Oftewel: wat zit er allemaal in onze twee backpacks? Iedereen die kinderen heeft weet wat voor hutkoffers je vanaf de geboorte van een kind overal mee naartoe sleept. Ik herinner mij nog de logeerweekenden bij opa en oma in Friesland, waar het bij het inpakken van de auto leek alsof we zouden gaan verhuizen. En ons eerste mid-weekje weg met 2 kinderen waar de spullen die we meenamen bijna niet in de auto pasten. Als je toen tegen mij had gezegd: 2 jaar later ga je met slechts 2 backpacks 8 weken door Azië reizen met de kinderen…..dan had ik je echt voor gek verklaard!
Toen we plannen aan het maken waren voor deze reis was al snel duidelijk dat we licht wilden reizen deze keer. Twee backpacks, een dag rugzak en 2 kleine rugzakjes voor de kinderen. We waren eerst van plan om geen buggy’s mee te nemen en alleen een lichtgewicht (rug)draagzak voor Isa. Onze laatste trip naar Singapore deed ons van gedachten veranderen….de buggy voor Isa ging toch mee. En als we toch gaan slepen met buggy’s, dan ook maar 1 voor Thijs. Toch niet zo licht op reis als we eerst hadden gedacht dus. Wat slepen we nu al 7 weken mee door Azië? En hebben we goede keuzes gemaakt in wat we meenemen, of hadden we ook nog dingen kunnen thuis laten?
FotorCreated57

Speelgoed en spullen voor de kinderen
We hebben voor de kinderen een tasje met speelgoed. Zoals wat auto’s vliegtuigjes, Paw Patrol popjes. Allemaal niet te groot en goed voor verbeeldingsspel. Verder hebben we een tas met knutselspullen. Tekenblaadjes, stickers, kleurspullen, kleurboeken, doe-boeken, etc. Dit neemt behoorlijk wat ruimte in, maar er wordt gelukkig goed mee gespeeld. We hebben een klein etui met kleurspullen die we heel makkelijk meenemen als we ergens gaan eten of tijdens lange reisdagen in de rugzak van Thijs. De kinderen hebben elk twee knuffels mogen uitzoeken voordat we weggingen, uiteraard uit een door ons gemaakte voorselectie van kleine knuffels ;-). We hebben ook een behoorlijk aantal kleine spelletjes mee, zoals memory, kwartet, UNO en de reisedities van ‘wie is het’ en ‘mens erger je niet’. Tot slot hebben we een stuk of 10 klein formaat voorleesboekjes mee voor de kinderen. Altijd handig voor onderweg en voor het slapengaan.
FotorCreated51

Eten en drinken
We hebben voor de kinderen 2 kleine plastic bordjes, 2 kinder bestek setjes en een setje met bekertjes mee. Verder een klein snijplankje en een goed mes om groente en fruit te kunnen snijden. We slepen eigenlijk altijd wel wat dingen aan broodbeleg met ons mee, zoals chocopasta, pindakaas en jam. Niet altijd hebben we ontbijt bij het hotel en soms is de keuze heel beperkt voor de kinderen dus dan kunnen we altijd boterhammen voor ze klaarmaken. We hebben een aantal plastic bakjes mee waar we tussendoortjes en fruit meenemen op reisdagen en dagjes uit. Verder hebben we een klein flesje afwasmiddel mee om de bovengenoemde spullen af te kunnen wassen, hersluitbare plastic zakjes ook om eten in mee te nemen en een klein flesje Carvan Cevitam Go om altijd een bekertje sap te kunnen maken. We hebben zelf allebei een 1 liter drinkfles en de kinderen hebben een halve liter drinkfles. Als we ergens iets langer zijn proberen we om grote (10 liter) flessen water te kopen om onze eigen flessen mee te vullen, zodat we het onnodig kopen van plastic flesjes kunnen voorkomen.
P1130348

Kleding
We hebben geprobeerd zo min mogelijk kleding mee te nemen en dat was nog behoorlijk lastig om uit te zoeken! Peter en ik hebben voor 1 week kleding mee, Thijs voor 8 dagen en knoeikampioen Isa voor 10 dagen. Uiteindelijk betekent dit dat we ongeveer elke 5 dagen een was service moeten zoeken en tot nu toe is dat goed gelukt.
Thijs en Isa hebben een paar teenslippers mee en sandalen. Op reisdagen en dagen dat we veel moeten lopen, hebben ze sandalen aan en verder lopen ze alleen maar op teenslippers. Ik heb alleen teenslippers mee (ja dat lees je goed, de vrouw van het gezelschap met slechts 1 paar schoenen!) en Peter teenslippers en ook een paar sandalen. We hebben allemaal 1 trui/vest mee die we tot nu toe alleen gebruikt hebben op reisdagen in koude vliegtuigen.
FotorCreated52

