Je hebt besloten om op vakantie te gaan naar Bali, maar hebt geen idee naar welke plaats je het beste kunt gaan. IkĀ laat vandaag de verschillende opties aan je zien.

Sanur
Ik begin met de plaats waar we zelf wonen en waar we uiteraard het meest fan van zijn šŸ˜‰ In een eerder artikel hebben we al laten zien waarom Sanur in onze ogen de beste plaats is voor kinderen. Maar blijf je graag weg van de drukte van Kuta en zoek je een rustig uitvalsbasis voor het ontdekken van dit prachtige eiland? Dan is Sanur ook perfect als je geen kinderen hebt. Het is rustig, je proeft nog veel van de lokale sfeer, zit nog wel in het Zuiden van Bali en dus dichtbij alle voorzieningen.
COOAGn-UkAQR3Xg
Bukit
Met Bukit bedoel ik het schiereiland wat aan Bali vastzit en waar je via de nieuwe tolweg makkelijk kunt komen. Op het schiereiland heb je grofweg 3 plaatsen waar je kunt verblijven: Nusa Dua, Jimbaran en Uluwatu. Nusa Dua is ontzettend gericht op de luxe 5* resorts, de stranden zijn er prachtig maar verder is er weinig te beleven. Jimbaran heeft ook behoorlijk wat luxe resorts en het strand is vooral bekend van het eten van verse vis op het strand bij zonsondergang. De stranden zijn verder niet erg mooi en er ligt behoorlijk wat afval. Verder ook weinig te beleven. De omgeving van Uluwatu is met de hoge kliffen echt prachtig. Er worden steeds meer luxe villas en hotels op deze kliffen gebouwd en sommigen hebben zelfs met eenĀ kabelbaantje toegang tot een privĆ© strand. Er is verder heel weinig anders te doen dan genieten van de luxe en het uitzicht.
FotorCreated4Kuta
Wij vinden Kuta leuk om te winkelen en uit eten te gaan, maar daar houdt het ook mee op. Voor ons is Kuta een beetje het Lloret de Mar voor Australische jeugd. Een feestparadijs. Niet helemaal waar wij van houden. Maar om leuk te winkelen in bijvoorbeeld de Beachwalk Mall is het heerlijk. Voor Legian, wat tegenwoordig aan Kuta vast zit, geldt eigenlijk hetzelfde. Beetje ordinaire uitstraling.

Seminyak
Seminyak is heel hip and happening. Als jong stel zou ik er zelf voor kiezen om naar Seminyak of Canggu (kom ik later nog op) te gaan. Iets minder geschikt met kinderen, maar ontzettend leuk om uit te gaan. Goed om te winkelen (niet de goedkope toeristen spullen die je in Kuta overal ziet) zowel op het gebied van kleding als van bijvoorbeeld woonaccessoires. Het is niet goedkoop, maar je kunt heel leuk uitgaan hier. De sfeer op sommige plaatsen is wel een beetje van ‘zien en gezien worden’ maar verder hartstikke leuk.

Canggu
Dit is een heerlijke plaats met een geweldige ‘surf vibe’. Zo anders dan Sanur waar wij wonen! En toch ook anders dan bijvoorbeeld Seminyak. Meer relaxed en minder sophisticated. Ā Het dorp zelf is een beetje onoverzichtelijk enĀ all over the placeĀ voor m’n gevoel….maar ik word wel altijd heel blij als ik in Canggu ben. Er zijn veel privĆ© villas om in te verblijven en weinig grote hotels. De eettentjes zijn allemaal heel verantwoord en voornamelijk biologisch, raw food, etc.

Ubud
Ubud heeft altijd bekend gestaan als het artistieke centrum van Bali. En dat is het eigenlijk nog steeds wel. Wij zijn zelf niet heel artistiek en spiritueel aangelegd dus ons spreekt het niet zo aan. Daarnaast houden we niet zo van de drukte in de nauwe straten. Maar als je houdt van cultuur, kunst, yoga, natuur en gezond eten, dan zit je hier helemaal op je plek.

Candidasa en Padangbai
Deze plaatsen liggen aan de Oostkust van Bali. Eigenlijk op weg van Sanur naar Amed. De stranden aan deze kust zijn voornamelijk zwart, maar er zijn toch nog een paar mooie witte stranden te vinden. De plaatsen zelf zijn rustig en veel gericht op duiken en snorkelen. Het zijn beide mooie uitvalsbases voor het ontdekken van al het moois aan de Oostkust, zoals het waterpaleis Tirta Gangga en de moedertempel Pura Besakih.
FotorCreated4Amed
Wij zijn hier zelf nooit geweest, maar ligt ongeveer op het Oostelijke puntje van Bali. Het is een hele rustige omgeving en je krijgt een goede indruk van het lokale leven. Er is niet heel veel anders te doen dan snorkelen en duiken.

Lovina
Lovina ligt aan de Noordkust van Bali en vanuit het toeristische Zuiden, steek je dwars over door de bergen om hier te komen. De grootste attractie hier is om de dolfijnen te zien in de zee ’s ochtends vroeg. Verder is er eigenlijk vrij weinig te doen. Wij vonden het leuk voor een weekend trip, maar langer dan dat zou ik hier zelf niet snel verblijven.

Pemuteran
Zelfde geldt eigenlijk voor Pemuteran, ook aan de Noordkust. Het hoogtepunt hier is het snorkelen en duiken. Het dorpje is klein en er is heel weinig. Je kunt Pemuteran wel als uitvalsbasis gebruiken voor het ontdekken van de nationale parken aan deze kant.

Bedugul en Munduk
De ‘bergen’ van Bali. Wij zijn niet in Munduk geweest, maar wel in Bedugul en vinden de koelte hier echt een verademing. Ook dit is een plaats voor een paar dagen en dat is echt genoeg. Je kunt hier prachtig wandelen, genieten van de koelte en tochtjes maken over het meer en op zoek gaan naar watervallen.

Nusa Lembongan
Ik sluit af met een eiland dat vlak voor de kust ligt van Bali, Nusa Lembongan. Op slechts een half uurtje varen van Sanur (met de snelle boot) ben je in een totaal andere wereld. Er rijdt weinig verkeer op dit eiland, wat een verademing is als je van Bali komt. Je ziet de meest prachtige en idyllische baaitjes, kunt heel mooi snorkelen en duiken en zult een ultiem gevoel van vrijheid en vakantie beleven als je met een scooter over de hobbel bobbel weggetjes van dit prachtige eiland rijdt. Echt een aanrader! Ook voor langer dan een weekend trip.
FotorCreated4
Foto’s: Huffingtonpost.com

Er zijn natuurlijk nog veel meer plekken te bedenken om vakantie te vieren op Bali en het is maar net waar je van houdt. Mijn beschrijvingen zijn gebaseerd op mij ervaringen en voorkeuren, maar dat is natuurlijk heel persoonlijk. Vertel eens, wat zijn jouw favoriete plekjes op Bali om te verblijven?

Recommended Posts