We zijn nu precies halverwege onze reis. 4 weken gehad en nog 4 weken te gaan. Ik vond het wel leuk om even een recap te maken van onze eerste maand als gezin op reis door middel van het benoemen van wat hoogte- en dieptepunten.
Als je ons op Instagram, Facebook en/of de blog trouw volgt, dan lijkt het misschien allemaal perfect te gaan, maar er zijn heus ook momenten dat we minder blij waren. Benieuwd wat die momenten dan waren? Lees dan vooral door tot het einde, want ik begin met de leuke momenten.

🙂 Leukste momenten (in willekeurige volgorde):
– Zwemmen met zeeschildpadden in Bohol. We hadden dat 15 jaar geleden 1x eerder gedaan in Maleisie, maar verder hebben we nog nooit zoveel zeeschildpadden om ons heen gezien met snorkelen. Heel bijzonder!
– Varen tussen de bijzondere karstbergen en lagunes in El Nido. Ik denk dat de foto’s voor zich hebben gesproken van deze prachtige regio. El Nido was DE reden voor ons om naar de Filipijnen te gaan.
– Varen door de ondergrondse rivier in Puerto Princesa. Wat bijzonder was dat ook! Er heerst een beetje een hype om deze ondergrondse rivier sinds ze door Unesco zijn uitgeroepen tot 1 van de 7 natuurwonderen. Dus we waren niet helemaal zeker wat we er van zouden vinden, maar we waren erg onder de indruk!
– De eerste 2 weken van de reis kunnen delen met onze vrienden Agnes, Jeroen en hun kinderen. Thijs en Isa hebben ontzettend leuk met hun vriendjes kunnen spelen,
– Kamperen in een tent op het strand in Port Barton. Het was behoorlijk primitief, maar zo bijzonder om gedaan te hebben.
– Thijs z’n verjaardag vieren in een versierde tent op het strand in Port Barton. Wat voelde hij zich jarig te midden van alle slingers, ballonnen en een mooie spiderman
P1120222
– Met Thijs de grote mensenwereld naspelen in Kidzania (Manila).
– Met z’n allen genieten van het uitzicht op wereldstad Manila vanuit het reuzenrad. Na Perth waren we allemaal fan van het reuzenrad en deze rit was ook weer erg leuk. Niet zo’n fancy bakje als in Australie, maar wel een stuk hoger met geweldig uitzicht!
– Zoveel tijd met elkaar als gezin doorbrengen en dit avontuur echt samen beleven. Soms moet ik echt even stilstaan om bewust te genieten van deze mooie momenten. Ik vind het zo bijzonder om deze herinneringen voor later nu samen te maken.
– Isa op haar gemak te zien als Aziatische local. Ze is overal meteen op haar gemak en blijft nog steeds heel ‘Aziatisch’. Waar Thijs veel dingen nu heel bewust meemaakt en bewust van dingen geniet, gaat Isa gewoon in de flow mee met alles. Zo makkelijk. Alsof ze nooit iets anders heeft gedaan.
– Tijdens een tour door het binnenland van Bohol hebben we met een kabelbaantje een prachtige kloof over gestoken. Dat was zo ontzettend leuk om te doen!
– In Manila hadden we een heerlijk appartement via Airbnb geboekt. Na een paar weken hotels, was het heel fijn om weer even een echt huisje te hebben en ook zelf te kunnen koken.
– We hebben op zowel Palawan als Bohol zulke ontzettend mooie zonsondergangen gezien. Echt genieten was dat!
– De middag die we doorbrachten op het paradijselijke strand van de Bohol Beach Club is ook echt onvergetelijk. Wat een fijn plekje was dat zeg!
P1120549

