In juli zijn wij 2 weken met de kids gaan kamperen in Frankrijk. Nou ja, kamperen kun je het nauwelijks noemen….Glamping heet dat tegenwoordig 😉
En nu we dit hebben gedaan, denk ik niet dat we ooit nog gewoon gaan kamperen. Wat een luxe, echt heerlijk!

Tentensuite
We hebben de tent gehuurd via Tentensuite. Zij verhuren compleet ingerichte safaritenten op kleinschalige campings, veelal met Nederlandse eigenaren, in de Dordogne (en omstreken). Na een lange autoreis is het echt zo ontzettend fijn dat als je aankomt, alles klaar staat en je niet eerst nog eens een tent moet gaan opzetten. Wij hadden een tent zonder eigen sanitair (toch nog een beetje kamperen, haha), maar je kunt ook tenten met sanitair boeken.
De tenten staan allemaal op houten vlonders, zodat het wat minder koud is in eventuele koude nachten en ook heb je minder last van insecten. Het blijft ook heel makkelijk schoon met die vlonders, want zand valt er doorheen. Ideaal, want ik heb echt zo’n hekel aan zand in m’n tent 🙂
Verder is het allemaal ontzettend goed uitgerust. Echte bedden, goede matrassen, picknicktafel op het terras, hangmat, barbecue, 4 pits gasstel, koelkast, vriezer en voldoende kastruimte.
Echt voor herhaling vatbaar voor ons!

Camping Fontaine du Roc
We stonden op camping Fontaine du Roc, vlakbij het plaatsje Villèreal. Het is een kleinschalige camping, met 3 huurtenten, een stuk of 10 chalets en verder zo’n 50 kampeerplaatsen. Wij waren er de eerste twee weken van de Nederlandse zomervakantie en alles was nog behoorlijk rustig. Had zelfs wel wat voller gekund voor de gezelligheid. Voor zo’n kleine camping is er een behoorlijk groot zwembad vind ik. Met een klein peuterbadje, kleine glijbaan en een grote glijbaan. Er zit een omheining om het zwembad met een deur die Isa nog niet zelf open kon maken. Thijs wel, maar die heeft z’n A en B diploma, dus dat was niet erg. 1x per week organiseerden de eigenaren een gezamenlijke maaltijd. Met zo’n 30 man aan een lange tafel eten. Zo gezellig! Kinderen die lekker spelen, af en toe wat komen eten, flessen wijn en rosé op tafel en de hele avond gezellig kletsen. Dat is echt het leuke van zo’n kleine camping. Er is niet echt entertainment voor de kinderen, maar dat vind ik zelf niet erg. Zo lang onze kinderen niet weten dat dit bestaat, houden we dat lekker zo 😉
Ze hebben 1x een soort van goochel/theater voorstelling georganiseerd voor de kinderen en 1x een speurtocht over de camping. Dat was hartstikke leuk voor iedereen, maar voor mij ook wel voldoende qua entertainment. Misschien dat die behoefte later nog komt als de kinderen groter zijn, maar voor nu was dit helemaal prima.

Campingleven
Het was alweer even geleden dat wij hadden gekampeerd en nu dus voor het eerst met beide kindjes. Ik kan nu wel zeggen dat onze kinderen echte camping kinderen zijn. Dat hebben ze duidelijk van hun ‘opa Friesland’ :-). Vooral Thijs maakt met iedereen een praatje en dan komt het ook weer van pas dat hij Engels praat. Voor ons was het vooral heel erg relaxed dat de camping zo klein en overzichtelijk was. Op een grote camping hadden wij Isa nooit zo vrij rond kunnen laten lopen. Het ritme wat we hadden op de camping was ook heel fijn. Kinderen gingen laat (tussen 22.00 en 22.30 uur) naar bed, maar werden ook pas tegen 9 uur wakker. We konden dus zelfs uitslapen. Heel uitzonderlijk. Daarna haalden de kindjes samen brood en dan begon hun sociale leven. Meteen na het ontbijt naar de trampoline of het zwembad met alle vriendjes en vriendinnetjes. Er waren niet veel kinderen, in totaal zo’n 8 a 10, maar het was een hele leuke groep. Helemaal Thijs zagen we soms de hele dag nauwelijks. Isa had ons wel wat meer nodig, als ze wilde zwemmen bijvoorbeeld, maar ze was ook tijden bezig met haar vriendinnetjes. Zaten ze met alle meiden met poppen te spelen op de trampoline. Zo leuk.
Wij hadden hierdoor ook een hele relaxte vakantie en ik heb zelfs een paar boeken kunnen lezen. Ook heel uitzonderlijk :-). We stonden in een ‘straatje’ met de andere huurtenten van Tentensuite en ook met onze buren hebben we het heel gezellig gehad. Veel Kubb gespeeld samen en ’s avonds gezellige kaasplank en wijn avonden en barbecues.

