Leven als digital nomad met je gezin, hoe is dat nou echt? Wij zijn Joost, Nanouk, Roan en Evi en sinds september 2015 reizen we door Europa. We wilden het normale 9-tot-5-leven achter ons laten, veel tijd doorbrengen met het gezin en leven en werken op onze voorwaarden, niet die van een baas. Als bonus zien we de mooiste plekken in Europa!

Toen we vertrokken hadden we geen idee hoe het allemaal zou lopen. Nu zijn we bijna 3 jaar verder en we’re living the dream 😉 Natuurlijk krijgen we vaak vragen over onze digital nomad lifestyle, van sceptici en van gezinnen die het roer ook willen omgooien. In deze blog lees je de antwoorden op de drie meest gestelde vragen:

1. Hoe combineer je werken met reizen en zorgen voor de kinderen?
2. Hoe regel je onderwijs tijdens het reizen?
3. Hoe doe je dat met sociale contacten voor de kinderen?

Hoe combineer je werken met reizen en zorgen voor de kinderen?
Ons digital nomad leven lijkt misschien een grote vakantie, maar we moeten dus gewoon werken. Eén van de vragen die we regelmatig krijgen is hoe we het werken combineren met reizen en zorgen. We hebben immers de fulltime zorg voor onze kinderen waar andere ouders gebruik kunnen maken van opvang en school. Zoals Marieke al ervaarde tijdens hun reis, “het kost behoorlijk wat discipline (van Peter) om te gaan werken terwijl de rest van je gezin leuke dingen gaat doen op een mooie bestemming”.
Bij ons gaat het gelukkig anders!
Mijn man en ik werken allebei 15 tot 20 uur per week, afhankelijk van hoe vlot we reizen, hoe het internet is en – uiteraard – hoe druk we het hebben met klanten. We werken deze uren als de kinderen slapen.
Toen we net waren vertrokken hebben we wel eens om de beurt overdag gewerkt. Net zoals bij Marieke ging dan één van ons met Roan op pad (Evi was toen nog niet geboren) en de ander aan het werk. Daar werden we allebei niet vrolijk van; het is gewoon veel leuker om met het hele gezin de mooie momenten mee te maken!
Overdag zijn we dus in de weer met de kinderen, het reizen en het huishouden (boodschappen doen, koken etc.) en als de kinderen ’s avonds op bed liggen, gaan Joost en ik nog een paar uur aan het werk.
Wij vinden dit de perfecte balans!

Hoe regel je onderwijs tijdens het reizen?
Onze kinderen zijn pas 1 en 3 jaar oud en zijn dus nog niet leerplichtig. Maar ruim voor Roan’s 5e verjaardag moeten we een belangrijke knoop doorhakken:
* naar school (in Nederland of elders);
* of thuisonderwijs (al is de term ‘world schooling’ of ‘road schooling’ passender).
Wij neigen naar thuisonderwijs. Nu kan er in de komende 1,5 jaar nog genoeg veranderen, maar zoals we er nu instaan, wordt het een vorm van onderwijs tijdens het reizen. Leren van de ervaringen die je opdoet tijdens het reizen, gewoon in het dagelijkse leven, andere culturen leren kennen, de natuur ontdekken; mij lijkt er geen betere en leukere manier van leren.
Hoewel dit misschien erg controversieel klinkt, zijn er al talloze gezinnen die het op deze manier doen. Ik heb er dan ook vertrouwen in dat we hier vanzelf ingroeien. Maar we hebben nog even om erover na te denken 😉

dav

Hoe doe je dat met sociale contacten voor de kinderen?
De manier waarop kinderen in Nederland sociale contacten hebben, zo hebben onze kinderen dat niet. En zoals het er naar uitziet, krijgen ze dat ook niet.
Ze ontmoeten nu kinderen op campings en in speeltuinen. Roan maakt in ongeveer 3 seconden nieuwe vriendjes. We weten niet of het alleen karakter is, of dat hij zo makkelijk contact maakt doordat het ‘nodig’ is, maar handig is het wel. Hij kletst druk in het Nederlands tegen Franse of Spaanse kindjes en is de gangmaker in de speeltuin.
Zijn we even in Nederland, dan speelt hij met zijn neefje of gaan we op bezoek bij vrienden met kinderen. Voor nu is dit genoeg voor Roan en Evi. Ze zijn het gewend op deze manier en weten niet beter, maar in de toekomst zullen ze behoeften hebben aan meer en diepere sociale contacten.
Het plan is om nog langzamer te gaan reizen en regelmatig terug te keren naar dezelfde plek. Zo kunnen de kinderen socializen met ‘locals’. Daarnaast zijn er steeds meer andere fulltime reizende gezinnen. We komen ze onderweg ook vaker tegen! Heerlijk om dan een tijdje met like minded people op te trekken. We gaan het ook zeker een prioriteit maken om reizende gezinnen op te zoeken. Zo kunnen er bijzondere vriendschappen ontstaan tussen de kinderen! Door deze manier van vrienden maken, zullen Roan en Evi wel vaak afscheid moeten nemen. Lucinda van 100 Bucket List Adventures reist al jaren fulltime met haar gezin en schrijft hierover: “Because they have friends all over the world, it’s impossible to be with all of them all of the time. My kids have had to get over the usual shyness that most kids have. They’ve learned not to judge and to be inclusive, making friends with people of all ages and all backgrounds in over 18 countries so far. Some they stay in touch with, others they leave behind when we move on. But one thing is for certain, they will always miss their friends because they are lucky enough to have so many all around the world.”

Door de ervaring van andere reizende gezinnen, en door het vertrouwen dat ik heb in onze manier van leven, maak ik me over de socialisatie van onze kinderen geen zorgen.

Marieke: Heel erg bedankt voor het delen van jullie verhaal Nanouk! Zoals jullie het hebben opgelost met werken klinkt ideaal! Helemaal met kleine kinderen is dat ook goed te doen lijkt me.
Onze eigen ervaring is dat we na een lange dag bezig met de kinderen, reizen, huishouden, etc. te moe zijn om nog de hele avond te werken. Super knap dat dit jullie wel lukt! Daarnaast zijn onze avonden helaas niet meer zo lang, aangezien onze zoon van 7 niet zo vroeg slaapt.

Ik ben heel benieuwd naar de reacties onder dit artikel of op social media, zijn er mensen die hier ook ervaringen mee hebben? En het bijvoorbeeld hetzelfde of juist totaal anders doen?
Let me know!

Recommended Posts