Voordat wij besloten hadden naar welke bestemming we zouden gaan voor dit avontuur met de kinderen, was wel duidelijk dat er goede medische voorzieningen moesten zijn. Vooral voor de kinderen. Na veel online research waren we er uit. Op Bali zat het wel goed met de medische voorzieningen, want er zijn meerdere international clinics. 
Al vrij snel na aankomst werd ons al duidelijk hoe zeer we ons hierin hebben vergist. De medische voorzieningen zijn hier helemaal niet goed. Het blijft Indonesie en dat blijft een derde wereldland.

International clinics
Er zijn alleen in Kuta al 3 international clinics (Siloam, BIMC en SOS), die er online geweldig uitzien. Stap daarna een keer binnen en je denkt dat je in ziekenhuis-paradijs beland bent. Het ziet er super schoon en gelikt uit allemaal. Maar wat je je niet beseft is dat dit neergezet is door grote Chinese investeerders. Alle apparatuur is state of the art maar het probleem zit in de mensen die er werken. Je kunt zoiets moois neerzetten, maar als de mensen die er werken niet capabel zijn, heb je er helemaal niks aan. Komen we meteen bij de oorzaak van deze slechte medische voorzieningen. Het medisch personeel. Vanwege Indonesische regelgeving mogen er op geen enkel vlak buitenlanders werken op posities die ook door Indonesiërs gedaan kunnen worden. Prima, want er zijn genoeg mensen die hier ‘medicijnen’ hebben gestudeerd en die kunnen nu mooi allemaal aan het werk. Maar wat ze vergeten is dat er dus 0,0 expertise van buitenlandse experts op dit gebied het land in komt. Indonesie is niet echt een vooraanstaand land op het gebied van medische kennis en dat wordt op deze manier ook niet beter. Op 1 hand te tellen zijn de artsen die voor hun opleiding naar Singapore of Australië zijn geweest. Dat zijn dus ook de enige artsen waar wij naar toe gaan. Er staat in deze ziekenhuizen letterlijk veel apparatuur die state of the art is, maar die niet gebruikt wordt omdat niemand weet hoe dat moet.
FotorCreated4Zorgwekkend?
Vinden wij dit zorgwekkend voor ons verblijf? Niet voor ons korte verblijf hier en voor vakanties ook niet, maar het zou voor ons wel een reden kunnen zijn om ons niet permanent op Bali te vestigen. We vinden het ‘risico’ zelf nog te overzien nu en weten dat we indien nodig binnen 3 uur in Singapore kunnen zijn. Maar heel geruststellend is het ook niet. Ik zou hier, net als vele andere expats overigens, ook never nooit willen bevallen.

Singapore
De ziekenhuizen in Singapore zijn daarentegen van wereldklasse. Je kunt je bijna geen betere plek wensen om ziek te zijn dan in Singapore. Dus het is een fijn idee dat het relatief dichtbij is. We kennen genoeg mensen die naast de reguliere visa runs naar Singapore ook hospital runs doen. Wil je een goede specialist zien voor iets ernstigs, dan is Singapore absoluut the place to go vanuit Bali.
Aangezien Indonesie aangemerkt staat als een derde wereldland op dit gebied, vergoeden geloof ik de meeste verzekeringen ook de reis naar Singapore en de behandeling daar mocht je tijdens je vakantie naar Bali behandeld moeten worden voor iets.

Hoe hebben wij het nu geregeld?
We hebben het geluk dat we in Sanur een goede Australische verpleegkundige/verloskundige hebben wonen die hier een eigen kliniek heeft. Als er iets met de kinderen is, dan gaan we altijd eerst naar haar toe. Niet alleen hanteert ze veel lagere tarieven dan in de international clinics, maar nog veel belangrijker, we hebben vertrouwen in haar expertise. Bij sommige dingen stuurt ze je wel door naar het ziekenhuis, maar dan weet ze ook precies naar welke persoon en waar je naar moet vragen. In het Siloam werkt 1 kinderarts die haar opleiding gedeeltelijk in Australië heeft gedaan en als wij naar het ziekenhuis moeten, is dat de enige arts die we nog zien voor de kinderen. De schoolnurse van de Bali International School (BIS) in Sanur is begonnen met het aanleggen van een lijst van specialisten waar goede ervaringen mee zijn. Mochten we een andere specialist nodig hebben dan een kinderarts, dan weten we dat we via de ouders van BIS, advies kunnen vragen van de schoolnurse.
FotorCreated5
Voorbeelden?
Uit eigen ervaring en van directe vrienden hebben we inmiddels ontelbare voorbeelden van incapabel medisch personeel. Van antibiotica geven voor elke verkoudheid, tot het meegeven van verkeerde medicijnen door de apotheek van het ziekenhuis. Van het verwisselen van bloeduitslagen tot het willen opnemen van een kind zonder noodzaak om alleen maar extra geld te kunnen verdienen. Van verkeerd uitgevoerde curettage tot het verstrekken van medicatie die niet geschikt is voor de leeftijd van de patiënt (kind). Ik kan nog wel even doorgaan, maar ik denk dat het wel duidelijk is.