Omgeving
Eigenlijk hebben we voor ons doen heel weinig gedaan. We hebben grotendeels genoten van de rust op de camping en van het feit dat de kinderen het daar zo naar hun zin hadden.
Uiteraard zijn we wel op pad geweest, want de omgeving is zo ontzettend mooi. Waar je ook kijkt, overal zie je bijvoorbeeld kastelen. En zonnebloemen. Zo mooi!

Belvès
Belvès is een middeleeuwse en ommuurde stad, die op ongeveer 30 minuten rijden van onze camping lag. We hebben hier een middag door de prachtige kleine straatjes gelopen, beetje gewinkeld en een lekker ijsje gegeten. Echt een aanrader als je in de buurt bent!

Villèreal
Villèreal was het plaatsje dat het dichtst bij onze camping lag. We zijn hier meerdere keren geweest, voor bijvoorbeeld de wekelijkse markt en het wekelijkse gezamenlijke diner op het plein. Dat heb je in alle plaatsjes in deze regio, op het plein in het centrum wordt 1x per week samen gegeten. Er komt een truck met uitklapbare tafels en stoelen te staan en iedereen kan zelf tafels en stoelen pakken en gaan zitten. Er staan allemaal kraampjes waar je eten en drinken kunt kopen en je kan ook gewoon je eigen drinken (wijn) meenemen. Zo ontzettend leuk! In deze regio was het elke dag van de week in een ander drop. Dus de truck met tafels en stoelen zal elke dag naar een ander dorp gereden worden. Een ideale manier om ook van de streekproducten te proeven.

Bergerac
Op ongeveer 45 minuten rijden van onze camping lag Bergerac, 1 van de grotere plaatsen in de Dordogne. Wij waren hier op de dag voordat de Tour de France hier zou finishen en er was echt van alles te beleven. Ze hadden door het hele centrum een soort van sport thema uitgewerkt en de kinderen konden gratis allemaal sport en spel dingen doen. Thijs heeft op een klimmuur geklommen, skates geprobeerd en gevolleybald. Isa vond vooral het klimparcours en de spelletjes erg leuk.
We zagen Bergerac nu in een iets anders licht dan normaal, maar het is verder ook een heel leuk plaatsje om te bezoeken. Leuke straatjes, winkels en pleintjes. Het ijs hebben we ook getest en goed bevonden 😉

La Roque-Gageac
Wat een schitterend plaatsje zo tegen de bergwand aan gebouwd. Een beetje toeristisch met alle winkeltjes langs het water….maar als je iets omhoog loopt kom je langs zulke mooie plekjes en het uitzicht is fantastisch. Dit stuk van de Dordogne is heel populair om met de kano te bevaren. Je kunt op veel plaatsen kano’s huren en dan met de stroom mee relaxt peddelen en vanaf een bepaald punt rijden er weer busjes terug stroom opwaarts en wordt je kano mee vervoerd. Ideaal 🙂
Wij hadden gelezen over een boottocht over dit deel van de Dordogne en waren daar voor gekomen, maar hadden ook graag gekanood als we het van tevoren hadden geweten!

Chateau de Gavaudun
Zoals ik al eerder zei, stikt deze regio van de kastelen en allemaal zijn ze even mooi. Sommigen iets beter in tact dan anderen, maar allemaal de moeite waard om te bezoeken. Ondanks dat onze kinderen kastelen heel leuk vinden, hebben we maar 1 kasteel bezocht. We kozen voor chateau de Gavaudun wat echt prachtig was. Slechts 15 minuten van onze camping en de weg er naartoe was alleen al de moeite waard. Het kasteel is nog mooi in tact en de klim naar boven behoorlijk steil, maar echt de moeite waard! De kinderen waanden zich in de middeleeuwen en verdedigden hun fort met veel verbeelding 😉

Jacquou Parc
Isa werd de laatste dag van onze vakantie 4 jaar. We wilden daarom graag nog iets doen wat de kinderen echt leuk vinden en kwamen uit bij een kleinschalig amusementspark, genaamd Jacuou Parc. Het zijn allemaal kermis-achtige attracties en er is een leuk waterpark met mooie glijbanen ook voor oudere kinderen. Peter en Thijs hebben echt een hele coole glijbaan met een band gedaan. Voor alleen de attracties is het park best prijzig, maar als je ook gebruik kunt maken van het waterpark is het het zeker waard. Al moet je wel rekening houden met Franse inefficiëntie (bijna op niveau Bali…;-)).

Nou, dat was onze glamping zomervakantie in Frankrijk. Ik ben benieuwd wat jullie er van vonden. Nog meer glamping fans?

Recommended Posts