Toen wij naar Bali verhuisden, hebben we heel erg getwijfeld over het vervoer. Wat zullen we doen? Huren we een auto? Met of zonder chauffeur? Of alleen een scooter? Lukt het wel met de kinderen op de scooter? Of toch maar fietsen en taxi? Zoveel mogelijkheden met allemaal andere prijskaartjes. Ik leg jullie vandaag uit welke keuzes wij hebben gemaakt en waarom. En wat de verschillende kostenplaatjes zijn.

Onze keuzes
Wij hebben een scala aan vervoersmiddelen voor allerlei verschillende doelen:
– In Sanur (waar wij wonen) gebruiken we 2 scooters en 2 fietsen. Voor de functionele verplaatsingen gebruiken we altijd de scooters, en de fietsen gebruiken we alleen om bijvoorbeeld een stuk langs het strand te fietsen. Of als Thijs zelf naar de supermarkt wil fietsen op z’n eigen fiets, dan gaan wij op de fiets mee. Maar in principe vinden we het te warm om te fietsen en gebruiken we liever de scooter.
FotorCreated3 FotorCreated2
– Voor dagjes uit, hebben we een vaste chauffeur die een eigen auto heeft die we altijd bellen. We zijn Made (zo heet de chauffeur) in onze eerste week op Bali al tegen gekomen en we zijn nog steeds zo blij met hem! We maken gemiddeld 3 a 4 keer per maand gebruik van zijn diensten. Ideaal om op deze manier een dagje weg te gaan. We hebben een autostoel voor Isa die we dan in zijn auto zetten en Thijs zit meestal op schoot.
59
– Als we zelf naar bijvoorbeeld Kuta gaan om boodschappen en/of klusjes te doen, dan gaan we altijd op de scooter. Het gaat vaak ook veel sneller dan met de auto, dus voor ons is dat ideaal. Ook als we samen datenight hebben op vrijdag en we gaan naar bijvoorbeeld Kuta, Seminyak of Nusa Dua dan gaan we altijd op de scooter.
– Als we met de kinderen naar Kuta gaan, om bijvoorbeeld te winkelen of naar een speeltuin, dan gaan we meestal met de taxi. Als je maar naar 1 plek heen en weer hoeft, dan is het goedkoper om een taxi te nemen dan om chauffeur Made voor een halve dag mee te nemen en de hele tijd te laten wachten. Heel soms nemen we de kinderen ook mee op de scooter naar Kuta, maar meestal pakken we de taxi.
taksi_bbg
– Als we een weekendje weg gaan en het dus niet gaat om chauffeur Made mee te nemen (want waar moet hij dan slapen….) dan huren we zelf een auto. We hebben dat nu 3x gedaan voor een weekend en dat is ook heel goed bevallen.
P1090015Kosten
– scooterhuur voor een maand: 35 euro. Let op: je hebt een internationaal rijbewijs nodig om hier scooter te mogen rijden en officieel ook een motor stempel. Als je aangehouden wordt en je hebt geen motor stempel dan kun je 50.000 rp betalen (3,5 euro) en dan mag je doorrijden. Ze proberen je eerst veel meer te laten betalen, dus wees assertief!
– fietsen: wij hebben 2 nieuwe fietsen gekocht voor 2,4 miljoen rp inclusief kinderzitje (achterzitje). Dat is ongeveer 165 euro. Je kunt ook 2e hands fietsen kopen, maar deze zijn van goede kwaliteit en roesten niet.
– taxi: een ritje van 30 minuten van Sanur naar Kuta kost ongeveer 100.000 rp wat 6,5 euro is.
– auto met chauffeur: als je voor een dag een auto met chauffeur huurt dan is de gangbare prijs hiervoor 500.000 rp (35 euro) per dag. Dat is inclusief benzine. Als je weinig kilometers maakt, of als je meerdere dagen boekt, dan kun je het wat goedkoper krijgen, voor bijvoorbeeld 400.000 rp per dag. Als je voor de langere termijn als expat een auto met chauffeur wilt huren voor 6 dagen per week, dan ben je tussen de 4,5 en 5 miljoen rp (300 a 350 euro) per maand kwijt. Afhankelijk van bij welk bedrijf je huurt en welke auto het is.
– autohuur: als je net als wij losse dagen een auto huurt, kost dat 200.000 rp (13 euro) per dag, wat ik een goede prijs vind voor losse verhuur. Als je als expat op zoek bent naar een eigen auto om te huren, dan betaal je tussen de 2.8 en 3.5 miljoen rp (190 a 240 euro) per maand. Voor 2.8 heb je een klein auto’tje en voor 3.5 een Toyota Avanza (die je hier heel veel ziet).
FotorCreatedVerzekering
Het is goed om te weten dat als je hier bijvoorbeeld een scooter huurt, je niet verzekerd bent. Als je een internationale reisverzekering hebt dan ben je in de meeste gevallen verzekerd voor lichamelijk letsel naar aanleiding van een scooterongeluk, maar de scooter zelf is niet verzekerd. Wij hebben ‘dit probleem’ nu ook al 1,5 jaar maar tot nu toe is het gelukkig nooit aan de orde geweest. Via de aansprakelijkheidsclausule van je verzekering ben je mogelijk wel verzekerd voor schade die je eventueel aanbrengt aan een andere auto of scooter, maar schade aan de scooter die je huurt is eigenlijk nooit verzekerd. Het is niet zo kostbaar om hier dingen te laten repareren, dus laat je hier niet door afschrikken, maar hou het wel in je achterhoofd. Check ook vooraf je eigen verzekeringsvoorwaarden, want sommige verzekeringen sluiten scooter- en motorgebruik uit.

Kopen
De meeste expats huren een auto of scooter, maar je kunt ze ook kopen. Al heb ik wel gehoord dat dit niet altijd even makkelijk is. Zeker als je geen KITAS (werkvergunning hebt). We hebben vrienden met KITAS die auto’s of scooters hebben gekocht, maar van de vrienden die net als wij op een business visum of sociaal visum hier zijn, heb ik nog niet anders gehoord dan dat zij ook huren. Mocht je informatie hebben over de (on)mogelijkheden hiervan, dan hoor ik het graag!

Scooter en veiligheid kinderen
Zoals gezegd, vervoeren wij de kinderen voornamelijk met de scooter op de kleine stukjes in Sanur. Wij vinden dit zelf veilig genoeg. We hebben Isa vanaf het begin in de draagrugzak vervoerd en Thijs met een scooterband (zie foto). Nu zit of staat Thijs gewoon los voorop of achterop en gebruiken we de scooterband voor Isa.
Wij zijn zelf erg blij met de flexibiliteit die de scooter geeft en de kinderen zijn niet anders gewend hier. Maar ieder moet deze keus voor zichzelf maken of je je hier prettig bij voelt.
FotorCreated
Dit is de scooterband die we voor Isa gebruiken. Isa heeft het brede gedeelte om haar buik en de binnenste riem om haar middel. De grote riem gaat vervolgens om ons middel.

Zoals je kunt lezen zijn er genoeg opties om je te vervoeren op dit prachtige eiland. Als je nog specifieke vragen hebt, laat het dan weten bij de comments!
Happy travelling! 🙂

Recommended Posts