Er zijn verschillende manieren om in Indonesie te kunnen verblijven. Tot voor kort had iedereen een betaald visum nodig om Indonesie in te komen. Sinds deze zomer zijn echter 47 landen vrij gesteld van betaalde visum verplichtingen. Nederland is 1 van deze landen. Waar je dus eerst in de rij moest aansluiten voor een visa on arrival kun je nu rechtstreeks doorlopen naar de douane. De stempel/visum die je bij de douane krijgt, geeft je recht om 30 dagen als toerist in Indonesie te blijven. Het is echter NIET mogelijk om dit visum te verlengen tot 60 dagen, zoals met het oude visa on arrival wel kon.
Om langer dan die 30 dagen in Indonesie te kunnen verblijven zonder werk- of verblijfsvergunning, heb je 3 verschillende visa:
Ten eerste een 55+ visum, ook wel retirment visa genoemd, maar daar hebben wij geen ervaring mee, dus dat zal ik in dit artikel verder ook niet toelichten. Ten tweede een sociaal cultureel visum, waarmee je 6 maanden in Indonesie kunt blijven en tot slot een business visum waarmee je 6 tot 12 maanden in Indonesie kunt blijven. Wij gebruiken de 2 laatst genoemde visa en zullen in dit artikel wat meer informatie geven over de kosten en de procedures.

Sociaal Cultureel Visum (SCV)
Als je vanuit Nederland naar Indonesie gaat, kun je het beste je eerste visum in Nederland aanvragen. Je kunt dit zelf bij de ambassade in Den Haag regelen of, zoals wij hebben gedaan, een visumbureau (Access Indonesia) hiervoor inschakelen.
Om een SCV aan te kunnen vragen, heb je een sponsor in Indonesie nodig. Je kunt dit allemaal uit besteden aan een visumbureau en daar een totaalpakket nemen, met sponsorschap en verlengingen in Indonesie erbij. De prijs loopt dan aardig op. Wij hebben er voor gekozen om alleen het afhandelen in Nederland te laten doen door het visumbureau en zelf alle documenten aan te leveren.
Op Bali hebben wij een goede agent die onze sponsor heeft geregeld en dit bureau regelt hier ook alle verlengingen. Toen wij in Nederland onze eerste aanvraag deden, hebben zij de documenten (sponsorbrief en KTP van sponsor) aangeleverd die we nodig hadden.
Houdt er rekening mee dat je voor een aanvraag in Nederland moet kunnen aantonen dat je Indonesie ook weer gaat verlaten binnen 6 maanden. Je moet dus ofwel je ticket het land uit al boeken, ofwel het goedkoopste ticket van Indonesie naar Maleisië zoeken en dat boeken. Als je plannen nog niet heel duidelijk zijn, dan kun je beter een super goedkoop ticket boeken, waar je later waarschijnlijk geen gebruik van zult maken. Wij hebben nu bijvoorbeeld ook een vlucht gepland staan van Yogyakarta naar ergens in Maleisië… maar dat gaan we niet gebruiken. Kosten voor deze eerste aanvraag:  30 euro voor het sponsorschap en 45 euro ambassade kosten voor daadwerkelijk visum.

Verlengingen op Bali
Met het aanvragen van je SCV in Nederland, heb je toegang verkregen tot Indonesie voor 60 dagen. Dit visum kun je daarna op Bali nog 4x verlengen en dan moet je het land weer uit. Wij laten onze verlengingen altijd door een agent doen en hebben er verder geen omkijken naar. Elke eerste verlenging moeten we wel mee naar de Imigrasi voor foto’s en vingerafdrukken. De kosten hiervoor zijn 48 euro per verlenging.
Totale kosten per half jaar: 267 euro voor een half jaar. Dat is nog exclusief de bemiddeling van een visumbureau in Nederland.

Nieuwe SCV aanvraag in Singapore
Als je net als wij de volgende aanvraag in Singapore gaat doen, dan kun je dat ook via een visumbureau doen. Je hebt dan weer je sponsorpapieren nodig (30 euro p.p. door Indonesische agent) en je kunt in Singapore op 1 dag je visum opnieuw aanvragen.
Wij doen dit via het bureau Hana Express. Kosten hiervan zijn 100 euro p.p. Ongeveer hetzelfde als in Nederland inclusief de bemiddelingskosten. Als je op 1 dag heen en weer gaat, moet je naar hun kantoor komen, maar als je langer blijft dan kunnen ze de paspoorten komen halen en brengen in je hotel. Dat is nog fijner.
Voor de aanvraag in Singapore heb je GEEN ticket het land uit nodig. Dat scheelt weer 🙂
De 4 verlengingen doen we daarna weer op Bali door onze agent.

