Hierbij de tweede editie van vraag en antwoord rubriek!

Hoe gaat het met de talen van de kinderen?
Thijs kon net goed Nederlands praten toen we hier kwamen en was er net aan gewend dat iedereen in Nederland hem kon begrijpen….totdat we hier kwamen en niemand hem opeens meer begreep. Dat was wel even heel erg moeilijk voor hem. De eerste maanden heeft hij het op school daardoor ook best een beetje lastig gehad. Na de zomervakantie, ging het gelukkig opeens zo snel met Engels leren! Hij praat nu echt vloeiend Engels, verstaat alles en kan zich prima redden. Zelfs in zijn Nederlandse zinnen, gebruikt hij nu veel Engels. Hij vertaalt dingen letterlijk uit het Engels bijvoorbeeld ‘wacht voor mij’, ‘ik kan dat wel bij mijzelf doen’ en ‘we moeten in de lijn staan’.
Hij was laatst met een vriendinnetje en vriendje uit Nederland via Whatsapp voiceberichtjes aan het uitwisselen. Toen vertelden hij aan hen: ‘mijn sister can be heel erg naughty’……daar snapten ze dus niks van 🙂
Isa begint nu een beetje met praten, maar je ziet aan haar dat de drie talen waar zij mee opgroeit, het actief gaan praten wel heel erg vertraagt. Ze hoort elke dag 3 talen door elkaar heen en in deze 3 talen begrijpt ze echt alles, maar het daadwerkelijk praten laat nog wat op zich wachten. Je ziet dat veel vaker met meertalige kindjes en is ook helemaal niet erg. Op de lange termijn is het juist heel erg gunstig dat ze op deze jonge leeftijd meer talen hoort.

Wat eten jullie zoal op Bali?
Wij eten hier wat onze kok kookt 🙂
En dat is eigenlijk heel erg gevarieerd. Hij heeft als kok op de Holland Amerika Lijn gewerkt en heeft, in tegenstelling tot veel andere koks in Azië, ook ervaring met het koken van Westerse maaltijden.
We eten gemiddeld ongeveer 60% van de maaltijden Aziatisch en 40% Westers. Wat voorbeelden van Aziat20150406_173302ische maaltijden? Nasi/mie goreng (gebakken rijst/mie), kip in zoetzure saus, kip ketjap, groenten in soja saus, kip/beef rendang, kip tandori, padthai, gado gado, loempia’s, kip curry, soto ayam (kippensoep). Eigenlijk zijn bijna al deze Aziatische gerechten met kip…..
De kinderen zijn ook anders gaan eten dan toen we nog in Nederland woonden. Ze eten beide echt alle rijstgerechten gelukkig, ook als het vrij pittig is….maar met groente, aardappels en vlees hoeven we niet meer mee aan te komen. Dat gaat er helaas echt niet meer in. Op zich wel handig, zo lang we hier wonen, maar misschien straks in Nederland weer wat minder handig 🙂

Zouden jullie ooit nog weer kunnen wennen aan Nederland?
Dat is misschien wel de vraag die we de laatste tijd het vaakst krijgen….Over ongeveer een jaar komen we weer naar Nederland en hoe zal dat zijn? We zullen ons leven hier zeker ontzettend gaan missen. Vooral het doen van het huishouden zal weer lastig worden denk ik. Daar had ik in Nederland ook al een ontzettende hekel aan….en ik kijk er echt niet naar uit om dat weer zelf te moeten gaan doen. Of het gaat lukken? Tuurlijk! Het is alle jaren ervoor ook gelukt, dus daar twijfel ik niet aan 🙂
We hebben nu ook hulp met de kinderen, wat we hier heel fijn vinden. Het is heel moeilijk voor te stellen wat de warmte en hoge luchtvochtigheid met je doet, maar ik vergelijk het met constant over slechts 50% van je energie kunnen beschikken. En als je maar 50% van je energie hebt, is het heel pittig om de hele dag achter 2 kleine kinderen aan te rennen, die hier uiteraard geen rekening mee houden. En die om de beurt op een dag wel even instorten en rustig doen…..maar uiteraard nooit tegelijk :-).
Wij vinden het hier veel zwaarder om voor de kinderen te zorgen dan dat we dit in Nederland vonden. We merkten het ook goed toen we een paar dagen in de ‘bergen’ van Bali waren en het ‘slechts’ 25 graden was. Wat een energie hadden we toen! In Nederland hebben we de nanny’s ook nooit gemist, dus ik ga er vanuit dat we dat straks ook niet zullen doen. Behalve voor datenight…..want dat is wel echt heel fijn 😉
We gaan denk ik wel heel erg missen om zo dicht bij het strand te wonen. Tegenwoordig zijn we zeker 4 a 5 keer per week wel op het strand te vinden. Heerlijk na het werk/school nog even met z’n allen naar het strand! Maar we hebben nog geen huis in Nederland, dus zouden ook kunnen kiezen voor een plaats dicht bij het strand.
We gaan dus zeker heeeeeel veel dingen missen aan ons leven hier op Bali als we weer in Nederland zijn volgend jaar, maar we hebben niet voor niks bewust er voor gekozen dat we in Nederland willen wonen, dus ik denk dat het wel goed komt met ons ;-).

Hoe zit het met de planning?
Dit verandert wel bijna elke week….maar op dit moment ziet het er als volgt uit: we blijven tot half februari op Bali en gaan dan 3,5 maand reizen. De laatste maand van onze lease, proberen we ons huis hier te verhuren. Als je iemand weet die interesse heeft….dan horen we het graag!
In grote lijnen is de reis die we willen gaan maken: 1 maand Filipijnen, 1 maand Zuid-Oost Azië (Saigon en Hoi An in Vietnam, Siep Reap (Angkor) in Cambodja en Bangkok in Thailand) en afsluiten met 1,5 maand Australië, voordat we eind mei volgend jaar naar huis komen en Thijs op 1 juni weer naar school zal gaan i.v.m. de Nederlandse leerplichtwet.
Dit is wat we nu heel graag willen voor volgend jaar…..nu nog een spaarplan opstellen want zo’n grote reis met 4 personen is niet goedkoop 🙂

Als jullie nog meer vragen hebben om te beantwoorden, dan hoor ik dat graag voor de volgende editie!

Recommended Posts