Er zijn verschillende manieren om in Indonesie te kunnen verblijven. Tot voor kort had iedereen een betaald visum nodig om Indonesie in te komen. Sinds deze zomer zijn echter 47 landen vrij gesteld van betaalde visum verplichtingen. Nederland is 1 van deze landen. Waar je dus eerst in de rij moest aansluiten voor een visa on arrival kun je nu rechtstreeks doorlopen naar de douane. De stempel/visum die je bij de douane krijgt, geeft je recht om 30 dagen als toerist in Indonesie te blijven. Het is echter NIET mogelijk om dit visum te verlengen tot 60 dagen, zoals met het oude visa on arrival wel kon.
Om langer dan die 30 dagen in Indonesie te kunnen verblijven zonder werk- of verblijfsvergunning, heb je 3 verschillende visa:
Ten eerste een 55+ visum, ook wel retirment visa genoemd, maar daar hebben wij geen ervaring mee, dus dat zal ik in dit artikel verder ook niet toelichten. Ten tweede een sociaal cultureel visum, waarmee je 6 maanden in Indonesie kunt blijven en tot slot een business visum waarmee je 6 tot 12 maanden in Indonesie kunt blijven. Wij gebruiken de 2 laatst genoemde visa en zullen in dit artikel wat meer informatie geven over de kosten en de procedures.

Sociaal Cultureel Visum (SCV)
Als je vanuit Nederland naar Indonesie gaat, kun je het beste je eerste visum in Nederland aanvragen. Je kunt dit zelf bij de ambassade in Den Haag regelen of, zoals wij hebben gedaan, een visumbureau (E-visums.nl) hiervoor inschakelen.
Om een SCV aan te kunnen vragen, heb je een sponsor in Indonesie nodig. Je kunt dit allemaal uit besteden aan een visumbureau en daar een totaalpakket nemen, met sponsorschap en verlengingen in Indonesie erbij. De prijs loopt dan aardig op. Wij hebben er voor gekozen om alleen het afhandelen in Nederland te laten doen door het visumbureau en zelf alle documenten aan te leveren.
Op Bali hebben wij een goede agent die onze sponsor heeft geregeld en dit bureau regelt hier ook alle verlengingen. Toen wij in Nederland onze eerste aanvraag deden, hebben zij de documenten (sponsorbrief en KTP van sponsor) aangeleverd die we nodig hadden.
Houd er rekening mee dat je voor een aanvraag in Nederland moet kunnen aantonen dat je Indonesie ook weer gaat verlaten binnen 6 maanden. Je moet dus ofwel je ticket het land uit al boeken, ofwel het goedkoopste ticket van Indonesie naar Maleisië zoeken en dat boeken. Als je plannen nog niet heel duidelijk zijn, dan kun je beter een super goedkoop ticket boeken, waar je later waarschijnlijk geen gebruik van zult maken. Wij hebben nu bijvoorbeeld ook een vlucht gepland staan van Yogyakarta naar ergens in Maleisië… maar dat gaan we niet gebruiken. Kosten voor deze eerste aanvraag:  30 euro voor het sponsorschap en 45 euro ambassade kosten voor daadwerkelijk visum.

Verlengingen op Bali
Met het aanvragen van je SCV in Nederland, heb je toegang verkregen tot Indonesie voor 60 dagen. Dit visum kun je daarna op Bali nog 4x verlengen en dan moet je het land weer uit. Wij laten onze verlengingen altijd door een agent doen en hebben er verder geen omkijken naar. Elke eerste verlenging moeten we wel mee naar de Imigrasi voor foto’s en vingerafdrukken. De kosten hiervoor zijn 48 euro per verlenging.
Totale kosten per half jaar: 267 euro voor een half jaar. Dat is nog exclusief de bemiddeling van een visumbureau in Nederland.

