Als je van plan bent om Legoland in Maleisië te bezoeken en je komt aan via Singapore, zoals wij dan heb ik vandaag een nuttig artikel voor je. Wij planden deze reis met het idee dat het vrij makkelijk zou zijn om dit tripje te maken over land. Legoland ligt vlak over de grens met Maleisië en hemelsbreed is het een klein stukje.
Easy de peasy zoals Thijs zou zeggen…..dacht ik. Totdat we een week van tevoren informatie gingen opzoeken en ik eigenlijk op een paar TripAdvisor topics met verouderde informatie na, niks kon vinden.
Dus hierbij wil ik onze informatie en ervaringen delen met jullie. Er zijn verschillende manieren om van het vliegveld/centrum naar Johor Bahru te komen:

– private transport: het hotel waar wij verbleven in Johor Bahru bood ons een transfer aan voor 80 euro. Via internet hebben we nog wat navraag gedaan bij andere private transport bedrijven en het gangbare tarief voor dit stuk is tussen de 75 en 90 euro. Het is veel geld, maar het is wel super makkelijk. Wij hebben er een uur en 15 minuten over gedaan en dat is inclusief de grensovergangen. 1x Singapore uit en 1x Maleisië in. Het handige van de directe transfer is dat je in de auto kunt blijven zitten voor de grensovergang. Zelfs je koffer hoeft niet uit de auto.

– taxi/uber: van wat wij hebben begrepen, mogen taxi’s van Singapore niet de grens over met Maleisië en vice versa. Nu kun je een meter taxi nemen tot de grensovergang van Singapore, de brug overlopen naar de Maleisische grenspost en vanuit daar weer een meter taxi naar je hotel, maar dit leek ons geen handige optie. Het is trouwens ook een behoorlijk stuk lopen tussen de twee grensovergangen. We hebben op Bali goede ervaringen met Uber en in Singapore is Uber ook een enorm succes. Ik heb geprobeerd informatie te vinden of Uber de grens kan oversteken, maar de berichtgeving via TripAdvisor is helaas wisselend, waardoor we hier niet voor gekozen hebben.

– coach: oftewel de express bus. Er zijn verschillende express bussen die van Singapore Airport naar Johor Bahru gaan. Op de site van het vliegveld staat Transtar Travel aangeraden. Dit is een comfortabele bus die op een beperkt aantal plekken stopt. Zoals met alle bussen moet je wel met bagage en al de bus uit en zelf de douane door. Daarna moet je je bus weer zien te vinden en rij je met z’n allen weer verder naar de tweede grensovergang. Het voordeel van deze bus is dat hij daadwerkelijk wacht tot iedereen weer in de bus zit. Kosten: 6,50 euro voor volwassenen en 3,50 euro voor kinderen. Je moet even goed opletten bij welk busstation je wordt afgezet en vanuit daar kun je een taxi nemen naar het hotel. Aangezien wij in Puteri Harbour verbleven, vlakbij Legoland, kost een taxi nog ongeveer 12 a 15 euro (20 minuten).
FotorCreated2
– local express bus: op de terugweg van Johor Bahru naar Singapore hebben wij een local express bus genomen. Ik weet de naam niet meer…maar er zijn er veel om uit te kiezen. De bussen zijn redelijk comfortabel en niet overvol. Je betaalt ongeveer een euro per persoon. Het blijkt dat deze bus je afzet bij de eerste grensovergang en dan meteen weer verder rijdt. Dat bracht ons een beetje in verwarring, maar de bussen rijden elke 15 minuten dus je stapt gewoon in de volgende bus. Je moet dus als je uit de immigratiehal komt en naar de busstops loopt de wachtrij van ‘jouw’ maatschappij vinden en daar wacht je op de volgende bus. Eigenlijk super efficiënt. Helemaal voor locals want die zijn veel sneller klaar bij de douane dan wij buitenlanders. Alle local bussen hebben verschillende plekken in Singapore als eindpunt. Wij hebben hier van tevoren niet naar gekeken en zijn gewoon in de eerste beschikbare bus gesprongen en bij het eindpunt uitgestapt. Ik ga er vanuit dat de meeste eindpunten bij een MRT station in de buurt zullen zijn en vanaf daar kun je makkelijk bij je hotel komen. Ons eindpunt bleek 1 metrohalte van ons hotel te zijn….mooier kon bijna niet, haha.

– local bus: dit is echt het formaat stadsbus en daarmee kun je voor ongeveer 30 cent per persoon van Johor Bahru naar Singapore komen. De bussen hebben ook het comfort van een stadsbus, wat op zich prima is, maar wij hebben er niet voor gekozen omdat ze werkelijk bomvol zitten. Niet handig als je met 2 kleine kinderen, een buggy en een koffer reist. Maar heb je weinig bagage en wil je low budget, dan zijn deze bussen perfect. Bij de grensovergang werkt dit hetzelfde als de local expressbus. De bussen rijden af en aan en je springt gewoon weer in de volgende bus.

Mocht je zelf nog andere tips hebben voor het maken van deze trip, laat deze dan achter in de comments! Thanks!
FotorCreated

Recent Posts