Het zit er aan te komen, ons vertrek van Bali. Hoe ik ook probeer om me voornamelijk te richten op onze laatste weken op het prachtige Bali, ik betrap mezelf er ook steeds vaker op dat ik aan het zoeken ben op internet naar dingen in Nederland. Het komt nu toch behoorlijk dichtbij! We krijgen de laatste tijd steeds vaker vragen over wat onze plannen zijn voor als we weer naar Nederland komen. Ik zal daar vandaag wat meer over vertellen.

Eerder vertelde ik al in een Q&A artikel over waar we het meeste aan zullen moeten wennen als we weer in Nederland zijn. Het zal ongetwijfeld enorm wennen worden, maar het lijkt soms alsof mensen denken dat we nooit meer kunnen wennen in Nederland. We zullen natuurlijk moeten kijken hoe alles loopt, maar we denken daar zelf anders over. We hebben er namelijk bewust voor gekozen om terug te gaan naar Nederland. Het is een bewuste keus, die wel gedeeltelijk voortkomt uit wat praktische aspecten zoals onderwijs voor Thijs, maar voornamelijk voortkomt omdat we het gewoon graag willen. Hadden we het helemaal niet zien zitten, dan hadden we een andere oplossing gezocht voor bijvoorbeeld het onderwijs. We hebben beide ruim 30 jaar in Nederland gewoond, dus we weten hoe het werkt en waar we aan toe zijn. Het is niet dat dit een onbekend avontuur is. Ik kan oneindig veel voordelen en nadelen noemen aan leven op Bali en in Nederland, maar feit is dat we gekozen hebben om terug te gaan naar Nederland en dat we daar ontzettend veel zin in hebben ook!

Waar kijken we het meeste naar uit?
Dat zijn eigenlijk best veel dingen!
– met stip op 1 familie en vrienden want die hebben we ontzettend gemist
– Nederlands eten
– gemak waarmee je boodschappen kunt halen en zelf eten kunt koken
– de Nederlandse zomermaanden die niet te koud zijn, maar ook niet de drukkende warmte van hier
– veel energie hebben (de warmte hier vreet echt energie van je!)
– weer een baan vinden en met collega’s werken (ik dan)
– zelf autorijden
– onze katten kiwi en kaya weer in huis krijgen

Hoe bereiden we onze terugkeer naar Nederland voor?
We hebben het onszelf iets ingewikkelder gemaakt door eerst 2 maanden op reis te gaan, waardoor we met veel dingen tegelijk bezig zijn. Ik vind regelen en plannen nooit zo erg, eigenlijk stiekem best leuk…..dus dat gaat allemaal prima.
Bali
– we spreken binnenkort met onze huiseigenaar af om te kijken of hij spullen van ons wil overnemen die de waarde van het huis vermeerderen en het makkelijker maken om het weer onder te verhuren. Bijvoorbeeld de houten frames die we om de bedden hebben laten bouwen en de klamboes die we daar aan vast hebben laten maken. Maar ook de wasmachine, TV etc. We hopen dat hij inziet dat dit voor hem ook goed is….maar Indonesiërs kennende zal dit niet het geval zijn.
– eigenlijk alle spullen die we hebben gekocht toen we hier kwamen: meubels, huisraad, baby-en kinderuitrusting, etc. moeten we weer gaan verkopen. Ik heb al verschillende batches gedaan, maar de meeste dingen kunnen nu nog niet weg. Er zijn gelukkig verschillende Facebook groepen waar je spullen kunt verkopen, maar het kost altijd enorm veel tijd. 22 februari komen we terug uit Perth en daarna gaan we volop aan de slag met spullen verkopen voor de laatste 3 weken op Bali
– we hebben een bedrijf gevonden dat voor ons een paar dozen naar Nederland verscheept. We kunnen dus zelf niks meenemen omdat we eerst gaan reizen, maar er zijn wel wat persoonlijke spullen en speelgoed wat we naar Nederland willen hebben. Het gaat vanaf ons vertrek op de eerst volgende volle container en we weten niet precies wanneer dat is, maar dat maakt ook niet zoveel uit. Onze spullen worden totdat het in de container gaat, in de loods van het bedrijf opgeslagen.
Reis
Ik ga binnenkort nog een apart artikel schrijven over de reis die we gaan maken, maar de meeste voorbereiding hebben we al gedaan hiervoor. We hebben een planning gemaakt, we hebben een aantal belangrijke vluchten geboekt en de meeste hotels zijn gereserveerd en sommige ook al betaald. We gaan langzaamaan nu bezig met het verzamelen van tips voor leuke dingen om te doen. Dat is leuk werk 🙂
Nederland
We komen op 15 mei aan in Nederland. Het enige wat we nu geregeld hebben is dat we Thijs ingeschreven hebben bij een Montessori school in Carnisselande, Barendrecht. Hij moet zich daar uiterlijk op woensdag 1 juni melden, maar onze voorkeur gaat uit naar maandag 23 mei al. Dan hebben we een week om bij te komen en dingen te regelen. Isa staat ingeschreven bij de peuterspeelgroep van dezelfde school en zou gelijk kunnen starten.
Aangezien we dus weer in Carnisselande willen gaan wonen, zullen we daar ook eerst gaan verblijven. Bij vrienden, of Peter z’n ouders, daar komen we wel uit. Wat we vanuit daar willen regelen:
– we zouden het liefst zo snel mogelijk een privé lease voor een auto willen afsluiten. Als we terugkomen hebben we niet genoeg geld om een auto te kopen, maar met de maandelijkse inkomsten van Peter z’n werk kunnen we een lease goed betalen. De nieuwe Toyota Yaris hybrid lijkt ons wel wat 🙂
– ongeveer twee weken voordat we terugkomen willen we met een makelaar bezichtigingen plannen voor huurhuizen. Op 1 zzp-salaris zal het behoorlijk lastig zijn om een hypotheek te krijgen, dus we richten ons eerst maar even op huur. We hopen dus in de eerste week bezichtigingen te doen en dan een huurhuisje te regelen voor een paar maanden.
– onze spullen staan echt overal en nergens door heel Nederland…..dat zal nog een heel gedoe worden om dat allemaal weer te verzamelen. Maar zodra we een eigen plekje gevonden hebben, zullen we in een dag met een bus door Nederland rijden om spullen op te pikken 😉
We kunnen hier dus eigenlijk niet zo veel voor voorbereiden. Het zal behoorlijk hectisch worden deze eerste weken, maar dat was het op Bali ook de eerste weken en dat hebben we ook overleefd.

Dus, we zijn ons zo langzamerhand rustig aan het voorbereiden op een ‘nieuw’ leven in Nederland. Spannend ook weer!

Recommended Posts

Leave a Comment