Toen wij naar Bali verhuisden, hebben we heel erg getwijfeld over het vervoer. Wat zullen we doen? Huren we een auto? Met of zonder chauffeur? Of alleen een scooter? Lukt het wel met de kinderen op de scooter? Of toch maar fietsen en taxi? Zoveel mogelijkheden met allemaal andere prijskaartjes. Ik leg jullie vandaag uit welke keuzes wij hebben gemaakt en waarom. En wat de verschillende kostenplaatjes zijn.

Onze keuzes
Wij hebben een scala aan vervoersmiddelen voor allerlei verschillende doelen:
– In Sanur (waar wij wonen) gebruiken we 2 scooters en 2 fietsen. Voor de functionele verplaatsingen gebruiken we altijd de scooters, en de fietsen gebruiken we alleen om bijvoorbeeld een stuk langs het strand te fietsen. Of als Thijs zelf naar de supermarkt wil fietsen op z’n eigen fiets, dan gaan wij op de fiets mee. Maar in principe vinden we het te warm om te fietsen en gebruiken we liever de scooter.
FotorCreated3 FotorCreated2
– Voor dagjes uit, hebben we een vaste chauffeur die een eigen auto heeft die we altijd bellen. We zijn Made (zo heet de chauffeur) in onze eerste week op Bali al tegen gekomen en we zijn nog steeds zo blij met hem! We maken gemiddeld 3 a 4 keer per maand gebruik van zijn diensten. Ideaal om op deze manier een dagje weg te gaan. We hebben een autostoel voor Isa die we dan in zijn auto zetten en Thijs zit meestal op schoot.
59
– Als we zelf naar bijvoorbeeld Kuta gaan om boodschappen en/of klusjes te doen, dan gaan we altijd op de scooter. Het gaat vaak ook veel sneller dan met de auto, dus voor ons is dat ideaal. Ook als we samen datenight hebben op vrijdag en we gaan naar bijvoorbeeld Kuta, Seminyak of Nusa Dua dan gaan we altijd op de scooter.
– Als we met de kinderen naar Kuta gaan, om bijvoorbeeld te winkelen of naar een speeltuin, dan gaan we meestal met de taxi. Als je maar naar 1 plek heen en weer hoeft, dan is het goedkoper om een taxi te nemen dan om chauffeur Made voor een halve dag mee te nemen en de hele tijd te laten wachten. Heel soms nemen we de kinderen ook mee op de scooter naar Kuta, maar meestal pakken we de taxi.
taksi_bbg
– Als we een weekendje weg gaan en het dus niet gaat om chauffeur Made mee te nemen (want waar moet hij dan slapen….) dan huren we zelf een auto. We hebben dat nu 3x gedaan voor een weekend en dat is ook heel goed bevallen.
P1090015Kosten
– scooterhuur voor een maand: 35 euro. Let op: je hebt een internationaal rijbewijs nodig om hier scooter te mogen rijden en officieel ook een motor stempel. Als je aangehouden wordt en je hebt geen motor stempel dan kun je 50.000 rp betalen (3,5 euro) en dan mag je doorrijden. Ze proberen je eerst veel meer te laten betalen, dus wees assertief!
– fietsen: wij hebben 2 nieuwe fietsen gekocht voor 2,4 miljoen rp inclusief kinderzitje (achterzitje). Dat is ongeveer 165 euro. Je kunt ook 2e hands fietsen kopen, maar deze zijn van goede kwaliteit en roesten niet.
– taxi: een ritje van 30 minuten van Sanur naar Kuta kost ongeveer 100.000 rp wat 6,5 euro is.
– auto met chauffeur: als je voor een dag een auto met chauffeur huurt dan is de gangbare prijs hiervoor 500.000 rp (35 euro) per dag. Dat is inclusief benzine. Als je weinig kilometers maakt, of als je meerdere dagen boekt, dan kun je het wat goedkoper krijgen, voor bijvoorbeeld 400.000 rp per dag. Als je voor de langere termijn als expat een auto met chauffeur wilt huren voor 6 dagen per week, dan ben je tussen de 4,5 en 5 miljoen rp (300 a 350 euro) per maand kwijt. Afhankelijk van bij welk bedrijf je huurt en welke auto het is.
– autohuur: als je net als wij losse dagen een auto huurt, kost dat 200.000 rp (13 euro) per dag, wat ik een goede prijs vind voor losse verhuur. Als je als expat op zoek bent naar een eigen auto om te huren, dan betaal je tussen de 2.8 en 3.5 miljoen rp (190 a 240 euro) per maand. Voor 2.8 heb je een klein auto’tje en voor 3.5 een Toyota Avanza (die je hier heel veel ziet).
FotorCreatedVerzekering
Het is goed om te weten dat als je hier bijvoorbeeld een scooter huurt, je niet verzekerd bent. Als je een internationale reisverzekering hebt dan ben je in de meeste gevallen verzekerd voor lichamelijk letsel naar aanleiding van een scooterongeluk, maar de scooter zelf is niet verzekerd. Wij hebben ‘dit probleem’ nu ook al 1,5 jaar maar tot nu toe is het gelukkig nooit aan de orde geweest. Via de aansprakelijkheidsclausule van je verzekering ben je mogelijk wel verzekerd voor schade die je eventueel aanbrengt aan een andere auto of scooter, maar schade aan de scooter die je huurt is eigenlijk nooit verzekerd. Het is niet zo kostbaar om hier dingen te laten repareren, dus laat je hier niet door afschrikken, maar hou het wel in je achterhoofd. Check ook vooraf je eigen verzekeringsvoorwaarden, want sommige verzekeringen sluiten scooter- en motorgebruik uit.

