Toen wij hier bijna twee jaar geleden aankwamen op Bali en een huis zochten, hadden we eigenlijk geen idee waar te beginnen. Via de site van een makelaar hadden we in onze eerste week een afspraak gemaakt met een agent en hij heeft ons in een week tijd tig huizen in Sanur laten zien. Als we nu weer een huis zouden moeten zoeken, zouden we het helemaal anders aangepakt hebben. Dus voor iedereen die ook een huis op Bali wil vinden, delen we vandaag onze tips and trics!

Achtergrondinformatie
Eerst wat achtergrond informatie over hoe de huizenmarkt hier werkt. Als iemand een huis heeft wat hij/zij wil verkopen of verhuren dan gaat dit meestal via een agent. Ze zijn echter niet gebonden aan 1 agent maar schakelen zoveel mogelijk mensen in die hun huis zouden kunnen verkopen/verhuren. Dit maakt het hele gebeuren ontzettend onoverzichtelijk, want hetzelfde huis wordt op verschillende plekken, soms zelfs voor verschillende prijzen aangeboden. Makelaars nemen dus ook nauwelijks de moeite om een up to date overzicht van hun beschikbare huizen op internet te zetten, want het huis kan de dag erna alweer weg zijn doordat een andere agent het heeft verhuurd of verkocht. Het gebrek aan overzicht en duidelijkheid was voor ons in het begin echt even lastig. We hadden geen enkel idee waar te beginnen. Je kunt een huis bekijken en je interesse kenbaar maken aan degene met wie je het huis bekijkt, maar zonder dat jouw agent het weet, kan het huis dezelfde dag door iemand anders alweer verhuurd zijn. Als je iets heel leuks ziet, moet je dus ook echt snel beslissen. En definitief reserveren kan pas als je een deposit hebt betaald aan de eigenaar, alvorens alle echte betalingen in gang te zetten. Zonder deposit, kan het zelfs met een mondelinge afspraak, nog steeds aan iemand anders verhuurd worden als deze persoon bijvoorbeeld direct cash z’n deposit meeneemt met een bezichtiging. Dit is zo’n beetje hoe het dus werkt hier.
FotorCreated4

Tips and Tricks
– Huur nooit een huis voor langere tijd wat je alleen maar via foto’s gezien hebt. Je kunt mensen hier niet zomaar vertrouwen en voor hetzelfde geld mankeert er technisch van alles aan het huis of ligt het naast een vuilnisbelt.
– Wij hadden van tevoren geen idee wat voor wensen en eisen we hadden en konden dit ook niet goed kenbaar maken aan de agent waar we contact mee hadden. Hierdoor hebben we ook heel wat huizen bekeken wat echt een verspilling van onze tijd was. Als je online huizen bekijkt krijg je een beetje een idee van wat er allemaal mogelijk is. Maak keuzes over bijvoorbeeld een open of gesloten woonkamer, zwembad, locatie (in Sanur: strandkant van de bypass of andere kant), aantal badkamers, voorzieningen voor personeel, tuin, gemeubileerd of niet, etc.
– Zoek online contact met agenten en mail je wensen exact door en geef aan dat je alleen huizen wilt bekijken die hier aan voldoen. Wij hebben toen ons eerste jaar hier afliep ook wat huizen bekeken en hebben toen heel specifiek aangegeven wat we zochten. Bij (semi)gemeubileerde huizen staan vaak in alle slaapkamers grote kingsize bedden. Voor de slaapkamer van Isa wilden we dat er een optie was om dit bed er uit te laten halen. Ze slaapt er toch niet op en het neemt onnodige (speel)ruimte in. Ook een aparte ruimte voor ‘onze meiden’ was een must. De zoektocht was toen al een stuk efficiënter moet ik zeggen.
– Je hebt ook overal makelaars kantoren waar meerdere agenten werken. Loop eens binnen en vraag naar hun aanbod. Geef ook hier duidelijk je wensen aan. De meeste kantoren hebben een auto beschikbaar om je rond te rijden langs de huizen. Daar hadden wij geen idee van en wij hebben dus in het begin een taxi gehuurd voor een ochtend om achter onze agent aan te rijden. Dat was nu achteraf ook zonde van het geld.
– Wees niet bang om met meerdere agenten tegelijk in gesprek te gaan. Wij hebben dat toen niet gedaan omdat we het gevoel hadden dat dit ongepast was. We kwamen immers net uit Nederland…maar hier is het hartstikke normaal. Zelfs met verschillende agenten hetzelfde huis bekijken om te zien of de voorwaarden/prijs overeen komen is heel normaal.
– Wij waren twee jaar geleden meteen verliefd op het open karakter van ons huis. Het is super authentiek en charmant, maar heeft zeker ook nadelen. Bedenk van tevoren dus goed wat je hierin wilt. Open stijl woonkamer heeft wat ons betreft als voordelen: je bent eigenlijk de hele tijd buiten wat heel fijn is, het gevoel is authentiek Bali en als er een briesje is, heb je geen airco nodig wat veel elektriciteit scheelt. De nadelen: met regen kom je bij ons nauwelijks droog van de ene kant naar de andere, op warme dagen balen we dat we de airco niet kunnen aanzetten, je kunt geen deuren sluiten om de muggen buiten te houden en ongedierte als slangen en ratten komen sneller binnen. Wij hebben absoluut geen spijt gehad van onze keus. Of we nu met de ervaring van twee jaar, dezelfde keus zouden maken weet ik niet. Het is wat mij betreft een hele lastige keus.
FotorCreated5
– Probeer ook contact met de eigenaar van het huis te hebben voordat je de keus maakt. Dus niet alleen met de agent met wie je op stap bent. We hebben zoveel horror verhalen gehoord van problemen met eigenaren hier. Het probleem is namelijk dat je je hele jaarbedrag aan huur vooraf betaalt. Het geld hebben ze dus al binnen en dat nodigt niet echt uit tot coöperatief gedrag bij sommige eigenaren. Probeer te kijken of je een goed gevoel hebt bij de eigenaren.
– Er zijn verschillende Facebook groepen waar je gebruik van kunt maken. Als je zoekt in Sanur, wordt dan bijvoorbeeld lid van de groep ‘Sanur community’ en houd daar het aanbod van huizen in de gaten. Of plaats een berichtje in deze groep met wat voor soort huis je zoekt. Gegarandeerd dat je verschillende berichtjes zult krijgen.

Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips! En als je zelf nog tips hebt, dan kun je die uiteraard hieronder delen!

Recommended Posts