De eerste bestemming van #ourbigfamilytrip2016 was Palawan in de Filipijnen. We hadden al wel de verwachting dat Palawan 1 van de hoogtepunten van onze reis zou worden en we hebben even getwijfeld of we hier dan ook wel mee moesten beginnen, maar qua vluchten en weersomstandigheden was dit gewoon de beste planning.

We hadden dus hoge verwachtingen van Palawan als bestemming, maar we wisten ook dat het 1 van de lastigste bestemmingen zou zijn om te bereizen. De wegen zouden bochtig en slecht zijn en de vervoersmogelijkheden beperkt. Vooraf was het ook lastig om te plannen, want we konden weinig informatie vinden over het vervoer over de weg. We hebben behoorlijk wat uren in (lokale) vervoersmiddelen gezeten en weer even het echte backpackleven ervaren met kinderen. Een hele bijzondere ervaring vonden wij dat! In een volgend artikel later deze week geef ik praktische informatie voor het bezoeken van Palawan. Maar is Palawan een kindvriendelijke bestemming? En is het makkelijk te bereizen met kinderen? Ik zal er in dit artikel wat meer over vertellen!

Puerto Princesa
Puerto Princesa is de hoofdstad van Palawan en ook de enige ‘grote’ stad op het eiland. De stad heeft weinig bezienswaardigheden en de meeste mensen verblijven er alleen 1 dag om een tour te doen naar de ondergrondse rivier. Oftewel ‘the Puerto Princesa Subterranean River National Park‘. Wij wilden met de kinderen rustig starten en wisten dat er nog een aantal onrustige reisdagen aan zouden komen, dus we hebben een paar dagen de tijd genomen in Puerto Princesa. En eigenlijk, vonden wij het best een leuke stad!
Er zijn een paar dingen voor kinderen die ik even wil benoemen.

Robinson Place Mall
Deze nieuwe mall ligt aan de rand van Puerto Princesa en is vanuit het centrum in ongeveer 20 minuten te bereiken met een tricycle. Er is een moderne en grote supermarkt met allerlei Westerse producten. Een department store, verschillende speelgoed en sportzaken, een foodcourt met verschillende eetgelegenheden en speelmogelijkheden voor kinderen.  Op de eerste verdieping is een kleine indoor speeltuin, waar wij niet in zijn geweest, maar het zag er goed en schoon uit. Beneden in de hal zijn 2 standjes waar je met elektrische autootjes kunt rijden en met Lego kunt bouwen. Onze kinderen hebben hier echt een hele tijd zitten spelen en bouwen. Wij zijn aan het begin van onze reis door Palawan en aan het einde in Puerto Princesa geweest en vooral na ruim 2 weken alleen maar zand en strand, vonden ze het heerlijk om even lekker te spelen.
fotorcreated4

NCCC Mall
Dit is de oude mall van Puerto Pincesa en deze ligt midden in het centrum. Je kunt zien dat dit echt nog een oude en lokale mall is, maar ik vind dat eigenlijk altijd ook wel leuk. Niet zo shiny en gelikt allemaal, maar gewoon lokaal. Er zit beneden een hele grote supermarkt, waar je goed inkopen kunt doen voor je reis door Palawan en er is een automatenhal met een kleine, lokale variant van een indoor speeltuin.

Baker’s Hill
Op zo’n 45 minuten buiten Puerto Princesa (met de tricycle) ligt Baker’s Hill. Lastig om precies te omschrijven wat het is….maar voor de kinderen zou ik zeggen een gratis speeltuin met Disney figuren in een mooie tuin 🙂
Er is ook een restaurant, bakker en giftshop, en je hebt vanaf de heuvel een mooi uitzicht over de stad. De weg er naartoe is vrij hobbelig….maar wij vonden het de moeite waard en de kinderen hebben heerlijk gespeeld! Een goed onderhouden park en een leuk uitje met de kids.
fotorcreated5

Mitra Ranch
Vlak naast Baker’s Hill ligt de Mitra Ranch, het landhuis van voormalig senator Mitra. Het huis is ingericht als soort van museum en buiten in de bar kun je een drankje doen. Wij kwamen er om te paardrijden met de kinderen en eventueel de zipline te doen. Thijs bleek echter nog te klein voor de zipline en degene die het paardrijden begeleidde was niet aanwezig….dus we hebben hier uiteindelijk niks gedaan. Mocht je wat oudere kinderen hebben, en meer geluk hebben met het paardrijden…..dan denk ik zeker dat dit een leuk uitje is voor de kinderen. Wij gingen dus wat teleurgesteld weg, maar dat werd meer dan goed gemaakt met de naastgelegen speeltuin in Baker’s Hill 🙂
fotorcreated6

