15 mei 2016 kwamen we terug in Nederland na ruim 26 maanden weg geweest te zijn. Ik heb na een half jaar al een terugblik gegeven, maar wil nu een jaar later ook nog een keer terugblikken op dit jaar.

Huis
Toen we op 15 mei 2016 weer voet zetten op Nederlandse bodem hadden we geen huis. We konden gelukkig bij de ouders van Peter terecht en hebben daar de eerste 1,5 week gelogeerd. Thijs moest vanwege de leerplicht al binnen een week na aankomst in Nederland naar school. We hadden hem ingeschreven op een Montessori school in Barendrecht omdat we wisten dat we daar uiteindelijk weer wilden wonen. De eerste week hebben we elke dag heen en weer moeten rijden vanuit Spijkenisse naar school in Barendrecht. Tegelijk waren we druk bezig om een huurhuis te vinden in Barendrecht, wat helaas niet lukte. We kwamen terecht in het centrum van Rotterdam in een heel gaaf appartement. Niet ideaal ook met school, maar we waren super blij met dit mooie appartement op een toplocatie in Rotterdam. En natuurlijk waren we alleen al heel blij dat we een dak boven ons hoofd hadden. 10 dagen na aankomst in Nederland verhuisden we al naar ons nieuwe appartement. Vanuit daar zijn we verder blijven zoeken naar huizen meer in de buurt van school. Via vrienden vonden we uiteindelijk een huurhuis van een particuliere investeerder. In de zomervakantie verhuisden we naar Carnisselande, een nieuwbouwwijk van Barendrecht, op 5 minuten fietsen van school. Ideaal! We wonen nu 10 maanden in dit huis en hebben zelfs afgelopen week bij de eigenaar aangegeven dat we interesse hebben om het huis te kopen. Heel spannend of dat ook gaat lukken!

De linkerfoto’s zijn van ons appartement, de middelste en rechter van de eengezinswoning

Werk

Peter werkt nog steeds voor zichzelf als ZZP’er. Hij werkt grotendeels nog voor dezelfde klanten als toen we nog op Bali woonden. Het interactieve bagagelabel Moustag wat hij samen met een compagnon heeft opgezet, loopt ook hartstikke goed. Er zijn er momenteel al bijna 200.000 van verkocht wereldwijd. Daarnaast is hij met een oud-collega van een vorige werkgever samen nog een bedrijfje begonnen waarmee ze samen grote opdrachten bij onder andere de NS en het Erasmus MC doen. Hij heeft dus meer dan genoeg werk en is nog steeds elke dag blij om voor zichzelf te werken. Voor ons als gezin is het ook heel fijn dat hij zo flexibel is. Hij haalt bijna elke dag de kinderen uit school en als er eens een studiedag is van school, of er is een kind ziek, hebben we niet meteen een probleem.
Ik ben eind september gevraagd voor een interim klus bij mijn oude werkgever, het Erasmus MC. Ik heb 4 maanden als ZZP’er gewerkt en daarna heb ik besloten om te blijven en in dienst te gaan weer. Na de maand in Bali, ben ik sinds maart 2017 weer in loondienst en dat bevalt eigenlijk hartstikke goed. Alleen die vakantiedagen kom ik niet echt mee uit….

Uitzicht op Rotterdam vanaf de 23e verdieping van het Erasmus MC, tijdens een mistige morgen