🙁 Minder leuke momenten (in willekeurige volgorde):
– Vliegen van en naar Manila. Ongelofelijk wat een vreselijk vliegveld is dat! Als je vertrekt (hebben wij helaas 3x moeten doen) dan kom je met vliegtuig en al in de file om op te stijgen. We hebben 3x tussen de 30 en 60 minuten in het vliegtuig moeten wachten om te mogen opstijgen. Ook na het landen kom je weer in een vliegtuig file naar de gates.
– Om nog even in de sfeer van het vliegveld van Manila te blijven. Onze vlucht naar Kuala Lumpur hebben we afgelopen weekend op het nippertje gehaald. We moesten met een shuttle bus naar een andere terminal, in de rij voor een lift, rennen met kids en bagage over het vliegveld en toen we ‘last call for check in Kuala Lumpur‘ hoorden roepen, kwamen we buiten adem aangerend…..net gehaald maar niet leuk.
– Op de heenreis was Isa behoorlijk ziek helaas. Ze was vreselijk aan het hoesten en had koorts.Was dus ook heel erg huilerig en net die vlucht moesten we op Manila ruim een uur in het vliegtuig nog wachten voor het opstijgen.
– De eerste 10 dagen waren we erg aan het kwakkelen qua gezondheid ook. Isa begon dus ziek en heeft daarna iedereen aangestoken. Inclusief de kinderen van Agnes en Jeroen en ook Peter en Agnes waren aan de beurt. Hoesten, verkoudheid en koorts. Ook niet zo leuk dus.
– De rit in een mini busje van Port Barton naar Puerto Princesa, waar we als sardientjes in een blikje werden gepropt. 3 uur lang boven op elkaar zitten is geen pretje. Gelukkig was er wel airco!
– Op Palawan waren ontzettend veel kwallen. Alleen op de camping viel het heel erg mee, maar we hebben soms niet kunnen zwemmen in die prachtige blauwe zee omdat er teveel kwallen waren.
P1110999
– In de Filipijnen is het nu 2 maanden zomervakantie en vooral op Bohol werden we soms gestoord van de drukte. Voornamelijk lokale toeristen, maar zo ontzettend veel
– Als positief punt noemde ik net dat we zoveel tijd samen kunnen doorbrengen, maar soms is dit ook even een nadeel. Je zit 24/7 op elkaars lip en dat gaat niet altijd goed 😉
– Het verkeer in Manila is echt een ramp. Op de laatste avond vanuit de Mall of Asia terug naar ons appartement hebben we meer dan een uur gedaan in de taxi over nog geen 8 kilometer.
– De Filipijnse keuken is niet echt om over naar huis te schrijven (en nu doe ik het dus toch ;-)). Waarschijnlijk heb je er ook nog nooit van gehoord, in tegenstelling tot de Indonesische, Thaise en Vietnamese keuken. En dat is niet voor niks vind ik, want het stelt weinig voor. Er wordt uiteindelijk een mengelmoes van allerlei keukens aangeboden, maar al met al niet erg indrukwekkend.
– Helemaal in vergelijking met Indonesië, maar ook met andere Zuid-Oost Aziatische landen, is de Filipijnen behoorlijk duur. Voor een maaltijd met z’n 4en waren we daar snel tussen de 20 en 25 euro kwijt, terwijl dat nu in Kuala Lumpur bijvoorbeeld nog geen 10 euro is. Dat scheelt toch best veel!
– Op de allereerste reisdag hebben we afscheid moeten nemen van Raras en Narti. Onze geliefde nanny’s, die als familie waren geworden voor ons. We missen ze nog steeds, en vooral Isa vraagt nog regelmatig om ze.

Dit waren de hoogte- en dieptepunten van onze reis tot nu toe. We waren deze hele maand in de Filipijnen, het volgende overzicht zal van een stuk meer landen zijn, want deze tweede maand doen we 5 landen aan!
Ik ben benieuwd wat jullie er van vonden. Ben jij wel eens langer op reis geweest met kinderen? En wat waren de dingen waar je toen tegenaan liep?

Recommended Posts