Business Visum
Er zijn twee soorten Business Visa, een multiple entry visum en een single entry visum.

Multiple Entry
Dit is een visum dat je 1x aanvraagt en dan een jaar geldig is. Je mag dan onbeperkt in en uit het land reizen, maar de enige beperking is dat je in elk geval elke 60 dagen het land uit MOET voor dit visum. Je hebt hiervoor nodig: een zakelijke sponsor van een bedrijf in Indonesie en een telex visa wat inhoudt dat je goedkeuring van het hoofd Immigratie in Jakarta nodig hebt, voordat je dit daadwerkelijk aan kunt vragen bij de ambassade in jouw land. Wij hebben de sponsorbrieven en het telex visa door onze agent in Bali laten regelen en de kosten hiervoor zijn ongeveer 220 euro. De kosten bij de ambassade in Nederland zijn dan nog eens 100 euro, maar dan ben je daarna wel klaar voor een jaar. De kosten exclusief een visumbureau in Nederland zijn dan 320 euro voor een heel jaar. Als je dat vergelijkt met de kosten voor een SCV, dan is dit 214 euro goedkoper op jaarbasis. Maar als je zoals wij, niet veel het land in en uit reist, dan komen daar dus nog wel de vliegtickets bij elke 2 maanden het land uit. Met een SCV moet je ook elke 6 maanden het land uit, dus met een multiple entry business visum is dat op jaarbasis 4x meer. Voor het verschil van 214 kun je wel 4x een goedkoop retourticket naar Singapore kopen, wat daarmee de kosten van deze 2 visums op jaarbasis dus nagenoeg gelijk maakt.
Met wel het verschil dat je met het ene visum meer werkgerelateerde activiteiten kunt uitvoeren dan met het andere. We hebben eerder een blog geschreven over wat je qua werk kunt doen met de verschillende visa.

Singe Entry
Dit is heel vergelijkbaar met een SCV qua voorwaarden, alleen je hebt dezelfde rechten om werk gerelateerde activiteiten uit te voeren als bij een multiple entry business visum. Je vraagt een visum aan voor 60 dagen bij de ambassade en kunt het dan in Indonesie 4x verlengen tot maximaal 6 maanden en dan moet je het land weer uit. Net als een SCV geldt, dat als je voor die 6 maanden het land uitgaat, je het visum weer opnieuw moet aanvragen. Je kunt dan niet verder gaan met de verlengingen waar je gebleven was.
Je hebt voor dit visum ook een zakelijk sponsorschap nodig van een Indonesisch bedrijf, maar je hebt geen Telex visa nodig zoals bij het multiple entry business visum.
De kosten voor dit visum zijn ongeveer gelijk aan de kosten van een SCV (rond de 260 euro per half jaar).

Wat ik als laatste nog wil vermelden, is dat het bij alle ambassades mogelijk is om zelf visa te regelen. In Nederland kan dat, bij een nieuwe aanvraag in Singapore kan dat en ook voor een verlenging op Bali kan dat. Tijdens onze eerdere verre reizen, gingen we ook altijd zelf naar ambassade’s toe, maar met kinderen is dat bijna niet te doen. Iedereen die wel eens op een buitenlandse ambassade geweest is, helemaal in vreselijk ineffeciente landen, weet dat het een eeuwigheid kan duren. Je sluit aan in rijen. Krijgt nummertjes. Snapt geen bal van de dingen die omgeroepen worden. En als je het dan eindelijk tot een loket hebt gebracht, sluiten ze doodleuk het raampje voor je neus zonder reden. Op den duur leer je dat dit bijvoorbeeld een lunchbreak is, waarvan van tevoren niet gezegd kan worden hoe lang het duurt. Ben je eindelijk aan de beurt, moet je daarna weer in een rij voor een pasfoto en daarna soms nog een vingerafdruk. Sommige aanvragen hebben bij ons echt dagen geduurd…en op Bali is de gang van zaken niet heel anders. Wij betalen met liefde commissie aan de agent om de hele dag in de rij te staan met ons dossier. Alle prijzen die ik hierboven heb genoemd voor verlengingen op Bali en aanvragen in Singapore, zijn dan ook inclusief de commissie voor de agent.

Recommended Posts
Showing 15 comments
  • van Dalen
    Beantwoorden

    Hoi Marieke,

    Ik ben momenteel voor stage in Indonesie en ik las een artikel dat je vanaf 1 januari 2016 nog maar 1 x per jaar het land in mag met een sociaal visum, klopt dit? Ik ben namelijk hier vanaf 30 december 2015 en ik wilde mijn sociaal visum opnieuw aanvragen in juni in kuala lumpur, omdat mijn stage 10 maanden duurt. Nu krijg ik het een beetje heet onder mijn voeten. Ik hoop dat jij weet of dit klopt.

