Zoals je afgelopen weken hebt kunnen lezen in deel 1 en deel 2, waren we afgelopen meivakantie in Marokko met de kinderen. Ik was in 2009 al eens in Marokko geweest met een vriendin en was daar zo enthousiast over dat ik graag met Peter en de kinderen nog een keer terug wilde. Ik vond het destijds zo’n verrassend mooi land en hoorde er bij anderen ook hele goede verhalen over.
2 mei was het dan zover, we vlogen vanaf Weeze naar Marrakech. Ik had al steeds in mijn hoofd dat Marokko een perfecte bestemming zou zijn met de kinderen, maar toch is het altijd spannend hoe zoiets uitpakt.
Gelukkig kan ik zeggen, dat het voor iedereen een fantastische vakantie was. De kinderen hebben ook enorm genoten van de leuke dingen die er te doen zijn en de gastvrije en kindvriendelijke Marokkaanse bevolking.

In dit artikel wil ik jullie een aantal tips voor het bezoeken van Marokko met kinderen geven.

Sla Marrakech zeker niet over
Ik vond Marrakech in 2009 al betoverend mooi en daar is gelukkig niks aan veranderd. Hier is voor kinderen ook zoveel te ontdekken! Thijs en Isa kregen een beetje vakantie geld en Isa heeft met haar geld een super leuk Marokkaans rieten tasje met roze pompoms gescoord. Thijs heeft haar geholpen met de onderhandelingen. Zo lief!
Verder is er zoveel te zien en te ruiken. Kruiden in manden die geroken moeten worden. Overal blokken met musk, amber, etc. om ook aan te ruiken. Ezeltjes die door de straten lopen en die nog  echt als werktuig gebruikt worden. Erg interessant voor de kinderen! En verder gewoon lekker verdwalen in de souks. Laat de kinderen de lead nemen en bepalen of je links of rechts gaat. Je hebt toch geen idee waar je bent en verdwaalt ook wel zonder de bemoeienis van de kinderen 🙂

Huur een auto
In 2009 heb ik ook een auto gehuurd met m’n vriendin en toen reden we van Fes naar Marrakech. Deze keer besloten we de route wat korter te houden met de kinderen en via easyterra.nl vonden we een betaalbare auto die we op het vliegveld van Marrakech konden ophalen. Nog geen maand oud en nog geen krasje te vinden. Het was natuurlijk fijn om een gloednieuwe auto te hebben, maar ook wel spannend om niet het eerste krasje te veroorzaken 🙂
Ik vind het soms lastig om alle aanbieders van huurauto’s te vergelijken, maar via easyterra.nl heb je meteen een duidelijk beeld van wie er voor welke prijs aanbieden. Ideaal!
De wegen zijn in Marokko redelijk goed en helemaal de nieuw aangelegde wegen, zoals van Ouarzazatte naar Zagora zijn perfect. Ik vond de weg van Marrakech naar Ouarzazatte een beetje tegenvallen. Veel gaten, grind en wegwerkzaamheden. Ik hoor vaak dat mensen bang zijn om zelf te rijden in landen als Marokko, maar wij vonden het echt heel goed te doen.
Er zijn weinig wegen, dus je kunt ook niet zo snel fout rijden. Dat scheelt ook 😉
Wij namen een oude telefoon mee en kochten een Marokkaanse simkaart zodat we overal ook 3g of 4g internet zouden hebben. Wel zo handig om altijd Google maps bij de hand te hebben. Achteraf hadden we bij accommodaties soms zo slecht internet dat onze 4g handig was, maar voor de Google maps hadden we het niet hoeven doen. Er zijn geen routebeschrijvingen beschikbaar op Google maps en als je kaarten offline opslaat, kun je ook prima de weg vinden.

Bezoek Terres d’Amanar
Op ongeveer 30 minuten ten Zuiden van Marrakech ligt de ecolodge Terres d’Amanar. Ik had dit specifiek voor Thijs gevonden omdat hij zo dol is op klimmen, maar er is veel meer te doen dan dat!  Je kunt er voor kiezen om dit als dagtocht vanaf Marrakech te bezoeken, maar je kunt er ook verblijven, zoals wij deden.
Er is dus een klimpark, wat ze Acropark noemen. Dat bestaat uit 6 a 7 klimparcoursen die geweldig zijn voor kinderen. Ze zijn wel heel streng met de lengtes die ze hebben opgegeven. Als je die lengte niet precies bent, dan kun je het parcours echt niet doen. Op Bali zijn we anders gewend, haha. Maar op zich is het natuurlijk een pre dat ze goed op de veiligheid letten.
Thijs kon 3 of 4 routes doen en Isa mocht er 1 doen. Dat parcours van Isa lag 1 meter boven de grond, dus was niet spannend, maar het bevatte wel alle onderdelen die de hogere routes ook hadden. Ze moest alles zelf zekeren, dus dat was een leuke uitdaging. Die ze heel goed volbracht! We hebben beide dagen dat we hier waren geklommen, zo leuk was het! Verder is er ook een heel gaaf parcours met ziplines door de vallei voor volwassenen. Wij hebben dit niet gedaan, maar het zag er zo leuk uit! Je kunt daarnaast nog zwemmen in 1 van de 2 zwembaden, tafeltennissen en er zijn veel teambuilding activiteiten. Er zou een speeltuin moeten zijn, maar die is helaas vergaan…

