Toen wij naar Bali verhuisden, hebben we heel erg getwijfeld over het vervoer. Wat zullen we doen? Huren we een auto? Met of zonder chauffeur? Of alleen een scooter? Lukt het wel met de kinderen op de scooter? Of toch maar fietsen en taxi? Zoveel mogelijkheden met allemaal andere prijskaartjes. Ik leg jullie vandaag uit welke keuzes wij hebben gemaakt en waarom. En wat de verschillende kostenplaatjes zijn.

Onze keuzes
Wij hebben een scala aan vervoersmiddelen voor allerlei verschillende doelen:
– In Sanur (waar wij wonen) gebruiken we 2 scooters en 2 fietsen. Voor de functionele verplaatsingen gebruiken we altijd de scooters, en de fietsen gebruiken we alleen om bijvoorbeeld een stuk langs het strand te fietsen. Of als Thijs zelf naar de supermarkt wil fietsen op z’n eigen fiets, dan gaan wij op de fiets mee. Maar in principe vinden we het te warm om te fietsen en gebruiken we liever de scooter.
FotorCreated3 FotorCreated2
– Voor dagjes uit, hebben we een vaste chauffeur die een eigen auto heeft die we altijd bellen. We zijn Made (zo heet de chauffeur) in onze eerste week op Bali al tegen gekomen en we zijn nog steeds zo blij met hem! We maken gemiddeld 3 a 4 keer per maand gebruik van zijn diensten. Ideaal om op deze manier een dagje weg te gaan. We hebben een autostoel voor Isa die we dan in zijn auto zetten en Thijs zit meestal op schoot.
59
– Als we zelf naar bijvoorbeeld Kuta gaan om boodschappen en/of klusjes te doen, dan gaan we altijd op de scooter. Het gaat vaak ook veel sneller dan met de auto, dus voor ons is dat ideaal. Ook als we samen datenight hebben op vrijdag en we gaan naar bijvoorbeeld Kuta, Seminyak of Nusa Dua dan gaan we altijd op de scooter.
– Als we met de kinderen naar Kuta gaan, om bijvoorbeeld te winkelen of naar een speeltuin, dan gaan we meestal met de taxi. Als je maar naar 1 plek heen en weer hoeft, dan is het goedkoper om een taxi te nemen dan om chauffeur Made voor een halve dag mee te nemen en de hele tijd te laten wachten. Heel soms nemen we de kinderen ook mee op de scooter naar Kuta, maar meestal pakken we de taxi.
taksi_bbg
– Als we een weekendje weg gaan en het dus niet gaat om chauffeur Made mee te nemen (want waar moet hij dan slapen….) dan huren we zelf een auto. We hebben dat nu 3x gedaan voor een weekend en dat is ook heel goed bevallen.
P1090015Kosten
– scooterhuur voor een maand: 35 euro. Let op: je hebt een internationaal rijbewijs nodig om hier scooter te mogen rijden en officieel ook een motor stempel. Als je aangehouden wordt en je hebt geen motor stempel dan kun je 50.000 rp betalen (3,5 euro) en dan mag je doorrijden. Ze proberen je eerst veel meer te laten betalen, dus wees assertief!
– fietsen: wij hebben 2 nieuwe fietsen gekocht voor 2,4 miljoen rp inclusief kinderzitje (achterzitje). Dat is ongeveer 165 euro. Je kunt ook 2e hands fietsen kopen, maar deze zijn van goede kwaliteit en roesten niet.
– taxi: een ritje van 30 minuten van Sanur naar Kuta kost ongeveer 100.000 rp wat 6,5 euro is.
– auto met chauffeur: als je voor een dag een auto met chauffeur huurt dan is de gangbare prijs hiervoor 500.000 rp (35 euro) per dag. Dat is inclusief benzine. Als je weinig kilometers maakt, of als je meerdere dagen boekt, dan kun je het wat goedkoper krijgen, voor bijvoorbeeld 400.000 rp per dag. Als je voor de langere termijn als expat een auto met chauffeur wilt huren voor 6 dagen per week, dan ben je tussen de 4,5 en 5 miljoen rp (300 a 350 euro) per maand kwijt. Afhankelijk van bij welk bedrijf je huurt en welke auto het is.
– autohuur: als je net als wij losse dagen een auto huurt, kost dat 200.000 rp (13 euro) per dag, wat ik een goede prijs vind voor losse verhuur. Als je als expat op zoek bent naar een eigen auto om te huren, dan betaal je tussen de 2.8 en 3.5 miljoen rp (190 a 240 euro) per maand. Voor 2.8 heb je een klein auto’tje en voor 3.5 een Toyota Avanza (die je hier heel veel ziet).
FotorCreatedVerzekering
Het is goed om te weten dat als je hier bijvoorbeeld een scooter huurt, je niet verzekerd bent. Als je een internationale reisverzekering hebt dan ben je in de meeste gevallen verzekerd voor lichamelijk letsel naar aanleiding van een scooterongeluk, maar de scooter zelf is niet verzekerd. Wij hebben ‘dit probleem’ nu ook al 1,5 jaar maar tot nu toe is het gelukkig nooit aan de orde geweest. Via de aansprakelijkheidsclausule van je verzekering ben je mogelijk wel verzekerd voor schade die je eventueel aanbrengt aan een andere auto of scooter, maar schade aan de scooter die je huurt is eigenlijk nooit verzekerd. Het is niet zo kostbaar om hier dingen te laten repareren, dus laat je hier niet door afschrikken, maar hou het wel in je achterhoofd. Check ook vooraf je eigen verzekeringsvoorwaarden, want sommige verzekeringen sluiten scooter- en motorgebruik uit.

