Van tevoren wist ik al dat het vieren van de feestdagen in het buitenland, 1 van de minder leuke dingen zou worden van dit avontuur.
We hebben nu voor het tweede jaar alle feestdagen van afgelopen maand op Bali gevierd en hoe dat verlopen is, zal ik vandaag vertellen.

Sinterklaas
Vorig jaar schreef ik al een artikel over Sinterklaas op Bali en dit jaar over de intocht van Sinterklaas op Bali. Wat Sinterklaas betreft hebben we op Bali geluk gehad met een actieve Nederlandse school die de intocht verzorgt voor alle Nederlandse kindjes. Sinterklaas komt hier dus ook echt aan, en daarom leeft het ook echt bij de kinderen. Het ligt er natuurlijk ook maar net aan hoeveel je er als ouders aan doet, maar wij hebben dit wel altijd gestimuleerd. We keken het Sinterklaas journaal met z’n allen, de kinderen mochten af en toe hoe schoen zetten en we organiseerden een pakjesavond voor onze Nederlandse vrienden. Wat dat betreft hebben de kinderen de afgelopen twee jaar weinig gemist van het hele Sinterklaas gebeuren. Al blijft het wel gek hoor, om in de bloedhitte dit feest te vieren.
FotorCreated23 FotorCreated31Kerst
Er wordt hier behoorlijk wat georganiseerd in de aanloop naar kerst. Vanaf begin december zijn er al overal en nergens kerstmarkten, in de malls worden activiteiten georganiseerd waaronder het ontmoeten van de kerstman en er zijn speciale carrols and candles avonden. Het eerste jaar hebben we wel echt hard ons best gedaan om het kerstgevoel te krijgen. We zijn naar veel markten geweest, hebben leuke foto’s gemaakt in de Christmas booths die overal waren, we hadden veel cadeautjes onder de boom liggen en hadden zelfs een speciale kerstbrunch geboekt in een hotel in Kuta. Het was allemaal best oké, maar het kerstgevoel blijft ver te zoeken vind ik in die warmte. En we zijn er toen ook achter gekomen dat kerstgevoel voor ons ook niet zozeer zit in alle dingen die ik hierboven noemde, maar meer in de gezelligheid van vrienden en familie. De donkere dagen, gezellige lichtjes en open haarden in Nederland helpen dan ook wel wat mee 🙂
FotorCreatedspice
Christmas Fair 2014
FotorCreated3
Kidsmas Party 2014 bij vrienden
FotorCreated4
Kerstbrunch eerste kerstdag 2014 Dynasty Resort Kuta

Dus dit jaar besloten we het anders te doen. We hebben wel veel plezier gehad met het opzetten van onze vreselijk lelijke boom met z’n viertjes en we zijn naar 1 markt geweest omdat dit toevallig in de buurt was en er leuke spelletjes waren voor de kinderen. We hebben bewust geen kaartje gekocht voor het meet the Santa gedeelte van deze markt en dat was helemaal prima. Met kerst hadden we vrienden op bezoek en we wilden niks speciaals voor kerst doen, maar gewoon een leuke dag met z’n allen op pad. We hebben dus een auto gehuurd en zijn naar Ubud gereden waar we eerst heerlijk hebben gewandeld en daarna bij een super luxe hotel midden in de rijstvelden hebben geluncht en gezwommen. ’s Avonds hebben we een simpel sateetje gegeten bij een foodcourt aan het strand van Sanur. Niks echt ‘kerstigs’ maar gewoon een fijne dag. En het op deze manier benaderen beviel ons eigenlijk veel beter moet ik zeggen. Volgend jaar weer kerst in Nederland. We hebben er zin in!
FotorCreated2
Christmas Fair 2015
FotorCreated5
Eerste kerstdag 2015

Oudjaarsavond
Onze eerste Oudjaarsavond vorig jaar hadden we vrienden op bezoek uit Nederland en vierden het met hen samen. De avond bij ons thuis was heel gezellig en om half 12 ging Peter met onze vrienden naar het strand om vuurwerk te kijken. Ik bleef thuis met de slapende kindjes. Geen succes…..onze Chinese buren hadden de halve wereld aan vuurwerk ingeslagen en Thijs was doodsbang. De kindjes lagen allebei in hun eigen kamer en Isa sliep gewoon door, maar terwijl ik bij een huilende Thijs zat, kon ik niks horen door de babyfoon want daar kwam natuurlijk met al dat vuurwerk zo veel geluid door heen. Dat was dus niet ideaal. Peter heeft het wel leuk gehad op het strand en er werd behoorlijk wat vuurwerk afgestoken, maar het regende helaas ook.
Dit jaar hadden we weer vrienden op bezoek die ook bij ons logeerden. Het plan was eerst dat Peter met hen op stap zou gaan en ik met beide kindjes op 1 kamer zou slapen om het probleem van vorig jaar te voorkomen. We hadden weer een hele gezellig avond en uiteindelijk besloten ze om toch thuis te blijven, wat voor mij wel fijn was 🙂
De Chinese buren hadden dit jaar geen vuurwerk ingeslagen, maar om ons huis heen werd er genoeg afgestoken. Vanaf het dak van het huis konden we dit mooi zien! Het leuke van vuurwerk hier is dat ze eigenlijk rond 23 uur pas echt beginnen en om 00.15 uur alweer klaar zijn. Je merkt ook geen verschil om 12 uur…..het zijn niet echt mensen van de klok hier 😉
Op naar onze volgende Oudjaarsavond in Nederland! Ook alweer zin in 🙂
FotorCreated6

Recent Posts