Kopen
De meeste expats huren een auto of scooter, maar je kunt ze ook kopen. Al heb ik wel gehoord dat dit niet altijd even makkelijk is. Zeker als je geen KITAS (werkvergunning hebt). We hebben vrienden met KITAS die auto’s of scooters hebben gekocht, maar van de vrienden die net als wij op een business visum of sociaal visum hier zijn, heb ik nog niet anders gehoord dan dat zij ook huren. Mocht je informatie hebben over de (on)mogelijkheden hiervan, dan hoor ik het graag!

Scooter en veiligheid kinderen
Zoals gezegd, vervoeren wij de kinderen voornamelijk met de scooter op de kleine stukjes in Sanur. Wij vinden dit zelf veilig genoeg. We hebben Isa vanaf het begin in de draagrugzak vervoerd en Thijs met een scooterband (zie foto). Nu zit of staat Thijs gewoon los voorop of achterop en gebruiken we de scooterband voor Isa.
Wij zijn zelf erg blij met de flexibiliteit die de scooter geeft en de kinderen zijn niet anders gewend hier. Maar ieder moet deze keus voor zichzelf maken of je je hier prettig bij voelt.
FotorCreated
Dit is de scooterband die we voor Isa gebruiken. Isa heeft het brede gedeelte om haar buik en de binnenste riem om haar middel. De grote riem gaat vervolgens om ons middel.

Zoals je kunt lezen zijn er genoeg opties om je te vervoeren op dit prachtige eiland. Als je nog specifieke vragen hebt, laat het dan weten bij de comments!
Happy travelling! 🙂

Recommended Posts
Showing 41 comments
 • Jan van Dongen
  Beantwoorden

  In aanvulling op eerder schrijven: Ik heb hier een hyundai i10, al bijna 4 jaar. Onmisbaar. 1 x per jaar een verplichte APK test, en verplichte premiebetaling voor WA. Eigen schade niet verzekerd. Gewoon rustig rijden, een krasje of deukje deert me niet. En een kleine auto is veel beter dan een grote, die worden hier voornamelijk gereden door show-off’s. En kunnen nergens langs, en moeilijk parkeren. In ons karretje passen wijzelf, huishoudster en 4 kinderen net in, wel wat puzzelen. Het record staat op 9.

