter) om te gaan werken terwijl de rest van je gezin leuke dingen gaat doen op een mooie bestemming. Toen ik nog alleen met de kinderen was en voornamelijk naar speeltuinen ging met ze, was het voor Peter niet zo heel moeilijk. Maar nu mijn ouders er zijn en we ook andere dingen doen zonder Peter, zoals boottochtjes en Sea Life Bangkok afgelopen week, vergt het wel echt veel discipline om ons uit te zwaaien en dan te gaan werken. Het gaat Peter gelukkig heel goed af, maar realiseer je dit als je met je gezin ook een Digital Nomad leven wilt beginnen. Als je werktijd overdag inplant, kun je niet alles samen beleven.
– Al met al zijn we na 6 weken heel tevreden met hoeveel werk we samen gedaan krijgen en ook hoeveel leuke dingen we als gezin nog kunnen doen. We hebben echt een goede balans gevonden hierin en een groot deel van de reis hebben we zelfs al kunnen financieren door wat Peter heeft verdiend tijdens het reizen. Dat is natuurlijk super!
P1120313
Hier zit Peter ’s avonds met een opdrachtgever te skypen over de voortgang van een app, terwijl de kinderen ernaast liggen te slapen

Recommended Posts