Nieuwe SCV aanvraag in Singapore
Als je net als wij de volgende aanvraag in Singapore gaat doen, dan kun je dat ook via een visumbureau doen. Je hebt dan weer je sponsorpapieren nodig (30 euro p.p. door Indonesische agent) en je kunt in Singapore op 1 dag je visum opnieuw aanvragen.
Wij doen dit via het bureau Hana Express. Kosten hiervan zijn 100 euro p.p. Ongeveer hetzelfde als in Nederland inclusief de bemiddelingskosten. Als je op 1 dag heen en weer gaat, moet je naar hun kantoor komen, maar als je langer blijft dan kunnen ze de paspoorten komen halen en brengen in je hotel. Dat is nog fijner.
Voor de aanvraag in Singapore heb je GEEN ticket het land uit nodig. Dat scheelt weer 🙂
De 4 verlengingen doen we daarna weer op Bali door onze agent.

Business Visum
Er zijn twee soorten Business Visa, een multiple entry visum en een single entry visum.

Multiple Entry
Dit is een visum dat je 1x aanvraagt en dan een jaar geldig is. Je mag dan onbeperkt in en uit het land reizen, maar de enige beperking is dat je in elk geval elke 60 dagen het land uit MOET voor dit visum. Je hebt hiervoor nodig: een zakelijke sponsor van een bedrijf in Indonesie en een telex visa wat inhoudt dat je goedkeuring van het hoofd Immigratie in Jakarta nodig hebt, voordat je dit daadwerkelijk aan kunt vragen bij de ambassade in jouw land. Wij hebben de sponsorbrieven en het telex visa door onze agent in Bali laten regelen en de kosten hiervoor zijn ongeveer 220 euro. De kosten bij de ambassade in Nederland zijn dan nog eens 100 euro, maar dan ben je daarna wel klaar voor een jaar. De kosten exclusief een visumbureau in Nederland zijn dan 320 euro voor een heel jaar. Als je dat vergelijkt met de kosten voor een SCV, dan is dit 214 euro goedkoper op jaarbasis. Maar als je zoals wij, niet veel het land in en uit reist, dan komen daar dus nog wel de vliegtickets bij elke 2 maanden het land uit. Met een SCV moet je ook elke 6 maanden het land uit, dus met een multiple entry business visum is dat op jaarbasis 4x meer. Voor het verschil van 214 kun je wel 4x een goedkoop retourticket naar Singapore kopen, wat daarmee de kosten van deze 2 visums op jaarbasis dus nagenoeg gelijk maakt.
Met wel het verschil dat je met het ene visum meer werkgerelateerde activiteiten kunt uitvoeren dan met het andere. We hebben eerder een blog geschreven over wat je qua werk kunt doen met de verschillende visa.

Singe Entry
Dit is heel vergelijkbaar met een SCV qua voorwaarden, alleen je hebt dezelfde rechten om werk gerelateerde activiteiten uit te voeren als bij een multiple entry business visum. Je vraagt een visum aan voor 60 dagen bij de ambassade en kunt het dan in Indonesie 4x verlengen tot maximaal 6 maanden en dan moet je het land weer uit. Net als een SCV geldt, dat als je voor die 6 maanden het land uitgaat, je het visum weer opnieuw moet aanvragen. Je kunt dan niet verder gaan met de verlengingen waar je gebleven was.
Je hebt voor dit visum ook een zakelijk sponsorschap nodig van een Indonesisch bedrijf, maar je hebt geen Telex visa nodig zoals bij het multiple entry business visum.
De kosten voor dit visum zijn ongeveer gelijk aan de kosten van een SCV (rond de 260 euro per half jaar).

