Ik wilde vandaag een leuke persoonlijke update schrijven voor de blog….maar sinds een paar dagen zijn onze laatste maanden op Bali opeens onzeker geworden en dat krijg ik niet uit mijn hoofd. Ik blijf maar denken aan alle opties die er eventueel zijn en alle opties die helaas zijn afgevallen. Dus ik bewaar de persoonlijke update even voor volgende week en wil jullie vandaag uitleggen wat er de afgelopen dagen is gebeurd en wat dit voor invloed heeft op onze plannen.
De regering probeert al een tijd van alles te bedenken om buitenlanders er van te weerhouden om in Indonesie te werken en hiermee dus te voorkomen dat banen worden ingepikt die ook door de lokale bevolking gedaan hadden kunnen worden. Begrijpelijk. Maar ze hebben nu zoiets onbegrijpelijks bedacht om dit te voorkomen wat impact heeft op zoveel meer mensen dan alleen de mensen die ze willen raken. Ik zal het proberen uit te leggen.

Wat is er veranderd?
Mensen kunnen vanaf 1 januari 2016 niet vaker dan 2x per 12 maanden Indonesie binnenkomen met een toeristenvisum (visa on arrival). De derde keer wordt vanaf dan gewoon geweigerd en je wordt teruggestuurd. Met een sociaal cultureel visum kun je 6 maanden op Bali blijven. Na afloop van dit visum, mag je vervolgens 12 maanden niet meer het land in. Voorheen was dit 1 dag. En dit was dus ook wat wij deden. Met het sociaal cultureel visum 6 maanden in Indonesie verblijven. Daarna het land uit, nieuw visum aanvragen en de dag erna weer terug. Dat is nooit een probleem geweest. Niet alleen mag je nu niet meer meteen opnieuw een sociaal cultureel visum aanvragen, je mag zelfs niet meer op een toeristenvisum (visa on arrival) naar binnen als je dat jaar al verbleven hebt op een sociaal cultureel visum. Probleemje dus voor ons….

Voor wie is dit belangrijk?
Toeristen die vaker dan 2x per jaar naar Bali op vakantie komen. En dat zijn er ontzettend veel! Uit bijvoorbeeld Singapore en Australië, zijn er veel mensen die meerdere keren per jaar naar Bali komen. Ook de mijnwerkers uit Australië, die vaak hun gezin hier hebben zitten en in- en uitvliegen van Bali naar Australië, kunnen opeens niet vaker dan 2x per 12 maanden naar Bali toe. Dan hebben we nog de digital nomads zoals wij, waar dit een probleem voor is.

Oplossing
Er is maar 1 oplossing en dat is een multiple entry business visa nemen, wat Peter ook heeft. Op het moment dat je hier ook zeker een jaar blijft is dat een goede oplossing, die op jaarbasis net zo duur is als een sociaal cultureel visum. Voor digital nomads dus een goede oplossing. Voor ons op dit moment helaas niet meer, want de kosten voor dit visum zijn voor een heel jaar en in onze ‘oude plannen’ zouden wij i.v.m. een huizenruil in Australië nog maar 7 weken op Bali zijn in 2016. Dat wordt dus voor die 7 weken een erg duur visum, want ook voor Thijs en Isa zouden we dat aan moeten vragen. Het is een oplossing, maar voor ons een extreem dure voor die 7 weken.

Trial op Bali
Om het nog leuker te maken, hebben ze besloten om alleen op Bali de nieuwe wetgeving meteen in te voeren als een soort van trial. Dus van 26-10-2015 tot en met 31-12-2015 gelden op Bali de nieuwe regels al. Als je via Jakarta naar Bali vliegt, kun je dus tot 1 januari de regels nog omzeilen.

