Het is even een beetje stil geweest aan het blog front….en ondanks dat het nieuwe jaar alweer 3 weken begonnen is, vind ik het toch leuk om een terugblik te schrijven op 2014. Een ontzettend bijzonder jaar voor ons.

Wat hebben we hier lang voor gespaard, naar uitgekeken en naar toegeleefd. Maar op 3 maart was het, na een hele drukke periode van voorbereiding en afscheid nemen, dan eindelijk zover. Ons grote avontuur begon! Het enige dat we van tevoren wisten is dat we een jaar op Bali wilden blijven en daarna zouden we wel verder zien. Inmiddels weten we alweer veel meer….maar daar zal ik op terugkomen in een andere blog.

We krijgen regelmatig de vraag of ons leven hier is wat we ervan hadden verwacht. Nu hadden we eerlijk gezegd weinig verwachtingen toen we hier kwamen….het was heel moeilijk om van tevoren te bedenken hoe ons leven er hier uit zou gaan zien, maar een paar ideeën hadden we natuurlijk wel:

Meer tijd met elkaar als gezin door brengen
1 van de redenen om aan dit avontuur te beginnen, was om meer met elkaar te kunnen zijn als gezin. Dat is absoluut gelukt hier. Ondanks dat we proberen om zoveel mogelijk werk gedaan te krijgen en we 6 dagen in de week nanny’s hebben, zijn we zoveel meer bij elkaar dan in Nederland. Misschien juist wel omdat we zoveel hulp hebben en we bijna alle tijd die we niet werken, samen kunnen besteden.

Genieten van het lekkere weer
Wat leek het ons heerlijk om altijd mooi weer te hebben. En wat waren we het weer in Nederland zat in de laatste herfst en winter die we in Nederland waren. Dit is nu een beetje dubbel. Aan de ene kant vinden we het heerlijk dat het altijd warm is, maar er zijn ook maanden dat het zo warm en vooral vochtig is, dat het behoorlijk beperkend is. De warmte neemt heel veel energie van iedereen. Het is heerlijk om elke dag te zwemmen in ons eigen zwembad als we het warm hebben, maar ik mis de ladingen energie die ik in Nederland had wel!

Remote werken
We hadden bedacht om zelf een business op te zetten die we als we ooit weer terug komen naar Nederland, ook kunnen blijven houden. Het blijkt dat Peter hier echt voor in de wieg is gelegd. Die vindt het heerlijk om rustig aan iets nieuws te kunnen werken. Hij is momenteel samen met 2 andere ondernemers bezig met zijn ‘moustag startup’ en beleeft daar heel veel plezier aan. Hopelijk gaat het straks ook geld verdienen 😉
Voor mij is deze manier van werken wat minder geschikt, hebben we gemerkt. Ik mis het echt om collega’s te hebben en kan mij veel minder concentreren dan Peter. Als we straks weer in Nederland wonen, ga ik absoluut ook weer op zoek naar een baan, en tot die tijd doe ik mijn best om Peter te helpen, probeer van de vintage tekstborden een succes te maken en verder geniet ik ook nog wel van het lanterfanten af en toe 🙂

Het hebben van personeel
We wisten van tevoren al dat we personeel zouden gaan aannemen hier, maar dat is ook zo lastig om een voorstelling van te vormen. In Nederland vond ik het al ongemakkelijk om thuis te zijn als de schoonmaakster 1x per week kwam. Hier hebben we 5 man personeel en het is heerlijk! In het begin was het even wennen, maar nu zouden we bijna niet meer zonder kunnen 🙂
Raras is er 6 dagen per week 8 uur per dag voor de kinderen en het huishouden. Narti is er 5 dagen in de week 6 uur per dag voor het huishouden en ook voor de kinderen. We hebben een tuinman die 1 middag per week komt, een poolguy die 3x per week komt om het zwembad schoon te houden en een kok die onze lunch en avondeten maakt elke dag. We merken gewoon nauwelijks meer dat er mensen om ons heen lopen, zo snel raak je er aan gewend.

