Toen we een paar maanden geleden besloten hadden om in mei weer terug naar Nederland te gaan, schreef ik eerst een blogpost over wat we allemaal vreselijk zullen gaan missen aan Bali. Op het moment dat je zo’n beslissing neemt, word je meteen al een soort van nostalgisch….alsof je meteen al weg moet. Eerst kwamen alle dingen in mij op die we zo ontzettend gaan missen hier als we straks weer in Nederland wonen. Nu ik gewend ben aan het idee, zie ik ook weer positieve kanten want er zijn ook heel veel dingen die we missen aan Nederland. Dat hoeft dus straks allemaal niet meer. En zo komen er ook steeds vaker dingen in mijn gedachten waar ik blij van word als we dat straks niet meer hebben in Nederland. Ik zal vandaag 10 voorbeelden geven van dingen die we absoluut NIET gaan missen hier:

 1. Met stip op 1, de vreselijk vermoeiende inefficiëntie. Je zou denken dat het went na 2 jaar….en dat is ook wel zo, maar ik blijf mij altijd verbazen over inefficiënte dingen op Bali. Altijd grappig als je er niet mee te maken hebt, maar frustrerend als het je weer eens een halve dag extra tijd kost.
 2. Afval. Overal waar je kijkt zie je afval liggen op de grond. En dan vooral plastic. Indonesie is de nummer 2 van de wereld in het vervuilen van de zee met plastic. Ik moet zeggen dat het besef hier langzaam begint te komen, dat er minder plastic moet komen en dat er geen vuil op straat gegooid moet worden. Maar nog steeds kan een meerderheid van de mensen het niet betalen om hun afval te laten ophalen dus wordt het illegaal gedumpt.
  FotorCreated
  fotocredits: Zak Noyle
 3. Kom ik meteen op het volgende punt. De stank. Waar de heerlijke geuren van Bali ook op een omgekeerd lijstje zou komen, is er ook wel degelijk stank. Van afval, van afval dat verbrand wordt en van hondenpoep. Honden lopen namelijk overal, waar je ook komt, vrij over straat.
 4. Regenseizoen. Hoezeer we nu ook uitkijken naar wat verkoeling van de regen, ik weet gewoon dat we er na een paar weken regen alweer helemaal klaar mee zijn. Een goede buienradar o.i.d. bestaat hier niet, dus het is gewoon een kwestie van naar de lucht kijken en inschatten of je ergens droog kunt komen. Helaas gaat dat lang niet altijd goed. Ook de ondergelopen straten door de regen zullen we absoluut niet missen.
  FotorCreated5
 5. Klamme warmte. Op dit moment is ongeveer de warmste periode van het jaar. De warmste gevoelstemperatuur moet ik eigenlijk zeggen, want in graden Celsius is er gedurende het jaar weinig verschil. Het voelt nu zo klam en warm aan omdat zo vlak voor het regenseizoen een enorme vochtigheid zich opbouwt in de lucht. Dat maakt echt dat je ’s ochtends om 7 uur al zit te zweten aan het ontbijt en het liefst 10x per dag wilt douchen.
 6. Slechte wegen (stoepen). De meeste wegen zijn hier van ontzettend slechte kwaliteit. Als je met de scooter rijdt, moet je echt vreselijk goed opletten. Op onze meest voorkomende routes, kennen we inmiddels alle gaten in de weg wel. Maar je moet altijd goed op blijven letten. Wegwerkzaamheden worden bijvoorbeeld zonder goede informatie uitgevoerd. Laatst lag de hoofdweg rondom Kuta opeens een halve meter hoger en zijn er verschillende scooters gelanceerd. Vooral in het donker. Tot helaas dodelijke ongelukken toe. Stoepen kennen ze bijna niet op Bali. In Sanur hebben we nog enigzins geluk, maar het is een lastig parcours om met een buggy alle gaten, open riolen, etc. te ontwijken. Het lijkt me zo fijn om in Nederland weer gewoon op een stoep met een buggy te kunnen lopen!
 7. Muggen. Hoe storend wij dit vinden, daar hebben we ook al eens een blogpost over geschreven. Ik zal er nu dus kort over zijn. Er zijn veel muggen en dat is heel storend.
  FotorCreated
 8. Kruidig eten. Vooral voor de kinderen. Soms als je op plekken komt waar het iets minder toeristisch is dan kan het best lastig zijn om voor de kinderen iets te bestellen waar hun mond niet van in de fik komt te staan. Toevallig de laatste maand is het twee keer gebeurd dat ik voor de kinderen een nasi goreng ‘tidak pedas anak anak’ heb besteld en dat de kinderen werkelijk geen hap konden nemen zonder te huilen. Echt zo irritant is dat! Het rare is dat ze mij wel goed begrepen hebben, maar dat deze uitvoering voor hen gewoon echt niet kruidig is.
 9. Winkelen. Ik heb op deze site al veel voorbeelden gegeven en gedeeltelijk valt het ook onder inefficiëntie, maar winkelen ga ik ook echt zo niet missen. Ten eerste is het assortiment heel erg beperkt. Veel Westerse dingen zijn hier helaas niet verkrijgbaar. En ten tweede, als ze verkrijgbaar zijn dan is het ontzettend duur. Neem nou bijvoorbeeld kaas. Dat is echt onbetaalbaar. Een pakje Philadelphia smeerkaas is hier bijna 10 euro.
 10. En last but not least het vreselijk langzame internet. Wij hebben voor Balinese begrippen snel internet en dat is nog steeds 50x langzamer dan we in Nederland gewend waren. Hoe fijn is het om een site te openen en dat hij meteen open staat zodra je op enter klikt. Ik zou bijna niet meer weten hoe dat is.

Als je dit zo leest, dan denk je vast dat ons leven hier een en al kommer en kwel is. Nu volg je ons misschien al wat langer, dus dan weet je dat we een heerlijk leven hebben. De leuke dingen hebben absoluut de overhand hier, anders waren we nooit zo lang gebleven! Maar nu we een datum hebben dat we Bali gaan verlaten, merk ik soms dat het ook gewoon goed is. Sommige dingen gaan na een tijdje gewoon erg tegenstaan.

 

Recommended Posts