Onze opties
Ik zal niet in detail onze opties gaan beschrijven, want het is lastige materie als je er niet midden in zit zoals wij. Maar zover we nu kunnen inschatten, zijn de opties die overblijven voor ons vrij beperkt. We zullen in alle gevallen minimaal 1.700 euro extra kwijt zijn dan gepland. Duur grapje…:-(
Ook is er een kans dat we niet naar Australië kunnen, omdat we simpelweg daarna Indonesie niet meer in mogen. Waarschijnlijk zullen we in december nog naar Singapore moeten om een nieuw visum aan te vragen. Of als we daar toch niet voor kiezen, betekent het dat we begin januari al definitief Bali moeten verlaten. Echt super lastig! Gooien we de plannen compleet om? Misschien de huizenruil in Australië laten schieten om die extra 1.700 euro te kunnen betalen? Wachten we af met beslissen totdat de regering zelf inziet dat dit niet haalbaar is en ze heeeeel veel geld uit het toerisme gaan mislopen? Lastig, lastig allemaal!

Misschien is het voor jullie complete abacadabra met al deze visumregels….maar ik wilde toch even delen wat ons op dit moment erg bezighoudt. En wat mij vandaag ervan weerhield om een gezellig update te schrijven, omdat ik dit niet uit mijn hoofd kan krijgen.

We houden jullie op de hoogte! Ook voor de mensen die plannen hebben om naar Bali te komen op een sociaal cultureel visum, is dit belangrijk om te weten!

Recommended Posts
Showing 12 comments
 • Ferry Warnaar
  Beantwoorden

  wat een gedoe zeg, heel veel sterkte. Hopelijk kunnen jullie ook samen met de andere bevriende buitenlandse balinezen optrekken. Succes!

 • Sylvia
  Beantwoorden

  Damn, dat is inderdaad een duur grapje.. Veel succes!

 • Ria kops
  Beantwoorden

  Hallo Marieke even een vraag nu hebben wij een visum voor 60 dagen aangevraagd kunnen we dat nog wel een maand verlengen met sponsorbrieven.

  Want ik heb alles al geboekt we vertrekken 22 de ember tot 21 maart
  Want nu schrik ik van je blog

  Groetjes ria kops

 • Hennie
  Beantwoorden

  Wij vertrekken a.s. zondag en hebben een social visit visa. We verblijven elk jaar 4 tot 5 maanden in Indonesie. toen ik het eergisteren las op balipedia heb ik de indonesische ambassade gebeld in Den Haag . De ambassade is niet op de hoogte van deze nieuwe regels en zei dat wij gerust kunnen gaan.

  • Marieke Bierman
   Beantwoorden

   goed om te horen! ik ben benieuwd wat jullie ervaringen zijn zondag!

   • Hennie
    Beantwoorden

    Hallo Marieke we hebben geen problemen gehad om binnen te komen. Hoorde zojuist dat de nieuwe visaregels per 29 oktober weer zijn gecandeld, dus goed nieuws jullie

 • ed hammingh
  Beantwoorden

  Vandaag is bekend gemaakt dat deze maatregel is ingtrokken. Bali updater

 • Ruby
  Beantwoorden

  Hoe is het op dit moment met jullie? En weet je of de regels veranderd zijn? Ik heb in de afgelopen 1,5 jaar ongeveer 8x heen en weer gereist met visa on arrival en verlengen (toen der tijd ivm Indinesische vriend, nu om vrienden op te zoeken.) Ik had het idee nu een 6 maanden aan te vragen, maar als ik daarna 12 maanden het land niet in mag…

  Ruby

  • Marieke van Rijs
   Beantwoorden

   Hi Ruby, wij zijn sinds deze week weer in Nederland. De regels zijn tot nu toe nog niet weer aangepast, dus het 6 maanden visum is nu nog mogelijk. Er zijn dus nog wel steeds plannen om dit te gaan beperken, maar op dit moment is er nog niks aan de hand.

 • Adinda
  Beantwoorden

  Hoi Marieke,

  Goed dat je dit post! Ik las eerder een post over de visums die er zijn en waar jullie gebruik van hebben gemaakt. Heb je die post toevallig voor deze of na deze post , gepost?

  Groetjes

Leave a Comment