City Baywalk
Dit is de boulevard van Puerto Princesa en erg leuk om aan het einde van de middag naartoe te gaan met een tricycle. Super lokaal, maar daarom ook super leuk 🙂
Allerlei eetkraampjes waar je verse vis kunt uitkiezen en het ter plekke voor je op de barbecue wordt gelegd. Wij houden niet van vis, maar onze vrienden hebben genoten van heerlijke verse vis. Je kunt ook (kinder)fietsen huren voor een uurtje en dat vonden de kinderen uiteraard helemaal geweldig. Ze crossten de hele boulevard over en hadden nauwelijks tijd om te eten.

fotorcreated7

Underground River
Het natuurgebied Puerto Princesa Subterranean River National Park ligt ongeveer 80 km van Puerto Princesa en is in 2011 gekozen tot 1 van de 7 Wonders of Nature. Wij wilden erg graag deze ondergrondse rivier bekijken, maar met kinderen leek het ons wat minder geschikt. Op Palawan reisden we samen een bevriend gezin uit Bali en we besloten om de rivier zonden de kinderen te bekijken. De eerste dag bezochten de mannen de rivier en namen wij de kinderen mee naar de Mitra Ranch en Baker’s Hill en de tweede dag gingen wij naar de rivier en namen de mannen de kinderen mee naar de Robinson Mall. Dat bleek een goede keuze, want hoezeer de ondergrondse rivier ook de moeite waard was om te bezoeken, met kinderen was het een ramp geweest. Je zit eerst bijna 2 uur in een minibusje om bij de haven te komen vanwaar de bootjes naar het natuurgebied vertrekken. De weg is bochtig en de chauffeurs rijden als gekken. Met Thijs die wagenziek is, was dit zeker geen succes geweest. Eenmaal bij de rivier aangekomen hebben we nog 2 uur moeten wachten op onze boot de ondergrondse rivier in. Peter en Jeroen hadden iets meer geluk en hoefden ‘maar’ een uur te wachten. Er is daar verder niks te doen, dus je zit echt aan de kade te wachten tot jouw bootnummer wordt omgeroepen. De boottocht zelf duurt ongeveer 45 minuten en is echt schitterend! Maar….je mag niet praten. En ik weet niet hoe dat met jullie kinderen zit, maar die van ons kunnen nog niet eens 1 minuut hun mond houden 😉
De excursie zelf kan ik echt aanraden. Wij vonden het schitterend. Maar als je overweegt om kleine kinderen mee te nemen, dan denk ik dat je deze trip beter kunt overslaan.
fotorcreated3

Als je gaat kijken waar je op Palawan allemaal heen kunt, zul je zien dat er eigenlijk maar 3 plaatsen zijn die voor de hand liggen. Puerto Princesa vanwege de ondergrondse rivier en omdat je hier waarschijnlijk op aanvliegt. El Nido, vanwege de fantastische Bacuit Archipel. En dan heb je in het midden nog een klein dorpje, Port Barton wat vooral bekend staat als een relaxed backpackers plaatsje.