 • Ronald Boons
  Beantwoorden

  Hoi Hoi, Leuke site met veel bruikbare informatie…. Toppie! Nu is het echter zo dat wij in augustus 2016 naa Bali gaan en graag in contact willen komen met een privé chauffeur annex gids. Heb wel wat gevonden op internet maar meeste reageren namelijk niet, kennen jullie misschien een betrouwbare chauffeur? We vertrekken vanuit Amsterdam op 12 Augustus voor 3,5 week. Vele groeten!!

  • Marieke van Rijs
   Beantwoorden

   Hoi Ronald, wij hadden een hele goede chauffeur die in Sanur woont.
   Waar ben je precies naar op zoek? Enkele dagen? Of voor de hele periode?

 • Ann
  Beantwoorden

  Hallo, wij vertrekken eind augustus voor 2 weken naar Bali en zijn met 6pp. Wij gaan een rondreisje maken. Is er een manier om dit met een huurauto met chauffeur te doen. Het is dan ook heel fijn dat deze chauffeur leuke tips kan geven en ons naar plaatsen te brengen waar we niet aan zouden denken. Hoe werk dit, wat kost dit en is dit op voorhand te boeken?
  Groeten Ann

  • Marieke van Rijs
   Beantwoorden

   Hoi Ann,
   Als je met een auto en chauffeur op rondreis gaat dan kun je dat het beste via een organisatie regelen denk ik. Ik zou in elk geval niet weten wie je hiervoor moet benaderen. Auto’s en chauffeurs voor dagtochtjes vanaf 1 standplaats geen probleem, maar als de chauffeur dus meegaat de hele tocht dan heeft hij ook een plek nodig om te slapen en ik weet niet hoe je dit regelt. Het zal vast mogelijk zijn hoor, maar ik kan je helaas niet verder helpen met wie je kunt benaderen. Ik hoop dat jullie een super vakantie hebben op Bali!
   Groetjes, Marieke

 • Brigitte
  Beantwoorden

  Hoi Marieke,
  Wat een geweldige site heb je, met zoveel informatie!
  Ik vroeg me af hoe je aan de scooterband bent gekomen? In NL gekocht of verkopen ze die ook op Bali?
  Groetjes, Brigitte

  • Marieke van Rijs
   Beantwoorden

   Hoi Brigitte, die heb ik in Bali gekocht!

   • Melody
    Beantwoorden

    Haai Marieke,

    Super toffe site! Ook wij gaan met de kids op ontdekking in Bali en willen graag scooters huren. zijn deze scooterbanden op veel plekken te verkrijgen in Bali en in wat voor winkels zijn ze verkrijgbaar?

    Alvast heel erg bedankt voor je hulp!

    Groetjes,

    Melody

    • Marieke van Rijs
     Beantwoorden

     Hoi, ik heb ze helaas niet in de winkels gezien daar. Maar heb de band via via gekocht. Je zou eens kunnen vragen in een Facebook groep als Bali Babies.

  • Kim
   Beantwoorden

   Hoi,

   Welke Nederlands sprekende chauffeur voor dagtripjes raad je aan? En wat voor prijs moet ik aan denken. Wij zijn vanaf half sept 3 weken in sanur .

   • Marieke
    Beantwoorden

    Een Nederlandse chauffeur kennen we helaas niet. Qua kosten per dag moet je uitgaan van 500.000 rp per dag en dat is inclusief benzine en vaak ook parkeren.

 • Natascha
  Beantwoorden

  Mag ik vragen hoe het zit dat op sommige plekken geen Blue Bird taxi mag komen. Heeft mij met ”locale taxi’s al veel geld gekost.

