Misschien komt het omdat we weten dat we Bali binnenkort gaan verlaten en ook veel bezig zijn met het vertrek, dingen regelen, plannen maken voor de reis en voor weer in Nederland, maar we zijn er nu eerlijk gezegd ook wel klaar voor om Bali te gaan verlaten. Hoe kunnen we er nou klaar voor zijn om dit paradijs te verlaten, hoor ik veel mensen denken ;-).

Toen we vorig jaar besloten dat het beter was om terug te gaan naar Nederland in het voorjaar van 2016 deden we dat met pijn in ons hart. Wat zouden we Bali ontzettend gaan missen. En de geweldige lifestyle die we hier hebben. Ik maakte bijna onmiddellijk een lijstje met alle dingen die ik zou gaan missen. Elke keer als ik op m’n scootertje door de hoofdstraat van Sanur scheurde, realiseerde ik mij wat ik elke dag zou gaan missen. Hoe konden we nou ooit nog aarden in Nederland, als we nog zo met ons hoofd en hart op Bali waren. Misschien zou het beter zijn om nog wat langer te blijven, totdat we er meer klaar voor zouden zijn. Onze praktische aard, heeft uiteindelijk toch besloten dat het qua onderwijs en een aantal andere zaken beter zou zijn om vast te houden aan het plan om in het voorjaar van 2016 terug te gaan naar Nederland. Nog steeds met pijn in ons hart. Hoe vreselijk zou het zijn om straks op een druilerige dag in Nederland foto’s voorbij te zien komen van de meetups op het strand van Sanur? Ik wilde er niet teveel aan denken. Dat zien we later wel. Eerst nog optimaal genieten.

De laatste maanden van 2015 waren voor ons erg druk en gezellig met in de maanden oktober, november en december bijna constant bezoek uit Nederland. Veel afleiding dus ook. Toen dat weg viel aan het begin van het nieuwe jaar en we serieus moesten gaan nadenken over ons vertrek hier en ons langzaam aan weer moeten gaan voorbereiden op Nederland, merkten we dat we het eigenlijk helemaal niet meer zo erg vonden. Het leek van de een op andere dag gekomen te zijn, maar we zijn er klaar voor. En soms ook klaar mee op Bali.
De enorme drukkende warmte, de vele muggenbeten (niks nieuws….maar toch vervelend) en kwakkelende gezondheid van de kindjes hebben ook een steentje bijgedragen aan dit gevoel denk ik.
We hebben de afgelopen maanden ontzettend veel huidprobleempjes gehad met de kinderen. Door de broeierige warmte, ontwikkelt zich van alles en je komt er moeilijk weer van af. Isa is bijvoorbeeld begonnen met krentenbaard een paar maanden geleden, maar dat is al een paar keer teruggekomen en nu heeft Thijs het mogelijk ook. Warmte uitslag, billenuitslag en wondjes van spelen/vallen die moeilijk genezen door het klimaat helpen ook goed mee: wat dat betreft zijn we er klaar mee.

Het is niet zo dat we hier nu chagrijnig onze tijd op Bali uitzitten en wachten tot we weg ‘mogen’. Maar we zijn eigenlijk blij met de constatering en hebben de afgelopen weken goed nagedacht over de dingen die we hier graag nog een (laatste) keer willen doen en genieten daar nu optimaal van.
Ik waardeer de meetups met de andere mama’s extra, want ik weet dat ik ze ontzettend ga missen! We genieten nog enorm van het lekkere eten hier en gaan binnenkort zelfs wat Indonesische kooklessen volgen bij buurman/kok Edy.
Thijs en Isa hebben een paar uitjes mogen kiezen die ze nog graag willen doen en wij zelf hebben dat ook gedaan en afgelopen weekend zijn we begonnen dit lijstje af te werken. Heel vervelend 🙂

Naast het optimaal genieten van de laatste weken hier, zijn we wel druk bezig met het vertrek. We zijn begonnen met het verkopen van spullen. Thijs en Isa snappen gelukkig goed wat er gaat gebeuren en helpen lief mee met het uitzoeken en verkopen van speelgoed. Toen er laatst iemand speelgoed van Thijs kwam ophalen heeft hij heel schattig uitgelegd hoe het werkt en vroeg of hij een tasje moest pakken om het speelgoed in te doen. Zo knap!
We hebben zelf het idee dat het beter werkt om ze bij het vertrek te betrekken dan stiekem als ze op school zitten, spullen van hen te verkopen en te hopen dat ze het niet merken. In Nederland hebben we dat ook zo gedaan en dat bevalt heel goed.

Nou, dat was een hele andere persoonlijke update dan de afgelopen keren maar dit is wel wat er op dit moment speelt bij ons. Ik hoop dat jullie het leuk vonden om te lezen!

Recommended Posts