Ga met een kameel de woestijn in
Wij kozen er nu voor om de dichtstbijzijnde woestijn bij Marrakech te bezoeken i.v.m. de reistijd voor de kinderen en dat was helemaal prima. Ik heb in 2009 de enorme zandduinenn bij Erfoud gezien en dat was echt indrukwekkend. Bij Zagora is het meer een zandvlakte met af en toe wat duinen van een paar meter hoog, maar kinderen vinden dat ook al geweldig!  Het was niet nodig om met een kameel naar het tentenkamp te gaan, dus wij kozen ervoor om met de auto naar het kamp te gaan en van daaruit een rit met kamelen te doen. Eigenlijk was een half uur op een kameel ook wel lang genoeg 😉
Maar als je in de echt hoge zandduinen bent en een kameel de enige manier is om in het kamp te komen, dan stap je er natuurlijk met liefde op. In zo’n tentenkamp slapen en een hele grote zandbak aan de voeten hebben is natuurlijk al een fantastische ervaring voor de kinderen. Eindeloos omhoog klimmen en keihard naar beneden rennen. No toys needed

Kies een gunstige periode
Wij waren in de eerste 2 weken van mei en dat is heel erg goed bevallen. Het kan in de zomer maanden behoorlijk heet worden, dus wij waren blij met schappelijke temperaturen rond de 25 graden. Je kunt wel merken dat het in Marokko ook kouder kan zijn, want in het voorjaar is het ook nog niet de hele dag warm. Als de zon schijnt is het heerlijk, maar ’s ochtends en ’s avonds of als de zon niet schijnt is het frisser. We hadden bijna overal zwembaden bij de accommodaties, maar het water was nog wel echt koud! Thijs en Isa zijn op Bali behoorlijk verwend met warm zwemwater, dus koud water vinden ze altijd wat lastig…Waar andere kinderen moeiteloos in dat koude water springen, hebben zij daar altijd wat meer moeite mee. Kijk maar eens goed naar onderstaande foto’s, je kunt ze zelden helemaal in het water spotten 😉
Ze hebben zeker wel gezwommen deze vakantie, maar het water had warmer gekund. De lokale mensen waar we mee hebben gesproken zeiden ook dat mei een september de beste maanden zijn om Marokko te bezoeken.

Geniet van het eten
Voor volwassenen is het Marokkaanse eten heerlijk, maar ook de kinderen hebben goed gegeten. Ontbijt zal voor geen enkel kind een probleem zijn, want overal is voldoende keus. Overal waar wij verbleven kregen we brood, pannenkoekjes, yoghurt, fruit, ei en soms zelfs croissantjes, chocolade broodjes en wentelteefjes! Verder kun je in veel plaatsen behoorlijk goed Westers eten als je wilt, maar wij vinden het juist leuk om de lokale keuken uit te proberen. De kinderen waren niet dol op de tajines, maar het brood of de couscous die er bij geserveerd worden, gaan er altijd goed in. Verder pikten we dan altijd wat groenten en vlees uit de tajine en zo hadden ze toch een goede maaltijd. Verder hebben ze op veel plekken ook bijvoorbeeld kip kebab wat vers gegrild wordt boven het vuur. Voor het geval dat er helemaal niks te eten zou zijn voor de kinderen heb ik altijd voldoende crackers, wraps en fruit mee, zodat ze altijd iets kunnen eten. Het eten in de woestijn vonden ze niet zo lekker, maar er was wel kip wat ik uiteindelijk samen met wat paprika en wortel in een wrap had gedaan.

Twijfel niet langer
We hebben al veel bezwaren gehoord om niet naar Marokko te gaan. Veiligheid en voedselveiligheid zijn de meest genoemde. Wat mij betreft is dit absoluut geen probleem. We hebben ons in Marokko geen seconde onveilig gevoeld. Ik ook niet toen ik eerder alleen met een vriendin in Marokko was. Volgens de website van het Ministerie Buitenlandse Zaken is het grootste en toeristische deel van Marokko ook veilig. Er is alleen een veiligheidsrisico in het Zuiden. Mensen zijn ontzettend vriendelijk en behulpzaam en zo lief naar kinderen. Ze zijn altijd bereid om mee te denken en iets speciaals te koken voor de kinderen, of ze te vermaken tijdens het eten. Zo anders dan in Nederland vind ik!
Qua hygiëne en voedselveiligheid is het raadzaam om de kinderen te instrueren om op te passen met douchewater en verder goed te kiezen waar je eet. Kijk waar het druk is en waar locals eten, eigenlijk net als in Azië. Maar wij hebben hier geen enkel probleem mee gehad.

Ik hoop dat ik iedereen nu heb kunnen overtuigen van deze mooie kindvriendelijke bestemming!
Laat het me vooral weten als je ook plannen hebt om naar Marokko te gaan!

xx
Marieke

Dit artikel bevat een gesponsorde samenwerking.

Recommended Posts