Zwemspullen
Dit is eigenlijk een enorme stapel in onze backpack. Ook iets groter dan ik vooraf had gedacht! Thijs en Isa hebben beide 2 zwemsets en wij allebei 1. Voor Thijs nog z’n zwembril en duikstokjes en voor Isa haar bandjes. Ook hebben we hun badcapes mee voor na het zwemmen. Niet echt heel erg nodig….maar toch wel heel handig. We hebben 1 grote en 1 kleine sarong mee die we gebruiken als er geen handdoeken zijn, om op te zitten op het strand of om onder te slapen. Heel multifunctioneel dus! Omdat we wisten dat we veel op het strand zouden zijn de eerste maand, hebben we een plastic strandtas meegenomen voor het gemak op deze stranddagen.
FotorCreated53

Slapen
We zouden eerst een Deryan tentje meenemen, maar op onze vakantie in Perth kochten we een kinderformaat luxe luchtbed. Toen dat zo goed beviel op de hotelkamer in Perth, besloten we dat we deze mee zouden nemen op reis in plaats van het tentje. Het neemt best veel ruimte in, niet zoveel als het tentje…maar toch behoorlijk wat. Daarnaast hebben we een eenpersoons hoeslaken mee voor het luchtbed en de bovengenoemde sarongs die we als laken gebruiken als de kinderen op het luchtbed of bijvoorbeeld een daybed op de kamer slapen. Tot nu toe hebben we altijd 1 extra slaapplek gehad op de kamer waardoor we dus allemaal een eigen bed hebben steeds. Meestal is het gewoon een extra bed, maar soms ook een bankje, daybed of extra matrasje op de grond. Heel fijn! We hebben een klein nachtlampje mee wat op batterijen werkt zodat we nooit helemaal in het donker hoeven te slapen. Voor Isa hebben we voor de nacht 1 luier nodig en die proberen we in een klein 12-pack te kopen als dat kan.
FotorCreated54

Elektronica
Voor Peter z’n werk hebben we zijn laptop mee. Een enorm groot en zwaar ding….maar het was geen optie om hem thuis te laten want er moet ook gewerkt worden! We hebben 2 ipads mee die Peter gebruikt voor z’n werk, maar die ook veel door de kinderen gebruikt worden. Peter heeft ook nog een kleine android tablet mee die hij gebruikt voor z’n werk, maar ook als e-reader voor zichzelf. Uiteraard hebben we allebei onze mobiele telefoon mee en alle opladers en usb snoertjes die bij bovengenoemde apparatuur horen. Voor de kinderen hebben we allebei een koptelefoon gekocht zodat ze in het vliegtuig makkelijk filmpjes kunnen kijken zonder dat iemand er last van heeft. En ook een splitter zodat ze met twee koptelefoons op 1 tablet kunnen. Een losse e-reader voor mij, een digitale camera, een externe harde schijf, een powerbank en twee ‘wereldstekker oplaad units’ maken onze elektronica verzameling compleet.
FotorCreated56

Gezondheid/medisch
We hebben geprobeerd echt het minimale mee te nemen, want veel van deze gezondheidsspullen nemen behoorlijk wat ruimte in. We hebben zonnebrand factor 50 en factor 30 mee en een sunblocker voor de gezichten van de kinderen. We hebben natuurlijke muggenspray voor de kinderen en spray met DEET voor onszelf (al gebruiken wij in de meeste gevallen ook de natuurlijke). Een pakje met natte doekjes en een klein flesje dettol hebben we altijd in mijn handtas zitten. Echt onmisbaar met kinderen. Ik heb ook een klein tasje bij me met wat pleisters en paracetamol voor ons en de kinderen. We hebben een kleine carekit waar ook voornamelijk pleisters en paracetamol inzitten, maar ook een tube Betadine zalf, een paar verbandjes, een tekenpen, alcohol doekjes, reisziektemiddel voor Thijs, zovirax en strepsils. Apotheken vind je in Azië op elke hoek van de straat, dus we hebben eigenlijk alleen spullen mee om het tot de dichtstbijzijnde apotheek te redden. Het enige wat we voor de zekerheid mee hebben, is 1 kuur breed spectrum antibiotica. Voor de kinderen hebben we in hun toilettas wel de standaard verzorgingsproducten zitten zoals thermometer, zetpillen, zoutoplossing, luuf. neusspray en sudocreme. Verder hebben we geprobeerd de twee toilettassen (1 voor ons en 1 voor de kinderen) zo klein mogelijk te houden en gebruiken we zoveel mogelijk shampoo en zeep in hotels en kopen we alleen kleine verpakkingen hiervan als we dat nodig hebben.
FotorCreated55