El Nido
Eigenlijk zoals heel Palawan, is El Nido niet heel kindvriendelijk. Dat betekent echter niet dat je er met kinderen niet moet komen. Het is niet ingericht op kinderen, maar dat hoeft ook niet altijd. Je hebt er geen speeltuinen, speciale kindvriendelijke restaurants, kindermenu’s….maar toch hebben onze kinderen hier een geweldige tijd gehad.
El Nido doet ons sterk denken aan onze backpackers tijd. Een gezellig plaatsje met restaurantjes, kleine winkeltjes en vooral veel tour bureautjes. De straatjes zijn vrij smal en er rijdt niet veel verkeer, dus de kinderen konden lekker vrij rond lopen.
p11200182
Een paar tips:
– Bij Altrove eet je de beste pizza’s! Ga meteen om 17 uur als het open gaat, anders sta je de halve avond in de rij.
– Bij het Art Café kun je de hele dag terecht voor eten, koffie, taartjes, etc. Ze hebben echt een goede kaart en het is ruim opgezet zodat de kinderen lekker rond kunnen lopen
– Er zijn genoeg leuke restaurantjes op het strand te vinden. Zoek ’s avonds een leuk tentje uit op de strand en de kinderen kunnen heerlijk in het zand spelen.
– Neem een tricycle naar Las Cabanas Beach (5 a 10 minuten van El Nido) en plof neer op een lounge stoel bij de Beach Shack. In El Nido dorp kun je niet echt in de zee zwemmen vanwege alle bootjes die er liggen, maar bij Las Cabanas kan dat wel. De Beach Shack is echt een hele leuke en relaxte beachclub met heerlijk eten. Thijs heeft zich uren vermaakt in de (lage) branding en de klimboom die midden op het strand staat.
fotorcreated8
– Neem een tricycle of huur een scooter en ga naar Nacphan Beach. Het is een hobbelig tripje van zo’n 45 minuten, maar echt de moeite waard. Het is een rustig en ruim strand met fijne golven om in te spelen voor de kids.
– Hoogtepunt voor Thijs waren de boottochtjes die we hebben gemaakt. Wij hebben tour A en C gedaan samen met onze vrienden en alle kinderen en hadden 2x een eigen boot gehuurd. Met kinderen kan ik dit wel aanraden. Je kunt je eigen programma dan samenstellen en zelf ook bepalen hoe lang je ergens blijft. De meeste boten hebben ook kinder reddingsvesten, maar check dit van te voren wel even!

Palawan Camping
Vanuit El Nido gingen wij naar Port Barton, waar de Palawan Camping ligt op een afgelegen strand. Helemaal niet speciaal voor kinderen ingericht, maar wel super leuk om te doen met kinderen. Slapen in een tent op het strand, en de hele dag spelen in het zand en in de zee. Thijs en Isa hebben echt genoten van deze dagen. Het verblijf is inclusief ontbijt, lunch en diner en dat wordt in buffet vorm aangeboden. Als er kinderen verblijven, doen ze echt hun best om het eten ook aan te passen aan de wensen van de kinderen. Er staat verder een volleybal net op het strand, dus je kunt volleybal spelen met de kinderen als je wilt. En er liggen een paar kayaks die je kunt gebruiken. We hebben een paar keer de kayaks gepakt om naar wat kleinere strandjes in de buurt te peddelen en dat vonden de kinderen echt hartstikke leuk. ’s Avonds kregen de kinderen een paar marshmallows op een stokje om te roosteren boven het kampvuur. Heel simpel, maar kinderen kun je niet blijer maken 🙂
fotorcreated9

Algemene tips:
– Zorg er voor dat je bij 1 van de grote supermarkten in Puerto Princesa inkopen door voordat je de rest van het eiland gaat rondreizen. Spullen zoals luiers, billendoekjes en gezonde snacks zijn onderweg moeilijk te vinden.
– Als je van Puerto Princesa naar El Nido rijdt en andersom, raad ik aan om de Cherry bus te nemen. Dit is een grote bus, die er iets langer over doet dan een minibus, maar met kinderen is wat meer ruimte fijner vind ik. Ze rijden ook wat minder hard over de bochtige wegen dus minder kans op wagenziekte.
– Onze rit van Puerto Princesa naar Port Barton en daarna van Port Barton naar El Nido deden we samen met onze vrienden. We waren met z’n 9en en konden een eigen busje regelen wat eigenlijk het aller fijnste is. Dan heb je toch ook genoeg ruimte, en ook de vrijheid om te stoppen wanneer je wilt. En af en toe de chauffeur even vriendelijk te vragen om wat minder hard door de bochten te scheuren 😉

Zo dat was een heel verhaal over Palawan. Ik kan me voorstellen dat je de indruk hebt dat dit niet de meest kindvriendelijke bestemming is die je kunt bedenken en dat klopt. Maar een bestemming hoeft niet altijd kindvriendelijk te zijn om het leuk te maken voor kinderen. Je moet misschien iets harder ‘werken’, maar wat je er voor terugkrijgt is echt ongelofelijk mooi. Ik kan echt elke avontuurlijke ouder aanraden om met de kinderen naar Palawan te gaan. Je zult er geen spijt van krijgen!
In een volgende post zal ik je laten zien waarom je ook best een paar dagen in metropool Manila kunt doorbrengen en als je nog tijd over hebt, een weekje Bohol er aan vast moet plakken.

Ik ben heel benieuwd, trekt Palawan jou als bestemming met kinderen?

Recommended Posts