Ik heb laatste via Facebook gevraagd waar jullie graag eens wat over zouden willen lezen. Ik kreeg veel leuke reacties en heb besloten om dit in een vraag en antwoord rubriek te verwerken. Vandaag de eerste editie!

Welke exotische dieren komen we tegen?
Buiten de dierentuin en het safaripark zijn de meest exotische dieren in het wild denk ik de apen. Die kom je op heel veel plekken tegen op Bali. Op de flexplek in Ubud waar Peter eerst werkte, liepen vanuit het bos af en toe de apen ook zo naar binnen….
Ik word er meestal niet heel vrolijk van, want de apen zijn redelijk brutaal. Verder komen er ook behoorlijk wat slangen voor op Bali. We hebben er gelukkig nog niet 1 in huis gehad, maar wel van veel mensen gehoord dat ze een slang in huis hebben gehad. Toen we een weekendje in Lovina waren, hebben we trouwens wel een slang op onze kamer gehad.
Niet heel exotisch, maar wel echt Aziatisch, zijn de gecko’s. In alle soorten en maten hebben we die in huis. Erg onschuldig, maar van een hele grote gecko, wil ik ook nog wel eens schrikken.
De poepjes van deze beestjes zien eruit als kleine hagelslagjes….die zijn dus helaas wel eens bij Isa in haar mond beland….

Welke Nederlandse woorden zie je terug in het dagelijks leven op Bali?
We zien een heleboel Nederlandse woorden terug in de taal hier. Soms als we er qua taal even niet uit komen met de nanny, dan proberen we het in het Nederlands. Toen Thijs een keer last van z’n buik had en ze het woord stomach niet begreep, zeiden we ‘maag’ en dat bleek ook een Indonesisch woord te zijn. Ook qua eten (wortel, pompoen, nanas (ananas), kopi (koffie)) zien we veel bekende woorden. Langs de kant van de weg zul je woorden als notaris, dokter, knalpot (uitlaat) en rijsttafel-restaurant zien. In een shopping mall zie je een bordje met wastafel en handdoek als er ergens gelegenheid is om de handen te wassen. En zo zijn er nog tig woorden vanuit de Nederlandse taal terug te vinden in het Bahasa Indonesia. Ik kan later nog een keer ingaan op wat we hier nog meekrijgen van de Nederlandse overheersing.

Welke gewoonten zullen we nooit overnemen?Afval-op-Bali
Dat zijn een aantal dingen. Als eerste het afvalbeleid. Veel mensen hebben geen geld om voor afvalophaal te betalen. De gemeente regelt er verder niks voor, dus iedereen verbrandt z’n afval op straat en wat niet verbrand wordt, dumpen ze ergens. Er ontstaan in alle straten mini afval dumpplaatsen, die mensen dus zelf hebben gecreëerd en niemand haalt dat afval op.
Verder zullen we nooit begrijpen waarom Balinezen zo’n groot deel van hun inkomen opmaken aan offeringen. Het is een prachtig beeld in het dagelijks leven, maar in mijn ogen ook zo zonde om daar al het geld dat ze verdienen aan op te maken en dan geen geld te hebben voor bijvoorbeeld school voor hun kinderen.
Het laatste punt is de toiletgewoonten….zie de volgende vraag 😉

Hoe zit het met toiletgewoonten van Balinezen?
Die zijn totaal anders dan die van ons. Ze gebruiken de zogenaamde Franse toiletten, maar dan vaak zonder een doorspoel systeem. Naast het toilet staat dan een grote bak water, met een klein bakje en met dat bakje spoel jsquat-toilete door. Toiletpapier gebruiken ze ook niet. In de meeste wc’s zie je een spuitslang hangen, waarmee je je kunt afspoelen. Dat gebeurt dus met slang en linkerhand. In andere gevallen, wordt ook weer dat kleine bakje water gebruikt en de beruchte linker hand…
Aangezien Westerlingen wel wc papier gebruiken, staan er vaak prullenbakjes waar dat papier in moet. Het rioleringssysteem is namelijk niet gebouwd om zulke ladingen papier te verwerken. Zo’n prullenbakje levert ook een uiterst prettig uitzicht op, tijdens een bezoek aan zo’n wc…
Wij hebben zelf ook zo’n slang naast de wc’s in onze badkamers, en dat kan nog best handig zijn….ook makkelijker voor de kinderen om te leren zelf ‘af te vegen’. Maar een hand komt er bij ons niet aan te pas 😉

Worden afspraken nagekomen?
Ja, meestal worden afspraken wel nagekomen. Niet helemaal zoals wij gewend zijn, maar in principe houden ze hier wel woord.
Ze vinden het alleen erg moeilijk om ‘nee’ te zeggen hier, dus in het begin zijn we er wel eens tegen aan gelopen dat dingen niet werden nagekomen. Nu zijn we er achter gekomen, dat het valt of staat, met de manier waarop je vragen stelt. Je moet niet alleen maar vragen of iemand iets voor je kan doen. Maar ook doorvragen over de manier waarop, wanneer etc. Als ze het dus echt niet kunnen, wordt dat met doorvragen duidelijk. Dan weet je meteen dat iets dus ook niet gaat gebeuren, want zelf zullen ze dat niet zeggen.

Worden expats echt opgenomen in het leven op Bali?
De levens van expats en locals zijn wel behoorlijk gescheiden. Ze kruisen elkaar wel vaak, omdat veel locals voor expats werken. Onze vrienden zijn eigenlijk allemaal expats hier op Bali, maar ik heb niet het idee dat de werelden bewust gescheiden worden. Wij vinden onze buren bijvoorbeeld heel erg aardig, maar er zijn een aantal praktische redenen waarom we weinig samen optrekken. Geld bijvoorbeeld. De dingen die wij met de kinderen doen, zijn voor hen te duur om te doen. Als je 5 euro per dag verdient, is 3 euro voor een speeltuin teveel geld. Af en toe nemen we ze gezellig een dagje mee, maar om de verhoudingen niet teveel te veranderen doen we dat niet vaak.
Via deze buren krijgen we nog wel behoorlijk wat mee van de Balinese cultuur gelukkig. We worden door hen uitgenodigd voor feestdagen en ceremonies. Andersom maken zij door ons ook weer Nederlandse dingen, zoals Sinterklaas mee.

Verloopt het maken van vriendschappen, als expat op Bali, makkelijk?
Ik denk dat het makkelijker is om als expat met kinderen, vrienden te maken dan als expat zonder kinderen.
Op Bali zijn in de verschillende woongebieden van het eiland, meerdere meetup groepen voor mensen met kleine kinderen. Niet zozeer alleen gericht op expats, maar de praktijk is, dat er voornamelijk expats komen. Als je kinderen wat ouder zijn, gaan de contacten met andere ouders ook makkelijk via scholen en sportclubs. Eigenlijk net als in Nederland.

Dat waren de eerste antwoorden op de vragen die gesteld zijn. Als je nog meer vragen hebt voor een volgende editie van deze rubriek…..dan hoor ik dat graag!

Recommended Posts