Wat ik als laatste nog wil vermelden, is dat het bij alle ambassades mogelijk is om zelf visa te regelen. In Nederland kan dat, bij een nieuwe aanvraag in Singapore kan dat en ook voor een verlenging op Bali kan dat. Tijdens onze eerdere verre reizen, gingen we ook altijd zelf naar ambassade’s toe, maar met kinderen is dat bijna niet te doen. Iedereen die wel eens op een buitenlandse ambassade geweest is, helemaal in vreselijk ineffeciente landen, weet dat het een eeuwigheid kan duren. Je sluit aan in rijen. Krijgt nummertjes. Snapt geen bal van de dingen die omgeroepen worden. En als je het dan eindelijk tot een loket hebt gebracht, sluiten ze doodleuk het raampje voor je neus zonder reden. Op den duur leer je dat dit bijvoorbeeld een lunchbreak is, waarvan van tevoren niet gezegd kan worden hoe lang het duurt. Ben je eindelijk aan de beurt, moet je daarna weer in een rij voor een pasfoto en daarna soms nog een vingerafdruk. Sommige aanvragen hebben bij ons echt dagen geduurd…en op Bali is de gang van zaken niet heel anders. Wij betalen met liefde commissie aan de agent om de hele dag in de rij te staan met ons dossier. Alle prijzen die ik hierboven heb genoemd voor verlengingen op Bali en aanvragen in Singapore, zijn dan ook inclusief de commissie voor de agent.

Recommended Posts
Showing 39 comments
 • van Dalen
  Beantwoorden

  Hoi Marieke,

  Ik ben momenteel voor stage in Indonesie en ik las een artikel dat je vanaf 1 januari 2016 nog maar 1 x per jaar het land in mag met een sociaal visum, klopt dit? Ik ben namelijk hier vanaf 30 december 2015 en ik wilde mijn sociaal visum opnieuw aanvragen in juni in kuala lumpur, omdat mijn stage 10 maanden duurt. Nu krijg ik het een beetje heet onder mijn voeten. Ik hoop dat jij weet of dit klopt.

  Groetjes

  • Marieke Bierman
   Beantwoorden

   die berichten zijn er inderdaad geweest en dit is voorlopig weer ingetrokken. Hoe het uiteindelijk zal lopen is moeilijk te zeggen, maar op dit moment is er nog niks aan de hand.

 • Frans
  Beantwoorden

  Kun je ook op een ‘gewoon’ toeristenvisum, dus niet sociaal-cultureel, een verlenging aanvragen in Indonesië? Of is deze verlenging alleen mogelijk op een sociaal-cultureel visum. Voorkeur voor 3 maanden backpacken i.p.v. alles in 60 dagen proppen.

  • Marieke Bierman
   Beantwoorden

   een gewoon toeristenvisum is voor maximaal 60 dagen, dus als je langer dan 60 dagen wilt, zul je voor een sociaal cultureel visum moeten gaan. Ga je voor de 60 dagen, houdt er dan rekening mee dat je bij aankomst op Bali niet het gratis visum neemt bij de douane, maar eerst een betaald visum neemt voor 30 dagen. Alleen het betaalde visum kun je namelijk verlengen, het gratis visum niet.

 • Dymfy
  Beantwoorden

  Hi!

  Bedankt voor je duidelijke artikel 🙂 ik heb een vraagje en hopelijk kun je me helpen, zie namelijk door de bomen het bos niet meer!

  Ik zou normaal gezien 21 maart vertrekken, dat is precies 30 dagen verblijf op Bali, nu heb ik besloten dat ik een 2-3 weken langer wil blijven, wat moet ik nu doen?

  Ben nl gewoon op m’n 30 dagen toeristenvisum binnengekomen?