  • Marieke van Rijs
   Beantwoorden

   Ik heb geen idee wat je bedoelt? Voor zover ik weet mogen de taxi’s overal komen en zijn er alleen sommige plaatsen waar geen GoJek of Uber mag komen. Heb je Uber al eens geprobeerd? Is een stuk goedkoper dan BlueBird ook!

 • Edith
  Beantwoorden

  Hi Marieke, wat een fijne site. Ik heb nog niet alles gelezen maar dat ga ik zeker doen.
  Mijn man en ik blijven hier in sanur voor 3,5 maand en ik vroeg me af waar je de fietsen hebt gekocht? Kan zo geen info vinden. Huren is bijna net zo duur volgens mij.

  • Marieke van Rijs
   Beantwoorden

   Hoi Edith, leuk dat jullie zo’n tijd in Sanur zijn! Wij hebben de fietsen gekocht bij een winkel aan het kruispunt bij de KFC. Als je van Mac Donalds over de bypass naar KFC rijdt en daar ga je linksaf, zie je meteen aan je linkerhand een kleine fietsenzaak.

 • Edith
  Beantwoorden

  Dank je Marieke. Wij hebben inmiddels fietsen gekocht in Denpasar! Met alles erop en eraan net zoveel geld kwijt als kopen en nu kunnen we ze achterlaten voor de dochters van mijn man’s neef. Leuk toch?

 • Sandra
  Beantwoorden

  Wij huren altijd een auto als we op vakantie zijn. Is dat op Bali ook aan te raden. Met andere woorden is dat goed te doen? Is het druk en/of gevaarlijk op de weg? Hoe zijn de wegen?
  We willen in februari 2 weken naar bali voor een zon vakantie en we willen een paar dagen uitstapjes maken. Ik lees dat het dan regenseizoen is. Is dat te doen? Kun je vanuit Sanur uitstapjes maken?

  • Marieke van Rijs
   Beantwoorden

   Op Bali is het minder gebruikelijk om een auto te huren. Na twee jaar op Bali gewoond te hebben, durfden we het aan, maar wij vinden het fijner om met chauffeur op stap te gaan. Ze rijden in Indonesie links en het verkeer is zoals overal in Azië heel chaotisch. IK zou het niet gevaarlijk noemen, want door de drukte wordt er nooit snel gereden.
   Regenseizoen is het een aantal maanden en daar zou je last van kunnen hebben. Maar dat is heel lastig te voorspellen. In ons eerste kaar op Bali heeft het in het hele regenseizoen misschien 10x geregend. In al die maanden. Het jaar daarna was het een stuk meer. Het regent momenteel veel, maar of dat betekent dat het volgende maand meevalt, kun je niet zeggen. Vorig jaar zijn wij de hele maand februari op Bali geweest en viel het heel erg mee.
   Vanuit Sanur kun je prima uitstapjes maken. Het is maar een klein eiland en je kunt vrijwel overal in een dag komen.

 • Agaath
  Beantwoorden

  Hoi Marieke,

  Wij (mijn dochter en ik) gaan eind juli/augustus voor 3 weken naar Bali en willen op verschillende plaatsen verblijven (waarschijnlijk -Uluwatu; 3 dagen, Ubud; 3 dagen, Gili Trawangan; 4 dagen Seminyak; 5 dagen) Ik lees in je stuk dat jullie een betrouwbare taxi chauffeur, Made ,hebben. Zou het mogelijk zijn dat wij deze meneer ook kunnen inhuren? Heb je eventueel nog tips qua verblijf etc.
  Bedankt voor je reactie, Agaath

  • Marieke van Rijs
   Beantwoorden

   Hoi Agaath,
   Ik kan onze chauffeur Made zeker aanbevelen! Het is alleen heel lastig om hem te bereiken, want hij heeft geen smartphone of e-mail. We zijn zelf ook op Bali in dezelfde periode als jullie er zijn. We kunnen je dan in contact met hem brengen als je wilt?
   Qua verblijf heb ik helaas geen tips, want wij woonden in Sanur en hebben dus zelden zelf ander verblijf nodig gehad.
   Veel succes met alle voorbereidingen!