Kopen
De meeste expats huren een auto of scooter, maar je kunt ze ook kopen. Al heb ik wel gehoord dat dit niet altijd even makkelijk is. Zeker als je geen KITAS (werkvergunning hebt). We hebben vrienden met KITAS die auto’s of scooters hebben gekocht, maar van de vrienden die net als wij op een business visum of sociaal visum hier zijn, heb ik nog niet anders gehoord dan dat zij ook huren. Mocht je informatie hebben over de (on)mogelijkheden hiervan, dan hoor ik het graag!

Scooter en veiligheid kinderen
Zoals gezegd, vervoeren wij de kinderen voornamelijk met de scooter op de kleine stukjes in Sanur. Wij vinden dit zelf veilig genoeg. We hebben Isa vanaf het begin in de draagrugzak vervoerd en Thijs met een scooterband (zie foto). Nu zit of staat Thijs gewoon los voorop of achterop en gebruiken we de scooterband voor Isa.
Wij zijn zelf erg blij met de flexibiliteit die de scooter geeft en de kinderen zijn niet anders gewend hier. Maar ieder moet deze keus voor zichzelf maken of je je hier prettig bij voelt.
FotorCreated
Dit is de scooterband die we voor Isa gebruiken. Isa heeft het brede gedeelte om haar buik en de binnenste riem om haar middel. De grote riem gaat vervolgens om ons middel.

Zoals je kunt lezen zijn er genoeg opties om je te vervoeren op dit prachtige eiland. Als je nog specifieke vragen hebt, laat het dan weten bij de comments!
Happy travelling! 🙂

Recommended Posts
Showing 14 comments
 • Jan van Dongen
  Beantwoorden

  In aanvulling op eerder schrijven: Ik heb hier een hyundai i10, al bijna 4 jaar. Onmisbaar. 1 x per jaar een verplichte APK test, en verplichte premiebetaling voor WA. Eigen schade niet verzekerd. Gewoon rustig rijden, een krasje of deukje deert me niet. En een kleine auto is veel beter dan een grote, die worden hier voornamelijk gereden door show-off’s. En kunnen nergens langs, en moeilijk parkeren. In ons karretje passen wijzelf, huishoudster en 4 kinderen net in, wel wat puzzelen. Het record staat op 9.

 • Ronald Boons
  Beantwoorden

  Hoi Hoi, Leuke site met veel bruikbare informatie…. Toppie! Nu is het echter zo dat wij in augustus 2016 naa Bali gaan en graag in contact willen komen met een privé chauffeur annex gids. Heb wel wat gevonden op internet maar meeste reageren namelijk niet, kennen jullie misschien een betrouwbare chauffeur? We vertrekken vanuit Amsterdam op 12 Augustus voor 3,5 week. Vele groeten!!