  Hopelijk kun je me helpen 🙂 dankje! Groetjes Dymfy

  • Marieke van Rijs
   Beantwoorden

   Hoi Dymfy,
   Ben je nu al op Bali of kom je 21 maart aan? Als je nog aankomt, dan moet je er voor zorgen dat je voor de douane eerst in de rij gaat staan voor een betaald 30 dagen visum. Alleen dit visum kun je verlengen met 30 dagen tijdens je vakantie op Bali. Het gratis 30 dagen toeristenvisum kun je niet verlengen en dan moet je dus uiterlijk op de 30e dag het land uit.
   Je mag er daarna uiteraard wel weer in, dus dan zou de goedkoopste optie zijn om een retourtje naar bijvoorbeeld Singapore te boeken en dezelfde dag Bali weer in te gaan. Je kunt ook altijd even advies vragen aan Tari, de agent die ik in dit artikel heb genoemd. Zij zijn op de hoogte van de laatste informatie. Succes! Groet, Marieke

   • Daisy
    Beantwoorden

    Hoi Marieke,

    even een vervolg vraag op jouw reactie. Hoe lang moet je maximaal het land uit zijn om weer terug te keren naar Indonesië en opnieuw een VOA aan te kunnen vragen? Zit daar een minimum aan, of kun je bij wijze van de zelfde dag weer het land in reizen?

    Alvast hartelijk dank voor je antwoord!
    Groetjes, Daisy

    • Marieke van Rijs
     Beantwoorden

     Hoi Daisy,

     Je kunt dezelfde dag weer het land in. Dat hebben wij ook een aantal keren gedaan.
     Groetjes, Marieke

 • Ruby
  Beantwoorden

  Super fijn artikel om te lezen met precies alle info die ik zocht. Ga nu heerlijk nog wat andere blogs lezen. Bedankt!

  Ruby

 • Bibi
  Beantwoorden

  Hi, wat een fijne webite! Precies wat ik zocht :). Ik zou graag een tijd in Indonesie willen wonen,liefste Bali.Nu wilde ik vragen hoe je een apartement/ huis kunt vinden en of je dit vanuit Nederland bij een veilige betrouwbare site kunt boeken? Hebben jullie destijds ook gekeken naar het kopen van een huis in Indonesie, of hier misschien verhalen over gehoord of dit haalbaar is? Ik heb weleens gehoord dat het enorm lastig is om als buitenlander een huis in Indonesie te kopen, enig idee?
  Mvg Bibi

 • Mirte
  Beantwoorden

  Hoi Marieke, wij vertrekken aankomende week naar Bali om te gaan backpacken in zo-Azië en willen een VOA kopen om die vervolgens met nog 30 dagen te verlengen. Wij vragen ons echter af of een bewijs dat wij het land binnen 60 dagen verlaten voldoende is.

  Groetjes Mirte

  • Marieke van Rijs
   Beantwoorden

   Hoi Mirte, Je kunt het visum van 30 dagen makkelijk naar 60 dagen verlengen.
   Let er wel op dat je het VOA koopt ipv het gratis visum, want dat laatste is namelijk niet te verlengen. Wij hebben verlengingen altijd gedaan via een visum bureau dus ik weet niet precies wat je allemaal nodig hebt. Je kunt de verlenging zelf doen bij de ambassade, dat is ook goed te doen heb ik begrepen. Wij gebruikten altijd dit bureau naar tevredenheid: http://www.sunrisevisaservices.com/
   Succes en fijne vakantie!

  • johan
   Beantwoorden

   er zijn veel oplichters in indonesia koop liefst geen huis je moet het op naam van een lokale persoon zetten die kan dan als ie het wil het je gewoon afpakken..best is daar ter plekke iets regelen en huren .om te beginnen zou je bij royal333 jimbaran kunnen huren all in met zwembad 2miljoen idr per maand+/_ een huis huren gaat meestal per jaar maar ook haken en ogen.als je betaald hebt en er blijkt lekage of ander ongemak te zijn kan je het meestal zelf gaan betalen en oplossen het is daar geen nederland dat de baas dat dient te doen.dus mijn advies is ga eerst ff lekker orienteren.en voorzichies aan.want geld wat je uitgeeft komt niet meer terug hihihi

 • Deirdre
  Beantwoorden

  Goedemiddag!