Kinderen
Met de kinderen gaat het ook super goed. We zijn ontzettend blij dat we de jaren samen op Bali hebben gehad, maar uiteindelijk denken we dat het leven voor hen hier toch beter is. Ze kunnen bijvoorbeeld heerlijk vrij buiten spelen in onze tuin en in het speeltuintje vlakbij ons huis. Voor ons is dat even een spoedcursus ‘los laten’, want wat is het fijn voor ze om met alle buurtkindjes te kunnen spelen in de wijk. Thijs zit nu in groep 2 en gaat na de zomer naar groep 3. Hij is helemaal op z’n plek in de klas en heeft elke week wel playdates met kindjes uit de klas. Verder heeft hij dit jaar z’n A en B zwemdiploma gehaald en heeft hij dit seizoen gevoetbald bij de mini F’jes van voetbalvereniging Smitshoek. Geweldig vindt hij dat! Nu hij zijn beide zwemdiploma’s heeft, mag hij volgend jaar nog een sport kiezen en waarschijnlijk wordt dat judo of basketbal. Isa gaat sinds ik ben begonnen met werken 1 dag naar het kinderdagverblijf. Hetzelfde kinderdagverblijf waar Thijs ook op zat toen hij klein was. Daarnaast gaat ze 2 ochtenden naar de Montessori peuterspeelzaal die bij de school van Thijs hoort. Verder is ze lekker veel thuis bij ons, heeft ze dit jaar gymnastiek gedaan en staat ze al op de wachtlijst voor voetbal, want als Thijs het doet wil zij natuurlijk ook….
Momenteel is ze begonnen met wennen op de basisschool, want in de zomervakantie wordt ze alweer 4 jaar. Wat gaat dat allemaal toch vreselijk snel!

Vakanties
De eerste maanden nadat we weer in Nederland kwamen hebben we het even rustig aan gedaan. Het opnieuw inrichten van ons leven kostte behoorlijk wat tijd en geld ook. Peter was bijvoorbeeld ook druk met nieuwe opdrachten in Nederland en we moesten meer geld verdienen omdat het leven hier nou eenmaal duurder is dan in Azië. Maar na een half jaar hadden we alles eigenlijk alweer op orde en konden we weer aan vakanties gaan denken. Het eerste wat we toen gedaan hebben, was een vakantie van een maand naar Bali plannen. In februari van dit jaar zijn we een maand weer terug geweest in Sanur en wat hebben we genoten! Zo fijn om alles en iedereen weer te zien! In de meivakantie zijn we 11 dagen naar Italië geweest en hebben we de omgeving van het Gardameer verkend. In de zomervakantie gaan we 2 weken kamperen in een safaritent in de Dordogne in Frankrijk. Voor de vakanties hierna hebben we nog geen concrete plannen, ook omdat het even onzeker is nog wat we doen met het huis. Als we het kunnen kopen, dan zullen we hier ook wat geld in investeren.
Maar voor de herfstvakantie staat een weekje zon nog wel hoog op ons lijstje. En voor de kerstvakantie of voorjaarsvakantie zou een weekje skiën wel heel gaaf zijn. Veel plannen en ideeën, maar nog niks concreets dus…

Vrijheid
De vraag die we vaak gesteld krijgen is of we de vrijheid niet heel erg missen. Ja, dat missen we zeker! We voelen ons vooral door de Nederlandse leerplicht wel beperkt, maar daar kunnen we helaas  op dit moment niks aan doen. Er zijn wel een twintigtal pilot scholen in Nederland, die 50 weken per jaar open zijn en waar je dus zelf je vakanties kunt bepalen. Maar deze scholen zijn niet bij ons in de buurt, dus we zullen het nu hiermee moeten doen. We zouden het wel fijn vinden als we de mogelijkheid zouden krijgen om zelf de vakanties in te plannen en hier dus meer in vrijheid te hebben, maar dan nog zouden we door mijn vakantiedagen beperkt worden. Dus ja, we verlangen soms wel even terug naar de vrijheid die we op Bali hebben ervaren!

Ik blijf het bizar vinden dat toen we een jaar geleden aankwamen in Nederland, we helemaal niks geregeld hadden en nu alweer een compleet leven hebben opgebouwd. Hoe snel dat kan gaan allemaal.
We denken nog steeds elke dag terug aan de geweldige periode die we hebben gehad op Bali. We missen ons leven van daar bij vlagen ook wel heel erg, maar uiteindelijk zijn we ook weer heel blij om weer terug te zijn in Nederland.

Recommended Posts