Ja het is de laatste dag van het jaar en daar hoort natuurlijk een terugblik bij. Het was een schitterend jaar voor ons. Het eerste (en enige) jaar waarin we volledig op Bali woonden en geweldige ervaringen hebben beleefd met de kinderen. Ik zal snel beginnen met een overzichtje!

Persoonlijk
Op persoonlijk gebied was 2015 een heel fijn jaar. We zijn allemaal gezond gebleven en genieten enorm van onze tijd samen op Bali. En voelen ons erg bevoorrecht dat we dit samen kunnen doen en deze jaren van de kinderen zo bewust mee kunnen maken. Als we in Nederland waren gebleven, hadden we dit nooit zo intens kunnen beleven en daar ben ik heel dankbaar voor. Ook voor de gelegenheid die we hier hebben om met elkaar en zonder de kinderen avondjes uit te gaan. Ook dat had in Nederland nooit gekund en is juist zo belangrijk om dicht bij elkaar te blijven. De kinderen zijn afgelopen jaar ook weer enorm gegroeid. Niet alleen in lengte….maar vooral in hun ontwikkeling. Ik kan nauwelijks beschrijven hoe trots het me maakt om hen hier zo te zien leven. Het gemak waarmee ze zich nieuwe situaties eigen maken, nieuwe vriendschappen sluiten en lokale gebruiken overnemen. Zo mooi!

Reizen
Ondanks dat we in een soort van permanente staat van vakantie leven hier, hebben we ook nog wat leuke tripjes gedaan. Een aantal weekendjes weg, en wat langere vakanties.
– In februari zijn we op visa run 3 dagen naar Singapore geweest
– In maart zijn we om Nyepi (dag van de stilte) te ontvluchten, naar Yogyakarta gegaan. We hebben er meteen een vakantie van 6 dagen van gemaakt.
– In mei hebben we 3 dagen de ‘koelte’ opgezocht in de bergen van Bedugul
– In juni gingen we voor 1 maand naar Nederland op vakantie
– In september gingen we met vrienden weer 3 dagen afkoelen in Bedugul, in hetzelfde huis van vrienden van ons
– In oktober hebben we genoten van 3 dagen in het binnenland van Bali, in een prachtige villa in Sidemen
– In november zijn we met mijn ouders vijf dagen naar Flores geweest
Tussendoor heeft Peter nog 2x een tripje naar Singapore gemaakt voor zijn business visum.
Ook dit jaar hebben we dus nog behoorlijk wat gereisd met de kinderen. Het blijft geweldig om samen met hen de wereld te ontdekken!

Ons blog
Waar onze blog in het begin van het jaar nog vooral voor vrienden en familie was om onze avonturen te volgen, en we niet meer dan 800 unieke bezoekers per maand hebben, zitten we nu elke maand op zo’n 3000 unieke bezoekers. Hoe leuk is dat? Dat mensen plezier beleven aan het lezen van onze avonturen op Bali en wat hebben aan de tips die we wekelijks geven. Ik ben hier zo blij mee, en heb echt veel plezier in het werken aan de blog. Wat vinden jullie het leukst om te lezen? Ik heb even opgezocht wat de 10 best gelezen artikelen zijn van het afgelopen jaar.