  samen met mijn man gaan wij 5 maanden door Indonesie reizen, nu hebben wij een sponsor en kunnen we alles in orde maken bij de ambassade in NL, maar moet de sponsor ook mee tijdens de verlenging van het visum in Bali? Want zij zal tijdens de verlenging niet aanwezig zijn in Bali maar op bezoek zijn bij familie…

  Groetjes Deirdre

  • Marieke van Rijs
   Beantwoorden

   Hoi Deirdre,

   Een sponsor hoeft niet aanwezig te zijn bij de aanvraag en verlenging. Je moet een sponsorbrief inleveren samen met alle formulieren en dat is het enige. Formats hiervoor zijn online wel te vinden denk ik. Wij kregen het toegestuurd via het bureau dat de aanvraag in NL voor ons heeft gedaan en op Bali ook van de tussenpersoon.
   Als je hier meer informatie over wilt, wil je dan via het contactformulier even een mailtje sturen?
   Veel plezier!

 • Jurrien
  Beantwoorden

  Hoi Marieke,

  Samen met 5 anderen vertrek ik binnenkort voor 7 weken naar Surabaya om daar stage te lopen in een ziekenhuis.
  In een van de weekenden wilden we even naar Kuala Lumpur gaan, maar nu komen we erachter dat we een single entry visum (60 dagen) hebben.
  Weet je toevallig of het mogelijk is om bij het opnieuw inreizen van Indonesië dan een visa on arrival aan te vragen?

  • Marieke van Rijs
   Beantwoorden

   Hoi Jurrien,

   Als je binnen die 60 dagen het land uitgaat verlies je dus eigenlijk het recht op die 60 dagen. Maar als je na de eerste 4 weken naar KL gaat, dan kun je Indonesie daarna weer inkomen met een gratis visa on arrival van 30 dagen. Als je 100% zekerheid wilt, zou ik het even aan een visumbureau voorleggen.
   Groet, Marieke

 • Paul Meijer
  Beantwoorden

  Hallo Marieke, Ik heb een vraag en hoop dat je mij kunt helpen ik ben nu bijna 7 gehuwd met een indonesche staatsburger mijn vrouw zij zit nu in Surabaya en ik zou willen emigreren naar Indonesië welk type visum hen daarvoor nodig en hoelang is deze geldig ? Net vriendelijke groeten Paul

  • Marieke van Rijs
   Beantwoorden

   Beste Paul,
   Ik ben bang dat ik je hierin niet van advies kan voorzien. Wij zijn altijd op een sociaal cultureel visum of een business visum in Indonesie geweest. Ik neem aan dat als je vrouw in Indonesie woont, ze dat eenvoudig bij de lokale autoriteiten kan navragen. Ik denk zelf dat je als je met een Indonesische getrouwd bent, een Kitas kunt aanvragen en daarna een Kitap (verblijfsdocument voor 5 jaar). Je zou ook eens bij bijvoorbeeld Acces Indonesia kunnen navragen.
   Heel veel succes gewenst!

 • Hanneke
  Beantwoorden

  Hoi Marieke,
  Heb je een sociaal cultureel visum nodig als je vrijwilligerswerk in Indonesië wilt gaan doen?
  En zo ja, krijg je dit visum altijd of kan het ook worden afgewezen?
  Alvast bedankt!
  Groetjes Hanneke