   • Agaath
    Beantwoorden

    Hoi Marieke,
    Dat zou fantastisch zijn :-)!! Hoe houden we contact daarover want wil mijn tel.nr niet op deze site vermelden. Ik begrijp dus dat je in principe alle trip(jes) met een taxi zou kunnen doen.
    Sanur leuk om een dagje te doen? 🙂

    Nogmaals bedankt, groetjes
    Agaath

 • Anoniem
  Beantwoorden

  Hoi Marieke,

  Dat zal fantastisch zijn als je dat wilt doen :-)! Klopt het dat je eigenlijk alles wel met een taxi kunt doen waar je ook naar toe wilt? Als ik nog vragen hebt kom ik zeker bij je en laat even weten hoe we eventueel telefoonnrs. kunnen wissel voor Made.

  Groetjes
  Agaath

 • Anja
  Beantwoorden

  Beste

  Leuk om wat meer info te vernemen via jullie site.

  Waar kan je zo goedkoop een scooter huren?
  Bedankt alvast

  • Marieke van Rijs
   Beantwoorden

   Beste Anja,
   Wij huren de scooters via de Snack Shack in Sanur.

   Groet!

 • Anoniem
  Beantwoorden

  Bedankt. Hebben die ook een website?

 • Marieke
  Beantwoorden

  Leuk om te lezen! Ik ga met (dan) 14 maanden oude dreumes naar Bali. Ik heb een drager waarmee ik met hem op de scooter kan, vraag me alleen af of ze ook helmen verhuren die op die kleine hoofdjes passen!
  En die scootersband ziet er ook handig uit – vanaf welke leeftijd kan je die ongeveer gebruiken? Bedankt alvast voor je reactie!
  Groet Marieke

  • Marieke van Rijs
   Beantwoorden

   Hoi Marieke,
   Helmen zijn ook voor kleintjes te koop of te huur. Die band heb ik toen via via gekocht en zou ik even niet weten hoe je daar aan kunt komen. Een draagzak is ook ideaal voor een dreumes. Wij hebben onze dochter ook heel lang in een draagzak gehad. In zo’n band zit een dreumes toch niet heel veilig denk ik. Wij gebruikten die vanaf ongeveer 2 jaar.
   Groet, Marieke

 • Berty Stam
  Beantwoorden

  Hallo,

  ik heb een vraagje: we gaan in september een reis maken te beginnen in Kuala Lumpur, daarna 8 dagen Sulawesi en eindigen voor 6 dagen in Sanur. Nu willen we (mijn man en ik) tijdens dat verblijf graag Het waterpaleis Van Tirta Gangga in oost Bali bezoeken en snorkelen bij het wrak van de USS Libery in Tulamben. Dat is beide dezelfde kant op en ik vroeg mij af of dat met een auto met prive chauffeur in één dag vanuit Sanur te doen is? Zo ja, weten jullie dan een goed adres voor een auto met chauffeur voor één dag?

  • Marieke van Rijs
   Beantwoorden

   Hoi Berty, technisch gezien zou het op 1 dag kunnen denk ik. Maar dat wordt dan een ontzettend lange dag. Tirta Gangga is wel een paar uur rijden van Sanur. Zo’n 3 uur dacht ik. Daar wil je tijd besteden, daarna nog 45 minuten a 1 uur naar Tulamben, daar duiken en dan weer 4 uur terugrijden. Ik zou zelf in de buurt van Padang Bai gaan overnachten.

 • Clasine
  Beantwoorden

  Hoi

  Deze zomer gaan wij naar Bali met onze zoon die dan 10 maanden is. Ik vroeg mij af of taxi’s ook kinderzitjes hebben? En hoe doen ze het anders, zonder zitje?

