Als we vertellen wat onze plannen zijn, in maart 2014, naar Bali verhuizen met 2 kleine kindjes…..zijn er een aantal vragen die standaard gesteld worden. Naast ‘waarom Bali’, ‘wat vinden jullie ouders ervan’ en ‘wat doe je met je spullen’, wordt de vraag ‘hoe komen jullie er bij’ wel het meeste gesteld. In deze eerste blogposts voor vertrek zullen we deze frequently asked questions beantwoorden.

Na een wereldreis in 2008 en diverse lange en verre reizen daaraan voorafgaand, is het altijd blijven kriebelen om nog een keer langer weg te gaan uit Nederland.
Tijdens deze lange reizen hielden we altijd een vrij hoog tempo aan om zoveel mogelijk te zien, nu we er toch zijn…
Toen we een keer onbedoeld twee weken ‘vast’ kwamen te zitten in Hong Kong, om op ons Chinees visum te wachten ten tijde van de Olympische Spelen, maakten we voor het eerst mee hoe het is om een langere tijd in een vreemde buitenlandse stad te verblijven. Dat beviel eigenlijk erg goed. Je krijgt dagelijkse routines, die je tijdens een kort bezoek niet ontwikkelt. Vanuit één van de hippe koffiebarretjes in SOHO, observeerden we elke dag de vele expats die in Hong Kong woonden en toen rees voor het eerst het idee om na de wereldreis voor een langere tijd in een ander land te gaan wonen. Als we tegen die tijd kinderen hebben, moet het nog steeds kunnen, want dan kunnen ze ‘gewoon’ naar de Internationale school, zeiden we tegen elkaar.

Naast de droom om voor een langere tijd in het buitenland te gaan wonen, wilde Peter ook heel graag voor zichzelf beginnen als softwareprogrammeur. Toen ons eerste kindje,  Thijs ruim 1 jaar was, begon het weer te kriebelen om wat nieuws te gaan doen. Tsja, waarom niet even van het rustige leven genieten in ons mooie nieuwbouwhuis in een vinexwijk bij Rotterdam…. Maar voor ons werkt dat blijkbaar niet zo. We hebben steeds iets nieuws ‘groots’ nodig om naar uit te kijken…
We besloten om het opzetten van een eigen bedrijfje te combineren met het plan om een tijd in het buitenland te wonen. Na het opzeggen van zijn baan zou Peter het in Nederland met ons spaargeld ongeveer 1 jaar kunnen uithouden zonder werk, maar als we naar het door ons zo geliefde Azië zouden gaan, kunnen we het minimaal dubbel zo lang uithouden zonder dat we geld verdienen met ons eigen bedrijf. Tel daarbij op de altijd schijnende zon en het heerlijke eten…..en het plan was een feit!

Twee jaar van voorbereiden volgde. Er werd besloten dat de eerste plaats van bestemming Bali zou zijn, er werd druk gespaard, tussendoor werd Isa geboren en verkochten wij ons huis. In de kraamtijd na de geboorte van Isa verhuisden we naar een tijdelijk huurhuis en een half jaar voor vertrek is Peter al gestopt bij zijn werkgever en voor zichzelf begonnen met het bedrijf Milestone Development. De laatste voorbereidingen zijn in volle gang. Nog minder dan 8 weken….

Recommended Posts