 • Merith
  Beantwoorden

  Hi Marieke,
  Ik ga voor 4 maanden backpacken in Indonesië. Nu heb ik het touristvisum aangevraagd. Dit betekent dat ik dagen in indonesie visum krijg, maar kan ik deze verlengen? Ik heb namelijk al wel een enkeltje geboekt van Medan naar Singapore p de 59e dag in Indonesie, als bewijs dat ik het land uit ga. ”
  Is het nu zo dat ik deze vlucht echt moet nemen het land uit? Of was dit ticket puur bewijs voor het visum dat ik na 60 dagen land uit ben? En als ik daar ben gewoon blijf en bij een ‘visum-verlengpoint’ deze kan verlengen na 60 dagen zonder dat ik bewijs moet hebben dat ik het land in en uit ben geweest? Op internet lees ik namelijk verschillende verhalen… De één zegt dat je deze goedkope vlucht koopt puur als bewijs voor het aanvragen van een visum in Nederland, maar dit in Indonesische bij het verlengen van de Visum toch niet wordt gecheckt. De ander zegt dat je wel de vlucht moet nemen het land uit en daarna kan terug komen om het visum te verlengen…

  Groetjes Merith

 • Anoniem
  Beantwoorden

  Hallo Marieke, ik vlieg 16 april naar Bali voor een stage van 10 weken. Op 30 juli vlieg ik terug nu zijn de regels sinds januari veranderd en adviseert het stagebureau mij gewoon naar Bali te vliegen en 2 dagen later een dagje op en neer naar Singapore te gaan om het juiste visum met sponsoring te regelen. Dat zou dan in 1 dag geregeld zijn. Ben jij daar bekend mee?
  Groetjes Ria

  • Marieke van Rijs
   Beantwoorden

   Hoi Ria,
   Je kunt het via sponsoring ook in Nederland in 1x regelen. Bijvoorbeeld via Access Indonesia. In Singapore kun je het ook op 1 dag regelen, dat hebben wij ook wel gedaan, maar dan krijg je nu ook de kosten voor je vliegticket erbij. Dan zou ik er zelf voor kiezen om de bemiddelingskosten in Nederland te betalen bij bijvoorbeeld Acces Indonesia, dan ben je waarschijnlijk ook nog minder geld kwijt.

   Groetjes!

 • Dave Kloet
  Beantwoorden

  Mijn vader (83 en gepensioneerd) wil graag 2 of 3 maanden in Indonesie verblijven bij zijn halfzusje in Purworejo. Is er een voorbeeld van een Undangan, zodat mijn vader wat langer kan blijven daar.

  • Marieke van Rijs
   Beantwoorden

   Beste Dave,
   hier hebben wij helemaal geen ervaring mee, dus ik kan je hier helaas niet mee helpen. Wij hebben alleen sociaal culturele visa en business visa aangevraagd.
   Groet,
   Marieke

 • Sofi
  Beantwoorden

  Beste Marieke,

  Ik vond het erg fijn om je artikel te lezen. IK ben van plan om vanaf september 28 weken(!) stage te gaan lopen in Indonesie. Dit komt neer op 196 dagen, dus met het verlengen van het sociaal culturele visum kom ik helaas net niet uit. Wat is nu het handigst volgens jou om te doen, voor het aflopen van mijn stage een weekend weg te gaan en op een andere plek (zoals Singapore) een nieuw visum aan te vragen voor de resterende tijd? Want is het uberhaupt wel mogelijk om twee keer kort achter elkaar hetzelfde type visum aan te vragen? Ik hoor het graag!

  Groetjes,
  Sofi

  • Marieke van Rijs
   Beantwoorden

   Hoi Sofi,

   Je kunt het sociale culturele visum achter elkaar verlengen, dat kan zelfs op dezelfde dag. Maar als je de 2e keer terugkomt voor minder dan een maand, heb je geen visum nodig en kun je op een gratis toeristen visum weer binnen komen.

   Groetjes, Marieke

 • Anita
  Beantwoorden

  heeft iemand ervaring met het inleveren van een pensioen kitas, heeft iemand het persoonlijk afgehandeld bij immigratie.

  • Marieke van Rijs
   Beantwoorden

   nee, wij helaas niet.
   succes hiermee!
   Groet, Marieke

 • Susan
  Beantwoorden

  Moet de sponsor bij social visa uit de zelfde omgeving / stad komen als dat jij Indonesia binnenkomst? Ik wil social visa voor Bali. Maar al mijn vrienden hebben ktp van Java . Zo kunnen ze toch niet mijn sponsor zijn? Of kan dat wel?