Kom je naar Bali op vakantie, maak je niet al te veel zorgen. De ziekenhuizen zijn juist vrij goed ingericht op alle ongelukken die vaak gebeuren tijdens een vakantie. En als je goed verzekerd bent, dan wordt je voor alle ernstige zaken meteen naar Singapore gevlogen. Wees je er alleen van bewust dat je niet teveel medische expertise moet verwachten hier.

Recommended Posts
Showing 6 comments
 • Etty Dijkstra
  Beantwoorden

  Beste Marieke,

  Hartelijk dank voor je mooie info over de Gezondheidszorg in Bali.
  Volgend jaar mei gaan we met mijn zus en zwager voor een maand naar Bsli (Sanur)
  Ik zelf ben in Surabaja geboren en daarna met mijn ouders verhuisd naar Bandung.
  Was net 7 jaar oud toen wij in Nederland aankwamen in de winter.
  Mijn ouders en de kinderen zijn niet terug geweest naar Indonesië. (Helaas zijn mijn ouders al geruime tijd overleden)
  Had ook op jonge leeftijd geen interesse om daarheen te gaan.
  Nu na 65 jaar willen wij weten waar onze roots vandaan komt.
  Waarom het zolang heeft geduurd was omdat mijn zuster en zwager beiden nog werken en geen 6 weken vrij kunnen krijgen ( 1 week om bij te komen van de jetlag)
  Zelf ben ik een hartpatiënt met 2 lekkende hartkleppen en hoge bloeddruk.
  Graag wil ik van u weten bij welk ziekenhuis ik
  moet wezen als er onverhoopt iets met
  mijn hart micht gebeuren. ( uit voorzorg)
  Ik hoor graag nader van U!
  Bijvoorbaat mijn hartelijke dank.

  Met vriendelijke groet ,
  Etty Dijkstra.

  • Marieke van Rijs
   Beantwoorden

   Beste Etty,
   Er is sinds wij Sanur hebben verlaten ook een ziekenhuis geopend in Sanur. Ik weet alleen zelf niet hoe dat ziekenhuis is. Wij hebben geode ervaringen met Siloam. De meeste expats gaan ook naar Siloam.

   Groet,
   Marieke

 • Kiek
  Beantwoorden

  Mooi om dit te lezen. ik heb zojuist een opname bij het Siloam hospital gehad en inderdaad is er weinig gedegen kennis. Verkeerde antibiotica die onmiddellijk omgezet is in de goede in NL, een MRI onderzoek aangeboden gekregen terwijl dit niet meer noodzakelijk bleek te zijn. Maar het allerslechtste was het voedingsbeleid. Dat is zo vitamine-, eiwit- en vezelarm dat je na een opname van 4 dagen absoluut een tekort zou hebben aan alles. Als ontbijt koude patat krijgen is echt walgelijk en bijna lachwekkend. Ook krijg je niets tussen de maaltijden door, geen kop thee of koffie. Ik heb het ziekenhuis hierover feedback gegeven maar ik ben benieuwd of ze er iets gaan veranderen. Oja ik had ook een executive kamer maar dat kost veel geld om alleen te liggen en een elektrisch verstelbaar bed te hebben

  • Marieke van Rijs
   Beantwoorden

   wat vervelend dat je bent opgenomen! Ik hoop dat het inmiddels weer wat beter met je gaat. En tja, die gezondheidszorg….ziet er helaas beter uit dan het is.

 • henny bakker
  Beantwoorden

  hallo Marieke.wij gaan in april en begin mei ruim drie weken naar bali waarvan 1 week naar java.heb je voor ons ook nog een goed adres op java mochten we daar medische zorg nodig zijn ?

  • Marieke van Rijs
   Beantwoorden

   nee, helaas. Ik ben daar niet bekend.
   Groet, Marieke

Leave a Comment