Manila, een stad die ongeveer onder aan ons lijstje stond van plekken die we wilden bezoeken in Azië. Op een of andere manier had ik alleen het beeld van enorme sloppenwijken in mijn hoofd als ik aan Manila dacht. Ook criminaliteit en verkeerschaos kwamen in mij op. Nee, niet bepaald een droomplek waar ik naartoe wilde met de kinderen. En toch besloten we vorig jaar tijdens #ourbigfamilytrip2016 om 4 dagen in deze metropool te verblijven. Waarom, zul je je afvragen. Eigenlijk om de simpele reden dat we tussen 3,5 week strand een paar dagen ‘Westers’ stadscomfort wilden hebben. We waren eerst 2 weken op Palawan alleen maar op het strand en daarna stonden 10 dagen strand op Bohol gepland. Tussen al het zand door, verwachtten we wel behoefte te hebben aan wat shoppingmalls en niet-zand dingen. En dat klopte achteraf gelukkig helemaal. Daarnaast bleek het ook qua internet voor het werk van Peter een uitkomst dat we tussen 2 waardeloze internet ontvangst bestemmingen in, even snel en stabiel internet hadden in de grote stad. In dit artikel zal ik uitleggen waar je het beste kunt verblijven en wat je allemaal kunt doen in Manila met kinderen.

Verblijf
Wij hadden van een kennis op Bali die jaren in Manila had gewoond doorgekregen dat je in Manila ofwel in Greenbelt moet verblijven, ofwel in Bonifacio. We vonden het zelf erg lastig om een geschikt hotel te vinden in Manila en hebben uiteindelijk via AirBnB een appartement naast de Greenbelt mall gevonden. Een perfect appartement met een zwembad in het complex ook. Het verkeer in Manila is echt zo dramatisch dat je echt goed op moet letten waar je je accommodatie boekt, anders zit je de heeeele dag in de taxi.

Mall of Asia
We hebben vooral in Azië heel wat shoppingmalls voorbij zien komen, maar de Mall of Asia (MoA) in Manila slaat echt alles. Dit is zo ontzettend groot, dat geloof je gewoon niet. Meer dan 400m2 aan winkels en entertainment. Door het slechte internet dat we op Palwan hadden, had Peter wat werk in te halen en daarom heb ik de kinderen een dag alleen meegenomen naar de MoA. Met meer dan 400 restaurants, meerdere bioscopen, bowling center, ijsbaan, een entertainment mall en een groot warenhuis, kun je je hier echt de hele dag vermaken. Ik ging met de kinderen naar de entertainment mall en kocht een all day pass voor de indoor speeltuin. We vermaakten ons hier totdat Peter klaar was met werken en ons ‘kwam halen uit het kinderparadijs’. Daarna hebben we de rest van de mall verkend en zijn we naar boulevard gegaan waar ook van alles te beleven was. Een grote kermis, restaurants, markt en een reuzenrad. Deze mooie dag in modern Manila sloten we tijdens zonsondergang af in het reuzenrad met uitzicht over deze enorme stad (24 miljoen mensen). Echt een aanrader als je in Manila bent!

The Mind Museum
Dit is een Science Museum in de wijk Fort Bonifacio. Redelijk dicht bij waar wij verbleven. Het is een erg moderne wijk met dure hotels, goede restaurants, mooie huizen en parken. En het Mind Museum dus. Onze kinderen waren nog redelijk klein toen we daar waren, maar het was een mooi opgezet museum met een leuke speeltuin nog buiten. Isa vond het vooral leuk dat ze overal aan mocht zitten en dat is met kinderen soms ook een verademing. Dat je niet constant hoeft te zeggen ‘pas op’ ‘niet aankomen’….
Thijs snapte al best veel, maar met oudere kinderen is het denk ik nog leuker.

Kidzania
Dit is echt onze alltime favorite. Kidzania is een keten die voornamelijk in grote Aziatische steden vestigingen heeft. Wij hadden er al over gehoord van vrienden die Kidzania in bijvoorbeeld Jakarta, Singapore, Kuala Lumpur of Bangkok hadden bezocht. Wij kwamen tijdens onze #bigfamilytrip2016 in 4 steden waar Kidzania was, maar kozen er uiteindelijk voor om in Manila te gaan omdat dat het beste uit kwam. Isa was nog te klein, dus die ging met Peter naar de indoorspeeltuin Active Fun, die om de hoek ligt van Kidzania. Thijs en ik gingen dus gezellig een dagje samen op pad. En wat was het een succes. Dit heeft zoveel indruk op Thijs gemaakt dat hij heel graag nog een keer terug wil naar ‘the jobs‘, zoals hij het zelf noemt. Voor degenen die het Kidzania concept niet kennen, zal ik het kort uitleggen. Er is een grotemensenwereld nagebouwd voor kinderen. Eerste stap is naar de bank gaan en daar krijg je je Kidzania geld voor de dag. Er is een heel dorp gebouwd waar kinderen allemaal beroepen kunnen uitvoeren. Sommigen, zoals de pilotenopleiding, hamburgers bakken bij de Mac Donalds en ijs maken, kosten geld. En met andere beroepen kun je weer geld verdienen. Thijs heeft o.a. als bouwvakker, op de spoedeisende hulp en als brandweerman ‘gewerkt’ om geld te verdienen voor de andere dingen die dan weer geld kosten. Alle sessies duren ongeveer 20 minuten. Er zijn iets van 65 beroepen om uit te kiezen en met het wachten en wisselen erbij, hebben wij iets van 6 dingen kunnen doen op een dag. Dit is niet alleen in Manila, maar in het algemeen een leuke tip om met kinderen te gaan doen!

Active Fun en Cosmic Kids
De indoorspeeltuinen in Manila zijn niet te vergelijken met in bijvoorbeeld Kuala Lumpur of in veel Europese plaatsen, maar als je op zoek bent naar een plek om je kinderen even lekker te laten klimmen en rennen dan zijn dit goede opties. Wij hebben weinig echt cultureels o.i.d. gedaan in Manila, maar hebben de tijd in de big city echt gebruikt om even een pauze te hebben van het zand. Wat is er voor de kinderen dan leuker om een middag te rennen in een indoor speeltuin. Helemaal omdat Peter in Manila best veel moest werken, heb ik de kinderen vaak meegenomen naar de indoor speeltuin want dat is gewoon makkelijk in een vreemde wereldstad alleen met 2 kinderen. Deze 2 zijn allebei zeker de moeite waard om de kinderen even uit te laten 🙂

Verder hebben we zoals ik al aangaf weinig cultureels gedaan in Manila. We hebben veel malls van binnen gezien. Lekker even gewinkeld en de kinderen vinden de spelletjes hallen in de malls altijd heel leuk. In tegenstelling tot in Europa is dat in Azië nog heel betaalbaar. Voor een paar euro hebben ze echt uren plezier. Hoogtepunten voor ons waren de Mall of Asia met als afsluiter daar het reuzenrad en voor Thijs ongetwijfeld Kidzania.

Recommended Posts

Leave a Comment