Overige spullen
Als je denkt dat de backpacks nu wel echt vol moeten zitten…..hebben we nog een hele lijst met losse spullen. Een kleine greep hieruit: voor Isa hebben we een lichtgewicht draagzak de Boba Air mee waarmee we haar gemakkelijk op de rug kunnen dragen als dat nodig is. Hydrofieldoeken blijven multifunctioneel handig, we gebruiken ze onder andere om mee af te drogen als we hebben afgewassen en als handdoek voor de kinderen. Om onderwater foto’s te kunnen maken tijdens het snorkelen en de boottochtjes hebben we een speciaal hoesje waarmee je met je telefoon onder water kunt. We hebben een kleine waslijn mee om natte zwemspullen aan te kunnen ophangen, een hoofd zaklamp, twee zaklampen voor de kinderen, een bandenplak setje waarmee we het luchtbed kunnen plakken als dat nodig mocht zijn, een weegding om het gewicht van de backpacks te kunnen meten, een zonnebril voor ons alle 4, een zakje met ballonnen en waterballonnen en 2 vliegtuigzakken.
P1130358

Als je dit allemaal op een rijtje zet, dan lijkt het ontzettend veel maar het past echt in 2 backpacks. Met moeite….maar het past! We hebben met de backpacks een paar test runs kunnen doen, dus we hebben een paar keer kunnen uitproberen wat handig was. Eerst in november naar Flores, daarna naar Singapore en Perth. De inpaklijst is in die maanden behoorlijk veranderd, en dat maakt wel dat we nu ontzettend blij zijn met wat we hebben meegenomen. Toch zijn er wel een paar dingen die thuis hadden kunnen blijven:
– de knuffels van Thijs en Isa. Vooraf was dit van wereldbelang voor ze…..maar nu wordt er niet naar omgekeken. Ze mogen zelfs niet meer in bed. Zonde dus!
– het speelgoed (speelpopjes, auto’s vliegtuigjes,etc.) van Thijs en Isa. Ik heb al een paar keer gekscherend gezegd dat ik het weg geef aan de arme kindjes hier….want er wordt nauwelijks meegespeeld. Ze vinden het voornamelijk leuk om spelletjes te spelen, te knutselen en met ‘niet speelgoed dingen’ te spelen.
– het is dat we ook een trui nodig hebben als we naar Nederland vliegen want anders hadden die 4 truien ook thuis kunnen blijven. Daar is het hier echt veel te warm voor!
– we hebben voor de kinderen ook een zonnebril mee, maar die willen ze nooit op
– de koptelefoons voor de kinderen worden ook te weinig gebruikt en zou ik de volgende keer niet meer meenemen
Dat was eigenlijk alles wat ik kan bedenken wat we wellicht anders hadden kunnen doen. Dus overall ben ik behoorlijk blij met hoe we hebben ingepakt!

Ik ben benieuwd wie er nog meer met backpacks reist met kinderen? En heb je nog goede inpaktips? Laat het vooral hieronder bij de comments weten!

Recommended Posts
Showing 4 comments
 • Yvonne
  Beantwoorden

  Grappig, mijn eerste gedachte was: wat veel speelgoed. 🙂 En dat blijkt dus ook redelijk overbodig. Dat hebben wij ook zo ervaren. Wij hadden van huis amper speelgoed mee toen we een maand naar India gingen, want met een Deryan (gelukkig wel de baby-versie, dus klein genoeg) en een pak luiers was daar gewoon geen ruimte voor. We hebben wel ter plekke redelijk wat gekocht en daar werd amper naar omgekeken, dus idd kindjes daar weer blij mee gemaakt. Wij zweren bij een buggy mee, ook naar Azië, ondanks de slechte wegen. Je kunt er zoveel op en aan hangen en is ook erg handig als eetstoel en op de luchthaven en stations… verder hebben wij denk ik altijd ongeveer hetzelfde mee, op 1 tablet en de plastic bakjes e.d. na (gebruiken vaak verpakkingen ter plekke)

  • Marieke
   Beantwoorden

   Wat leuk dat jullie ongeveer dezelfde paklijst hebben! Ja dat speelgoed wordt dus echt niet naar omgekeken. ….maar het mag ook absoluut niet weg gegeven worden hier 🙂

 • Tikva Looijen
  Beantwoorden

  Ik vond het ook enorm veel speelgoed en zoveel etenspullen. Bordjes, messen, bekers dat hebben we echt nooit mee. In europa kunnen we nu af met alleen handbagage voor 10 dagen dus dat ik best oke. Maar voor een lange reis wel ook een hele bult elektronica en meer schoenen. We gaan volgende verrereis met een Deryan peuter, en naar koud (echt koud als in -0 overdag) en naar warm (als in 30+) dus dat gaat nog een uitdaging worden.

  • Marieke
   Beantwoorden

   Ja dat speelgoed was echt veel te veel, haha. De etensspullen gebruiken we allemaal heel veel. We hebben lang niet altijd ontbijt erbij en soms maken we ook zelf (picknick) lunch.

Leave a Comment