Toen wij in 2001 onze eerste verre reis van 9 weken maakten in Azië zijn wij besmet geraakt met het reisvirus. Een virus waar je nooit meer van af komt. Maar ook een virus waar ik nooit meer van af zou willen. In 2011 is onze zoon Thijs geboren en voor die tijd hebben wij heel wat nagedacht over reizen met kinderen. Zou dat gaan? Welke landen wel en welke landen niet? We kozen er voor om tijdens onze wereldreis in 2008 makkelijke kindvriendelijke landen als Nieuw-Zeeland, Canada en de USA over te slaan en over te laten voor ‘later’ als we misschien ooit kinderen zouden krijgen. Toen ik zwanger was van Thijs hebben we zo vaak te horen gekregen dat het nu wel gedaan zou zijn met de verre reizen. Dat we vanaf nu ook voor Center Parcs en all inclusive zouden gaan. Want dat is toch het meest ideaal met kleine kinderen? Vandaag wil ik jullie iets meer vertellen over hoe wij het reizen met kinderen ervaren en wat het voor ons en voor ons als gezin betekent. Heel persoonlijk en eerlijk, maar ook praktisch over hoe we dingen aanpakken en regelen.
FotorCreatedAls ik om mij heen keek in Nederland of op Facebook, wijken wij met ons vakantiegedrag nogal af van ‘de norm’. Als je kinderen krijgt ‘hoor’ je bijna voor de meest kindvriendelijke vakanties te kiezen. Wat in de ogen van velen, betekent een tussendoor vakantie naar Center Parcs en een grote vakantie all inclusive in een hotel of op een camping. Ik moet zeggen dat wij met beide kinderen ook een keer in een huisjespark zijn geweest in Drenthe en toen ik zwanger was van Isa, ook met Thijs een all inclusive vakantie hebben gehad in Egypte. Ik heb er dus niks op tegen en heb deze beide vakanties enorm genoten. Ik zou het ook zo weer doen. Maar voor ons is afwisseling en avontuur ook heel belangrijk. We willen zelf graag nieuwe plekken en culturen ontdekken en dit nu beleven met onze kinderen.
Een greep uit de vragen/opmerkingen die we zoal hebben gekregen de afgelopen 5 jaar:
– waarom zou je al die moeite doen als kinderen ook blij worden van een camping?
– waarom laat je je kinderen die vaccinaties geven terwijl het niet nodig was geweest als je in Europa was gebleven?
– waarom haal je je dit allemaal op je hals terwijl kinderen zich hier niks van herinneren?
– die verre reizen doe je kinderen geen plezier mee, dat is alleen maar egoïstisch!
– kun je het niet beter een beetje rustig houden met kleine kinderen? zoveel indrukken is niet goed voor ze!
En nog veel meer vragen in die strekking, maar je begrijpt het idee vast. Zijn we nu zo egoïstisch dat we onze kinderen de halve wereld mee over slepen? Is dat echt alleen voor onszelf en doen we de kinderen er geen enkel plezier mee?
Iedereen kan hier zijn eigen mening over hebben. Maar wij maken onze keuzes heel bewust en altijd met het belang van onze kinderen voorop. De enige vraag die toch wel een beetje pijn doet is die over de vaccinaties. Dat vind ik zelf het meest vervelend. Maar goed, ook dat is een bewuste keus geweest en een afweging.