  • Marieke van Rijs
   Beantwoorden

   Hoi Ronald, wij hadden een hele goede chauffeur die in Sanur woont.
   Waar ben je precies naar op zoek? Enkele dagen? Of voor de hele periode?

 • Ann
  Beantwoorden

  Hallo, wij vertrekken eind augustus voor 2 weken naar Bali en zijn met 6pp. Wij gaan een rondreisje maken. Is er een manier om dit met een huurauto met chauffeur te doen. Het is dan ook heel fijn dat deze chauffeur leuke tips kan geven en ons naar plaatsen te brengen waar we niet aan zouden denken. Hoe werk dit, wat kost dit en is dit op voorhand te boeken?
  Groeten Ann

  • Marieke van Rijs
   Beantwoorden

   Hoi Ann,
   Als je met een auto en chauffeur op rondreis gaat dan kun je dat het beste via een organisatie regelen denk ik. Ik zou in elk geval niet weten wie je hiervoor moet benaderen. Auto’s en chauffeurs voor dagtochtjes vanaf 1 standplaats geen probleem, maar als de chauffeur dus meegaat de hele tocht dan heeft hij ook een plek nodig om te slapen en ik weet niet hoe je dit regelt. Het zal vast mogelijk zijn hoor, maar ik kan je helaas niet verder helpen met wie je kunt benaderen. Ik hoop dat jullie een super vakantie hebben op Bali!
   Groetjes, Marieke

 • Brigitte
  Beantwoorden

  Hoi Marieke,
  Wat een geweldige site heb je, met zoveel informatie!
  Ik vroeg me af hoe je aan de scooterband bent gekomen? In NL gekocht of verkopen ze die ook op Bali?
  Groetjes, Brigitte

  • Marieke van Rijs
   Beantwoorden

   Hoi Brigitte, die heb ik in Bali gekocht!

  • Kim
   Beantwoorden

   Hoi,

   Welke Nederlands sprekende chauffeur voor dagtripjes raad je aan? En wat voor prijs moet ik aan denken. Wij zijn vanaf half sept 3 weken in sanur .

   • Marieke
    Beantwoorden

    Een Nederlandse chauffeur kennen we helaas niet. Qua kosten per dag moet je uitgaan van 500.000 rp per dag en dat is inclusief benzine en vaak ook parkeren.

 • Natascha
  Beantwoorden

  Mag ik vragen hoe het zit dat op sommige plekken geen Blue Bird taxi mag komen. Heeft mij met ”locale taxi’s al veel geld gekost.

  • Marieke van Rijs
   Beantwoorden

   Ik heb geen idee wat je bedoelt? Voor zover ik weet mogen de taxi’s overal komen en zijn er alleen sommige plaatsen waar geen GoJek of Uber mag komen. Heb je Uber al eens geprobeerd? Is een stuk goedkoper dan BlueBird ook!

 • Edith
  Beantwoorden

  Hi Marieke, wat een fijne site. Ik heb nog niet alles gelezen maar dat ga ik zeker doen.
  Mijn man en ik blijven hier in sanur voor 3,5 maand en ik vroeg me af waar je de fietsen hebt gekocht? Kan zo geen info vinden. Huren is bijna net zo duur volgens mij.

  • Marieke van Rijs
   Beantwoorden

   Hoi Edith, leuk dat jullie zo’n tijd in Sanur zijn! Wij hebben de fietsen gekocht bij een winkel aan het kruispunt bij de KFC. Als je van Mac Donalds over de bypass naar KFC rijdt en daar ga je linksaf, zie je meteen aan je linkerhand een kleine fietsenzaak.

 • Edith
  Beantwoorden

  Dank je Marieke. Wij hebben inmiddels fietsen gekocht in Denpasar! Met alles erop en eraan net zoveel geld kwijt als kopen en nu kunnen we ze achterlaten voor de dochters van mijn man’s neef. Leuk toch?

Leave a Comment