  • Marieke van Rijs
   Beantwoorden

   Beste Suzan,
   Wijn hebben daar zelf nooit mee te maken gehad, wij hadden een sponsor op Bali. Ik dacht wel dat de sponsor ook op Bali moet wonen, maar weet dat niet zeker. Ik zou dat even bij een visumdienst checken.

   Groet, Marieke

 • RobertRuijzenaars
  Beantwoorden

  hallo Marieke
  ik ga tot 3 of 4 keer per jaar naar bali voor 10 tot 14 dagen
  dit is om te kijken of de container goed geladen wordt,wat ik via internet gekocht heb
  en voor de rest van de dagen ,vissen en mijn vrienden bezoeken
  nu er al veel stempels in mijn paspoort staan begint de douane steeds meer vragen te stellen wat ik iedere keer kom doen
  ik ben bang dat ze binnenkort iets gaan verzinnen dat ik één of ander visum moet hebben ,
  kan jij mij bevestigen dat ik gewoon met mijn paspoort bali binnen mag.?

  • Marieke van Rijs
   Beantwoorden

   Beste Robert,
   Ik kan dat helaas niet voor je bevestigen. Wij zijn gedurende een paar jaar elke paar maanden in en uit Indonesië gegaan en dat ging altijd goed met een sociaal cultureel visum. Wat de Indonesische immigratie wel of niet goed vindt, kan ik helaas niet voor je zeggen.
   Groet, Marieke

 • Sharon
  Beantwoorden

  Hi Marieke
  Ik ga vrijwilligerswerk werk in Bali doen voor 3 weken en dan ronreizen. Ik hoor echter dat vrijwilligerswerk werk niet mag en dat je gedeporteerd wordt en boetes en gevangenisstraf etc. Naruurlijk heb ik mijn social visa en sponsorship. Is iets hiervan waar?
  Groet
  Sharon

  • Marieke van Rijs
   Beantwoorden

   Hoi Sharon,
   Wij hebben nooit vrijwilligerswerk gedaan, dus ik kan je daar geen officieel antwoord op geven. Maar ik heb dit zelf nooit gehoord.
   Groet, Marieke

 • Nomi Bisschop
  Beantwoorden

  Hallo Marieke,

  Ik ben in het totaal 11 weken op Java voor een stage middels een sociaal cultureel visum. Deze is nu pas één keer verlengd en is tot 24 juni geldig. Nu vlieg ik eigenlijk 20 juni naar Bali om nog twee weken vakantie te vieren, maar ik weet niet of het me lukt om in die korte tijd mijn sociaal-culturele visum nog een keer te verlengen. Wat zijn mijn opties? Zou ik in Bali een eenmalig toeristenvisum aan kunnen vragen?

 • N. Bisschop
  Beantwoorden

  Hallo Marieke,

  Ik ben in het totaal 11 weken op Java voor een stage. Hiervoor heb ik een sociaal-cultureel visum, deze is sinds vorige week voor de eerste keer verlengd en zal tot 24 juni geldig zijn. Nou wil ik heel graag op 20 juni naar Bali vliegen, maar ik weet niet of het me in die korte tijd nog gaat lukken om mijn visum nog een keer te verlengen. Wat zijn mijn opties? Zou ik op Bali eenmalig een toeristenvisum aan kunnen vragen? Ik ga liever niet Indonesië uit in die korte tijd.

  • Marieke van Rijs
   Beantwoorden

   Hi, volgens mij is het niet mogelijk om een toeristen visum aan te vragen als je op dat moment al een sociaal cultureel visum hebt. Je zou op Java voordat je weg gaat al met een maand kunnen verlengen?
   Groetjes, Marieke

Leave a Comment