  Groetjes Clasine

  • Marieke van Rijs
   Beantwoorden

   Hoi Clasine,

   Nee geen stoeltjes, gewoon op schoot.
   Je kunt wel een auto mer driver nemen en dan zelf een autostoeltje huren via 1 van de verhuur bedrijven van kinder spullen.

   Groetjes,
   Marieke

 • Mohamed
  Beantwoorden

  Hoi,

  Erg leuke site! Wij gaan in juli met ons gezin op vakantie naar Bali en willen een auto huren. Heb je misschien een tip waar ik voordelig een auto kan huren? En heb je een internationale autorijbewijs nodig?

  • Marieke van Rijs
   Beantwoorden

   Hoi,
   Internationaal rijbewijs heb je sowieso nodig. Ook om scooter te rijden.
   Tip voor autohuur heb ik helaas niet.
   Fijne vakantie!

 • Mariska
  Beantwoorden

  Hoi Marieke, wat een leuke en informatieve site! Wij gaan over 2 weken naar Bali en zoeken nog een betrouwbare chauffeur (+auto) voor één dag. We willen namelijk vanuit Ubud naar Ulun Danu & Tanah Lot. Zou Made misschien nog beschikbaar zijn? Of heb je een andere tip? Alvast bedankt!

  • Marieke van Rijs
   Beantwoorden

   Hoi Mariska,
   Made is helaas niet beschikbaar deze zomer. Wij moeten zelf ook op zoek naar een nieuwe chauffeur deze zomer, dus kan je op dit moment helaas niet helpen.
   Er zijn altijd voldoende chauffeurs beschikbaar hoor, dus je hoeft je zeker geen zorgen te maken! Bij je hotel kunnen ze je vast ook wel iemand aanraden.
   Groet, Marieke

 • Thekla
  Beantwoorden

  Hi Marieke, wat fijn al je informatie, ook over Flores! Wij gaan vlgnde week een paar dagen naar Seminyak en naar Ubud. Ik denk erover om fietsen te huren ipv taxivervoer naar het strand en in en om seminyak. Is dat een goed idee denk je of te gevaarlijk? We zijn met 2 volwassenen en 2 kids van 15 en 17.

  • Marieke van Rijs
   Beantwoorden

   Hoi Thekla,

   fietsen in Seminyak kan prima. In Ubud zijn er wat hoogteverschillen dus dan heb je wel echt goede fietsen nodig. Het zou wel handig zijn, want het verkeer daar staat vaak vast!

 • Putu Arsasusila
  Beantwoorden

  Mooie artikel. Blij dat jullie veel van Bali gezien hebben. LEUK

 • SHaron
  Beantwoorden

  Wat een handige site dit! Een paar vraagjes..
  Begrijp ik goed dat je 100.00IDR moet tellen voor een halfuur rijden?
  Wij hebben wat dagtochtjes gepland rondom Ubud, maar willen niet in 1 dag alles zien, maar het opsplitsen in 2 dagen. Dus dag 1 tegalalang rijstvelden, pura tirta empul… en dag 2 tegenungang waterval en kanto lampo waterval… moet ik dan alsnog voor 1 dag 500.000IDR vragen, of kan dit dan goedkoper en hanteer je dan dus 100.000IDR per halfuur??

  • Marieke van Rijs
   Beantwoorden

   Hoi Sharon, wat leuk dat jullie op Bali zijn! Deze tarieven zijn al wel van een paar jaar geleden, dat zal nu wel iets omhoog gegaan zijn.
   Helaas kun je zo’n dagtarief niet verdelen per uur/half uur. Als een chauffeur met jou voor 1 uur op pas gaat, betekent het ook dat hij niet met iemand anders 8 uur op pas kan. Daardoor is een dagtarief altijd in verhouding wat voordeliger.
   Wij werkten altijd met een vaste chauffeur die 500.000 voor een dag vroeg en ik denk rond de 300 voor een have dag. Ik zou nu zeggen rond de 300 a 350 voor een halve dag.
   Groet, Marieke

Leave a Comment