Het antwoord op alle andere vragen is heel simpel. Je hoeft maar naar onze kinderen te kijken en je ziet dat ze reizen helemaal geweldig vinden. Je maakt Thijs oprecht blij met een vliegreis. Oude tempels ontdekken is een groot avontuur en van A naar B reizen met die 2 is nooit saai. Natuurlijk reizen we heel anders dan toen we samen waren. We plannen onze reizen van tevoren, we slapen in betere hotels, hebben het tempo drastisch naar beneden gedaan en zorgen dat er elke dag wat leuks te spelen is voor de kinderen. Ofwel een zwembad, ofwel een speeltuin. Gelukkig hoef ik mij nooit af te vragen of onze kinderen het leuk vinden om op reis te gaan. Thijs vraagt bijna elke week of we weer naar Singapore gaan. Of we weer een keer naar Yogyakarta gaan en wanneer we weer gaan vliegen.
Het allerbelangrijkste voor ons is om deze ervaringen te delen met de kinderen. Om dit te beleven als gezin. Weten ze dan straks alles nog? Natuurlijk niet! Maar er is genoeg wat blijft. Onze nummer 1 prioriteit is dat de kinderen wel varen bij deze leefstijl. En we zien ze oprecht genieten van de leuke dingen die ze meemaken. Maar als bonus merken we ook dat: de kinderen zich heel veilig voelen doordat we zoveel samen zijn, dat ze zich ontzettend makkelijk aanpassen, opgroeien met meerdere talen, weinig angst hebben voor nieuwe dingen, heel open zijn naar andere culturen, zich kunnen vermaken zonder speelgoed, vriendjes hebben over de hele wereld en de meest uiteenlopende soorten eten lusten.
FotorCreated3Dat gezegd hebbende, wil ik wat praktische tips met jullie delen om het makkelijker en haalbaarder te maken om met kinderen te reizen:
– zorg ervoor dat je reistempo niet te hoog is. Kinderen hebben tijd nodig om ergens te wennen en overal maar 1 nacht slapen, veroorzaakt onrust. Op de reis die wij vanaf maart gaan maken, hebben we een gemiddelde van 4 a 5 nachten dat we ergens blijven. Tijdens onze wereldreis was dit 2….
– plan niet hele dagen vol met culturele activiteiten. Wij proberen meestal in de ochtenden er op uit te gaan en dan in de middag relaxed bij het zwembad of ergens in een park.
– maak culturele activiteiten aantrekkelijk voor de kinderen en ga niet uren met een saaie gids op pad. Als wij met onze kinderen bijvoorbeeld tempels bezoeken, dan laten we hen ontdekken. We hebben van ons afgezet dat we per se dingen ‘moeten’ zien en doen. Bekijk bezienswaardigheden door de ogen van de kinderen. Bedenk spannende verhalen bij ruïnes. Laat hen zelf verhalen bedenken. En houd in je achterhoofd dat als zij het leuk vinden, het voor jou ook leuk is. Dat gaat voor ons in elk geval op.
– kies met transport vaker voor de makkelijkste weg. Tijdens onze eerdere reizen gingen we vaak voor goedkoop. Wat meestal gelijk stond aan vervoer over land, tussen de kippen en dagvullend. Nu met de kinderen vliegen we meer en regelen we vaker privé transport. Niet altijd, kortere stukjes kunnen juist heel leuk zijn in met lokaal vervoer.
– kijk van tevoren wat er voor kinderen te doen is op de plaatsen die je bezoekt. Vaak zijn er Facebook groepen en fora met kindvriendelijke tips en restaurants. Wij maken altijd vooraf een lijstje met kindvriendelijke restaurants, speeltuinen, etc.
– laat je niet afschrikken door een lange vliegreis. Ik snap zelf nooit zo goed waarom mensen een rit van 15 uur naar Zuid Frankrijk met de auto wel goed te doen vinden met kinderen, maar 10 uur vliegen niet. Als je probeert om je reis op te delen in kleinere stukjes, je de kinderen kunt laten spelen en rennen op de vliegvelden en je goed voorbereid op het vliegen zelf, is er echt niks aan de hand.

Wij zijn ons nu aan het voorbereiden op een korte vakantie in Perth over een paar weken en dan op onze lange reis van 8 weken in maart. Maar we kijken er ook ontzettend naar uit om straks weer te gaan kamperen in Europa als we weer in Nederland wonen. Want ja, dat vinden kinderen (en wij) ook heel leuk! Laat iedereen dus gewoon zijn eigen keuzes maken houd het belang van je kinderen in de gaten. That’s all.
FotorCreated2

Recommended Posts
Comments
 • Ria kops
  Beantwoorden

  Hoi Marieke

  Jammer we zijn niet naar Bali kunnen komen daar ik een nieuwe knie heb gehad en nu met de revalidatie bezig ben.
  En nu lees ik op je blog dat het warm is en niet zoveel regen als andere jaren ,ik lees iedere dag je blog en ben jaloers dat jullie dit gedaan hebben heerlijk genoten met voor en tegenvallers in Bali.
  Maar hier in Nederland zijn meer tegen dan meevallers dus dat nemen ze je niet meer af,zelf had ik daar gebleven als ik in jullie schoenen had gestaan maar dat is mijn keuze.
  Wij durven de stap niet aan maar zou het heel graag willen we hopen over een paar maanden weer te komen.
  Jullie zijn er dan niet meer we wensen jullie nog een fijne vakantie en een goede terug keer in Nederland.groetjes aan je ouders.ria en henk

Leave a Comment