Vooraf hadden we hier niet echt bij stil gestaan, maar opvoeden tijdens een langere reis is nog best lastig. Meestal ben je zelf iets losser met de kinderen als je op vakantie gaat. De kinderen mogen wat meer en dat is geen enkel probleem. Behalve als die vakantie 8 weken duurt. Dat is echt te lang om qua opvoeden in de vakantiemodus te blijven. We liepen hier de eerste weken wel tegen aan. We probeerden de regels van thuis te hanteren, maar dat was niet uitvoerbaar omdat de situatie op vakantie en op reis compleet anders is dan thuis. Hier hebben we dus echt onze weg in moeten vinden met z’n allen. Gelukkig is dit goed gelukt en hebben we nu een fijne structuur die voor iedereen werkt. Waar liepen we tegen aan, en wat hebben we aangepast?

Accepteren dat dingen anders gaan
Thuis vinden we het belangrijk dat kinderen ook af en toe zelf kunnen spelen. Al is dat de afgelopen twee jaren met nanny’s om ons heen, niet zo heel veel gebeurd….toch kunnen de kinderen goed zelf spelen. Maar alleen onder bepaalde omstandigheden. Blijkt. Op reis kunnen ze voor geen meter lief samen spelen helaas. De eerste weken heeft dit bij ons, maar ook bij de kinderen, af en toe wel voor frustratie gezorgd. Wij probeerden dan allebei tegelijk even iets (nuttigs) te gaan doen. Bijvoorbeeld 1 werken en de ander iets voorbereiden voor de planning van de volgende dag. Maar keer op keer werd de hotelkamer afgebroken door onze twee cheeky monkeys. Ik heb echt een aantal keren bijna wanhopig tegen Peter gezegd ‘waarom doen ze nou zo? thuis kunnen ze toch ook lief spelen en luisteren?’ Al vrij snel hebben we geaccepteerd dat het nu eenmaal niet gaat zoals thuis. De kinderen hebben thuis veel meer speelgoed om mee te spelen, en ook ruimte om zich terug te trekken en iets voor zichzelf te doen. Die ruimte hebben ze op een hotelkamer niet. Ze zijn helemaal op elkaar aangewezen, ook als dat op een bepaald moment beter niet had gekund. Daarnaast is de ruimte binnen vaak beperkt en kunnen ze daar niet hun energie kwijt. Elke keer is er ook weer van alles te ontdekken wat leuker is dan speelgoed. Denk aan: lampen, knopjes, gordijnen, etc. We hebben dus al vrij snel besloten dat er maar 1 van ons met iets bezig kan zijn en de ander is altijd met de kinderen. Niet dat we de hele dag actief met ze spelen, maar 1 van ons is constant ‘vrij’ om te helpen alles in goede banen te leiden. Dat is lang niet altijd nodig en het gaat gelukkig ook heel vaak goed met spelen, maar sinds we er meer bovenop zitten is het in elk geval een heel stuk gezelliger!

Positief belonen
We proberen zo min mogelijk ‘nee’ en ‘niet’ zeggen tegen de kinderen, maar proberen op andere manieren duidelijk te maken als iets niet kan. We merkten dat als we dit te vaak zeggen, het minder overkomt als het echt nodig is.  We zitten zo dicht op elkaars lip constant dat we al snel merkten dat het belangrijk is om het positief te houden.
Iets anders waar we het vooraf over hadden gehad, was dat we vonden dat de kinderen op reis ongeveer om de dag een ijsje zouden mogen van ons. Ze verdienen nu hun ijsjes met stickers om positieve dingen te benadrukken. We merken dat het echt ontzettend goed werkt. Wij bepalen natuurlijk wanneer er stickers worden gegeven en toevallig hebben ze bijna elke twee dagen een ‘volle kaart’…..En het belangrijkste is, de kinderen vinden het zelf helemaal geweldig en zijn zo trots als ze een sticker krijgen! win-win dus!
P1130166

Regels zijn regels
We proberen zoveel mogelijk positief gedrag te belonen en niet teveel aandacht te schenken aan negatief gedrag. Maar sommige dingen, zoals slaan, kun je niet negeren vind ik en dat heeft bij ons altijd consequenties. Onze tip voor reizende ouders is dan ook: houd hier aan vast, waar je ook bent. Uiteraard is het prettiger om je kind binnen de vier muren van je huis een ‘straf’ te geven, maar als je zoveel op pad bent dan moet je je niet laten weerhouden door waar je bent. Onze ‘straf’ bij echt ongewenst gedrag is even met je rug tegen de muur zitten….en gelukkig hoeven we het niet vaak uit te voeren, maar Isa heeft wel eens midden op een druk vliegveld op de grond gezeten en Thijs in een restaurant. Op 1 hand te tellen gelukkig…..maar van je eigen regels afwijken omdat je niet thuis bent en het ongemakkelijk vindt, is niet duidelijk voor kinderen.
P1120799

Tablet
Thuis werd er weinig TV gekeken en met de tablet gespeeld, maar op reis is dit wat meer. Nog steeds geen uren per dag, maar wel meer dan in een normale thuis situatie. Dit was niet direct het plan, want ik heb liever dat ze gewoon spelen…..maar we zagen al snel in dat er al zoveel gespeeld wordt dat een uurtje extra per dag op de tablet echt niet uitmaakt. Ze gaan nu natuurlijk ook niet naar school en dat betekent ontzettend veel extra tijd op een dag. Vooral Thijs gebruikt de tablet ook om educatieve dingen te doen met lezen en rekenen, dus geen probleem. Isa slaapt niet meer overdag, maar om Thijs bij te kunnen benen heeft ze wel dat uurtje rust in de middag nodig dat ze lekker even een filmpje kan kijken.

Dit alles maakt dat wij tot nu toe een ontzettend gezellig reis hebben met de kinderen. Tuurlijk hoop ik dat ze straks in Nederland weer wat meer zelf gaan spelen en ons minder nodig hebben en kijk ik er naar uit om niet meer zo dicht op elkaars lip te zitten 24/7…..maar wat is het ook vreselijk gezellig om zoveel tijd samen te zijn. We hebben nog nooit zoveel spelletjes gespeeld, gezwommen, gebouwd in het zand en geknutseld. Het lijkt misschien niet een heel positief verhaal, maar ik wilde het juist zo opschrijven om te laten zien welke aanpassingen wij hebben gedaan om het voor iedereen leuk te houden en het heeft echt zijn vruchten afgeworpen. Net als alle kinderen zijn die van ons echt niet elke minuut van de dag voorbeeldig, maar ze hebben over alle landen die we hebben aangedaan toch al heel wat complimenten gehad voor hun lieve en vrolijke gedrag en dat maakt je als ouder best trots. In elk geval ons 🙂
FotorCreated50

Recent Posts
Showing 2 comments
  • Ilse Flink
    Beantwoorden

    Dank voor de tips! Heb jullie avonturen met veel interesse en een vleugje jaloezie gevolgd 🙂 Succes met de reis terug naar NL en het aanpassen maar dat gaat vast allemaal goedkomen!

  • Yvonne
    Beantwoorden

    Herkenbaar, ook al hebben wij nooit langer dan een maand gereisd. Bij ons is het overigens ook thuis zo dat als we beiden met een laptop bezig zijn, aan het werk en / of iets opzoeken er altijd heibel ontstaat… dus doen we dit ook thuis niet vaak.

Leave a Comment