Financieel
We hadden ons spaarplan gebaseerd op het wegblijven van 2 jaar zonder dat we iets zouden verdienen. Nu is dat een stuk beter gegaan dan we hadden verwacht, want we hebben het eerste jaar al iets van 30.000 euro verdiend met het bedrijf. Nu hadden we alleen ook verwacht dat onze kosten hier een stuk lager zouden liggen dan dat ze nu zijn. Daar hadden we ons wel zo’n 1000 euro per maand in vergist, plus we hebben al wel een aantal dure vakanties/visa-runs gedaan…..maar dat zijn allemaal keuzes die we ook niet hadden hoeven maken 🙂
Dus we liggen nog goed op schema hierin.

Ontwikkeling van de kinderen
Het was heel moeilijk om te voorspellen hoe deze verhuizing zou uitpakken voor de kinderen. Ik denk dat de eerste paar maanden voor Thijs moeilijker waren dan dat we hadden verwacht. Hij miste iedereen in Nederland heel erg en had moeite met de taal op school. Natuurlijk vraag je je dan af of je hier goed aan hebt gedaan….of we beter aan de kinderen hadden moeten denken….erg lastig was dat. Isa heeft nergens moeite mee gehad. Zij ging moeiteloos over op het leven in Bali. Ze was natuurlijk ook nog erg jong, dus dat was een stuk makkelijker voor haar.
Als ik kijk naar hoe het nu gaat, kan ik niet anders dan super blij zijn met de ontwikkeling van de kinderen. Thijs is helemaal gesetteld en heeft ontzettend veel vriendjes op school waar hij leuk mee speelt. Hij heeft het naar zijn zin op school en gaat elke week met veel plezier naar sportles en zwemles. Spreekt inmiddels vloeiend Engels en een beetje Bahasa en kon met 3 jaar al zwemmen. Nu hij bijna 4 is zwemt hij moeiteloos een zwembad over in borstcrawl en zwemt meters en meters onder water. Isa is een echte Bali girl….ze verstaat het beste Bahasa van ons allemaal en zegt haar eerste woordjes in 3 talen. Als ik het vergelijk met Thijs, praat ze nog minder goed dan Thijs deed op deze leeftijd, maar dat is logisch als je bedenkt dat ze met 3 talen te maken heeft.
Het gaat dus ontzettend goed met ze en we zijn er inmiddels van overtuigd, dat dit avontuur iets is waar ze hun hele leven profijt van zullen hebben en houden.

Hoe gaat het met ons
Met ons zelf gaat het ook heel goed. We hebben inmiddels een aardig sociaal leven opgebouwd. In het begin voer je met iedereen dezelfde gesprekjes, over wat je op Bali doet, waar je vandaan komt, etc. Nu heb je een meer vaste groep van mensen waar je mee om gaat en merk je dat je echt aan het bijkletsen bent als je mensen ziet.
Peter gaat elke twee weken op zondag met een groep Nederlandse mannen naar een pubquiz, wat hij erg leuk vindt. Daarnaast heeft hij regelmatig een game-middag met een bevriende Zweed die een eigen gamestudio heeft op Bali.
Ik spreek elke woensdag ochtend af met een hele groep moeders met kinderen op het strand. Heel erg leuk om met zo’n grote variëteit aan nationaliteiten op het strand te zijn met alle kindjes. Af en toe spreken we ook zonder kids af voor bijvoorbeeld een lunch.
Op zondag hebben we hulp van Raras en dan splitsen we de dag altijd in 3 uurtjes ‘me-time’ voor mij in de ochtend en voor Peter in de middag. Heerlijk om even lekker na de spa te gaan, lekker een boekje te lezen op het strand of bij een beachclub, te gaan surfen in Kuta (Peter) of om te gaan winkelen.
En elke vrijdag avond hebben we date night, want dan werkt Raras ’s avonds. Ook dat is fijn om even een avond samen te hebben. We gaan dan vaak op de scooter richting Seminyak of Kuta en zoeken leuke tentjes uit om lekker te eten.

Nou het is een heel verhaal geworden….maar dan zijn jullie weer bij met hoe het nu allemaal gaat! Een volgende keer meer over onze plannen voor de toekomst, want we hebben net onze lease verlengd met nog een jaar!

Recent Posts