Vorige week plaatsen we een oproepje op social media voor een Q&A en we kregen een paar leuke vragen! Verder kregen we die week bezoek van een stel dat ook bezig is met op opbouwen van een leven als digital nomads en zij voegden nog wat leuke vragen toe aan het lijstje. Laten we snel beginnen!

Wat zal het meeste wennen worden voor jullie weer in Nederland straks?
Hoe zeer we er ook naar uitkijken om weer naar Nederland te komen, er is 1 ding dat zeker is. We zullen weer enorm moeten gaan wennen aan het leven daar. Het meest voor de hand liggende is om te zeggen dat we aan het klimaat zullen moeten wennen en hoewel dat ook zo zal zijn, kijken we ook heel erg uit naar wat koelte. Het is echt niet normaal warm hier momenteel! Ik denk dat we het meeste moeite hebben in het begin om ons aan te passen aan alle drukke schema’s en ‘verplichtingen’. Dat is zo’n wereld van verschil met hoe we hier en straks op reis leven. Ook zal het wel even slikken zijn om geen personeel meer te hebben, maar we weten dat dit in Nederland niet nodig is en hier wel. Dus ik verwacht dat we hier snel weer aan gewend zijn. Als we weer terug zijn in Nederland zal ik uiteraard terugblikken op wat er nu echt het meeste wennen was voor ons.

Wat is de vreemdste gewoonte op Bali die je hebt meegemaakt?
Hoe mooi alle dagelijkse offeringen ook zijn, we blijven toch behoorlijk moeite hebben met de dieren die ook geofferd worden. Bij bepaalde ceremonies worden bijvoorbeeld kippen gewoon met een steen aan hun been in een zwembad gegooid en zo verdronken. Hier zal ik nooit aan kunnen wennen. Ik denk dat ik de omgang met dieren in het algemeen wel het lastigste vind om mee om te gaan. Honden worden aan de lopende band afgemaakt omdat mensen bang zijn voor rabiës. Zo worden ook heel veel andere dieren, zoals katten (waarschijnlijk ook ons eigen katje) geraakt omdat ze vergiftigd worden met eten dat voor de honden bedoeld was. Ook met kleine kinderen moet je hier erg mee oppassen! Kuikentjes worden hier veelal in alle kleuren van de regenboog geboren, omdat dat leuk is voor de kinderen. Het kleuren van de kuikens is niet pijnlijk of schadelijk voor de kuikens want de kleurstof wordt in het ei al ingespoten en ze worden niet, zoals ik eerst dacht, na de geboorte meteen in een pot met verf gedoopt. Maar wat wel schadelijk aan dit verhaal is, is dat kinderen de kuikens als speelgoed zien en met ze gooien en smijten alsof het speelgoed is. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de arme Luwak katten die vetgemest worden voor ‘poepkoffie’ en olifanten die shows geven en ritjes met mensen moeten maken.

Als je nu weer een huis zou zoeken op Bali, zou je dat dan anders doen?
Dit vind ik een erg leuke vraag en ga ik binnenkort nog een keer in een aparte blog behandelen. Met alle informatie die we nu hebben zouden we het zeker anders doen. In maart 2014 hadden we 1 makelaar die ons alle huizen liet zien en hebben we ook via hem een huis gevonden. Het voelde toen niet ok om ook via andere makelaars te zoeken terwijl hij zo hard voor ons aan het werk was. Inmiddels weet ik dat het heel normaal is om een rondje te maken met zoveel makelaars als je wilt. En zouden we ook andere kanalen zoals Facebook groepen gebruiken om te zoeken.
Er werd ook nog gevraagd of we andere criteria voor huizen zouden hebben als we opnieuw zouden gaan zoeken. Ja, ik denk het wel. Bij toeval hebben we een huis getroffen met een mooie personeelskamer, maar daar waren we niet naar op zoek want we wilden immers toch geen inwonend personeel. Ik kan je zeggen, dat het ook voor uitwonend personeel heel fijn is om een eigen ruimte te hebben! Ik denk dat we meer zouden letten op de drukte van de straat. Die van ons is erg druk en de kinderen kunnen niet zo even naar buiten lopen. We zouden letten op de diepte van het zwembad. We hebben nu een groot ondiep gedeelte en dat is fijn voor de kinderen, maar we hebben daar nooit speciaal op gelet. Een speciaal kinderbadje zou natuurlijk helemaal perfect zijn als je kinderen onder de 3 jaar hebt. We zouden ook letten op schaduw in de tuin en de loopruimtes buiten. Maar ook al waren we nog langer op Bali gebleven, dan waren we zeker niet weer op zoek gegaan naar een ander huis. We zijn nog steeds erg blij met onze keuze toen!

Hoe volg je met de kinderen het Nederlandse Rijksvaccinatie programma?
Ik heb een keer een aparte blog geschreven over vaccinaties, maar ik zal het hier nog even kort toelichten. Wij hebben alle vaccinaties aan de kinderen gegeven zoals ze die in Nederland ook zouden krijgen. Alle vaccinaties zijn gegeven door Australische verpleegkundige/verloskundige Kim Patra die een eigen kliniek in Sanur heeft. Zij heeft ons alle 4 ook steeds de benodigde ‘reisvaccinaties’ gegeven. Zo veel goedkoper dan in Nederland!
De enige vaccinatie die in Indonesie niet verkrijgbaar is, is Meningokokken C. Wij hebben deze vaccinatie gehaald voor Isa toen ze 13 maanden was en we op ‘visa-run’ waren in Singapore. Een Nederlandse huisarts (Niek ter Mors) die bij de Jelita International Clinic op Holland Road werkt, heeft deze vaccinatie gegeven.

Hoe regel je je zorgverzekering als je nog niet weet hoe lang je gaat blijven?
Dat hangt er van af of je ingeschreven blijft in Nederland. Als je hiervoor kiest, dan ben je verplicht om op z’n minst een Nederlandse basisverzekering te nemen. Als je langer dan 6 maanden per 12 maanden in het buitenland bent, dan mag je geen ‘gewone’ reisverzekering afsluiten en zul je een speciale lang op reis- of expat verzekering moeten afsluiten. Wij hebben ons hierover laten adviseren door Joho en uiteindelijk een lang op reis verzekering van Special Isis genomen. Je bent dan voor zowel ongevallen, diefstal, annuleringen etc. allemaal verzekerd. Als we zorgrekeningen wilden declareren verwezen ze ons echter steeds naar de basisverzekering. Als die het niet zouden vergoeden, dan konden we bij hen aankloppen. Wat dus betekende dat we het hele jaar niks hebben gedeclareerd en toch in totaal meer dan 2000 euro voor ons gezin kwijt waren. We hebben dus ook besloten om dit voor het tweede jaar niet te doen en de zorg alleen via de basisverzekering te laten verlopen. Voor diefstal en inboedel hebben we hier een aparte verzekering genomen. Het enige waar we nu tegenaan lopen is dat je reizen niet kunt verzekeren als je je reis niet begint in het land waar je woont. Mocht je om een bepaalde reden moeten annuleren, dan is het wel fijn als je daar ook voor verzekerd bent. Voor onze langere reis straks in maart, april en mei zullen we voor die periode dan ook weer zo’n aparte (en duurdere) reisverzekering afsluiten.

Dat waren een aantal van de vragen die we hebben gekregen. Als jullie het leuk vinden om binnenkort weer zo’n rubriek te lezen, dan kun je je vraag hieronder achter laten!

Recommended Posts