1. Met stip op 1, het artikel over de kosten van levensonderhoud op Bali. Dit is ook een onderwerp waar ik zelf voordat wij hierheen gingen weinig over kon vinden, dus ik ben blij dat ik mensen heb kunnen helpen door inzicht te geven in deze kosten.
2. Wat ook veel gelezen is, is ons artikel over vliegen met kleine kinderen. Het is geen favoriete bezigheid voor ons….maar over het algemeen gaat het ons prima af en we hebben op de blog wat tips gedeeld om een vliegreis wat makkelijker te laten verlopen. Deze twee best gelezen artikelen worden veel via google gevonden, dus mensen zijn ook specifiek op zoek naar informatie hierover.
3. Dan komen een aantal persoonlijkere artikelen die weer goed gelezen worden door de mensen die ons ‘volgen’. Op nummer 3 het artikel over de onzekerheid die we een tijd geleden hadden door het aanscherpen van de immigratie regels. Onze laatste paar maanden waren opeens onzeker geworden en door de nieuwe regels hadden we begin januari het land uit gemoeten, zonder mogelijkheid om zelfs maar via een toeristenvisum terug te keren. Gelukkig bleken de nieuwe regels ook voor de immigratiedienst onuitvoerbaar en werd het binnen 2 weken weer afgeschaft,
4. Op nummer vier ook een persoonlijk artikel over onze nieuwe plannen. We waren toen bijna een jaar weg uit Nederland en besloten dat we toch nog langer op Bali zouden blijven in plaats van te verhuizen naar een ander land, zoals het oorspronkelijke plan was. In dit artikel legden we uit waarom we er voor kozen om langer op Bali te blijven.
5. Wat ook heel goed ontvangen werd, was het artikel over het verschil in opgroeien in Nederland en in Indonesie. We zien duidelijke verschillen tussen Thijs en Isa, die tussen 6 maanden en 2,5 jaar in totaal verschillende werelden zijn opgegroeid.
6. Weer een informatief artikel op nummer 6, namelijk over de beste tijd om naar Bali te komen. Er spelen een aantal dingen als je op zoek bent naar een gunstig tijdstip om naar Bali te komen. Namelijk: regen, warmte en drukte. In dit artikel legde ik per maand uit wat de situatie is op deze 3 gebieden en dat leverde automatisch een overzicht op met de meest gunstige maanden om naar Bali te komen.
7. Toen we eenmaal hadden besloten om terug naar Nederland te gaan, schreef ik een artikel over wat we allemaal zullen gaan missen op Bali. Dit artikel geeft voor mij perfect aan, waarom we hier nu zo’n fijn leven hebben en ik vind het ook heel erg leuk om te zien dat dit in de top 10 staat. En dat jullie het leuker vonden om te lezen dan alle ‘ellende‘ die we absoluut niet gaan missen hier 😉
8. Op nummer 8 staat weer een praktisch artikel met informatie over de verschillende visums. Wij hebben hier best een beetje mee geworsteld voordat we naar Bali vertrokken en ik vond het een goed idee om alle verschillende opties en kosten op een rij te zetten voor mensen die ook deze stap overwegen.
9. Dan weer een persoonlijk artikel over onze constante tweestrijd van het leven in twee werelden. We zij inmiddels zo thuis hier, dat we zoveel van ons leven in Bali zullen gaan missen. Maar tegelijkertijd missen we nu dingen in Nederland weer ontzettend. Het liefst zouden we de ene helft van het jaar hier wonen en de andere helft in Nederland….maar met de kinderen en school is dat niet haalbaar. Maar thuis in twee werelden zijn we zeker wel.
10. Als laatste in deze top 10 het artikel over onze reis naar Nederland. Ik vertel over hoe de vliegreis is verlopen, maar ook hoe we deze weken in Nederland ervoeren, na zolang weg geweest te zijn. Leuk om te zien, dat ook dit goed gelezen wordt!

Dus als we zo terug kijken, kunnen we wel zeggen dat we een ontzettend fijn jaar hebben gehad. Eigenlijk in alle opzichten. De blog is enorm gegroeid, Peter z’n werk blijft voor constante inkomsten zorgen, we hebben genoten van al het bezoek dat langs geweest is dit jaar, we zijn gelukkig gezond gebleven met z’n allen en we zijn blij met de mooie reizen die we hebben kunnen maken en de nieuwe plekken die we aan de kinderen hebben kunnen laten zien.
Als we vooruit kijken naar 2016, dan zal dat het jaar worden dat we Bali ook weer gaan verlaten en we dit leven ook weer achter ons gaan laten. Maar weet je? Dat is ook goed nu. We hebben ook ontzettend veel zin om weer naar Nederland te komen en weer ons ‘oude en gewone’ leven op te pakken. Om te kunnen genieten van alles wat we hebben gemist in die twee jaar en vooral van de mensen die we hebben gemist.
We hebben eerst nog hele mooie reizen om naar uit te kijken en dan zijn we echt weer klaar voor Nederland!

Vanaf Bali wil ik iedereen een ontzettend gelukkig, gezond en voorspoedig 2016 wensen, met heel veel mooie reizen voor iedereen die daar ook gelukkig van wordt 🙂
Liefs, Peter, Marieke, Thijs en Isa

Recent Posts