    Groetjes

    • Marieke Bierman
      Beantwoorden

      die berichten zijn er inderdaad geweest en dit is voorlopig weer ingetrokken. Hoe het uiteindelijk zal lopen is moeilijk te zeggen, maar op dit moment is er nog niks aan de hand.

  • Frans
    Beantwoorden

    Kun je ook op een ‘gewoon’ toeristenvisum, dus niet sociaal-cultureel, een verlenging aanvragen in Indonesië? Of is deze verlenging alleen mogelijk op een sociaal-cultureel visum. Voorkeur voor 3 maanden backpacken i.p.v. alles in 60 dagen proppen.

    • Marieke Bierman
      Beantwoorden

      een gewoon toeristenvisum is voor maximaal 60 dagen, dus als je langer dan 60 dagen wilt, zul je voor een sociaal cultureel visum moeten gaan. Ga je voor de 60 dagen, houdt er dan rekening mee dat je bij aankomst op Bali niet het gratis visum neemt bij de douane, maar eerst een betaald visum neemt voor 30 dagen. Alleen het betaalde visum kun je namelijk verlengen, het gratis visum niet.

  • Dymfy
    Beantwoorden

    Hi!

    Bedankt voor je duidelijke artikel 🙂 ik heb een vraagje en hopelijk kun je me helpen, zie namelijk door de bomen het bos niet meer!

    Ik zou normaal gezien 21 maart vertrekken, dat is precies 30 dagen verblijf op Bali, nu heb ik besloten dat ik een 2-3 weken langer wil blijven, wat moet ik nu doen?

    Ben nl gewoon op m’n 30 dagen toeristenvisum binnengekomen?

    Hopelijk kun je me helpen 🙂 dankje! Groetjes Dymfy

    • Marieke van Rijs
      Beantwoorden

      Hoi Dymfy,
      Ben je nu al op Bali of kom je 21 maart aan? Als je nog aankomt, dan moet je er voor zorgen dat je voor de douane eerst in de rij gaat staan voor een betaald 30 dagen visum. Alleen dit visum kun je verlengen met 30 dagen tijdens je vakantie op Bali. Het gratis 30 dagen toeristenvisum kun je niet verlengen en dan moet je dus uiterlijk op de 30e dag het land uit.
      Je mag er daarna uiteraard wel weer in, dus dan zou de goedkoopste optie zijn om een retourtje naar bijvoorbeeld Singapore te boeken en dezelfde dag Bali weer in te gaan. Je kunt ook altijd even advies vragen aan Tari, de agent die ik in dit artikel heb genoemd. Zij zijn op de hoogte van de laatste informatie. Succes! Groet, Marieke

  • Ruby
    Beantwoorden

    Super fijn artikel om te lezen met precies alle info die ik zocht. Ga nu heerlijk nog wat andere blogs lezen. Bedankt!

    Ruby

  • Bibi
    Beantwoorden

    Hi, wat een fijne webite! Precies wat ik zocht :). Ik zou graag een tijd in Indonesie willen wonen,liefste Bali.Nu wilde ik vragen hoe je een apartement/ huis kunt vinden en of je dit vanuit Nederland bij een veilige betrouwbare site kunt boeken? Hebben jullie destijds ook gekeken naar het kopen van een huis in Indonesie, of hier misschien verhalen over gehoord of dit haalbaar is? Ik heb weleens gehoord dat het enorm lastig is om als buitenlander een huis in Indonesie te kopen, enig idee?
    Mvg Bibi

  • Mirte
    Beantwoorden

    Hoi Marieke, wij vertrekken aankomende week naar Bali om te gaan backpacken in zo-Azië en willen een VOA kopen om die vervolgens met nog 30 dagen te verlengen. Wij vragen ons echter af of een bewijs dat wij het land binnen 60 dagen verlaten voldoende is.

    Groetjes Mirte

    • Marieke van Rijs
      Beantwoorden

      Hoi Mirte, Je kunt het visum van 30 dagen makkelijk naar 60 dagen verlengen.
      Let er wel op dat je het VOA koopt ipv het gratis visum, want dat laatste is namelijk niet te verlengen. Wij hebben verlengingen altijd gedaan via een visum bureau dus ik weet niet precies wat je allemaal nodig hebt. Je kunt de verlenging zelf doen bij de ambassade, dat is ook goed te doen heb ik begrepen. Wij gebruikten altijd dit bureau naar tevredenheid: http://www.sunrisevisaservices.com/
      Succes en fijne vakantie!

  • Deirdre
    Beantwoorden

    Goedemiddag!

    samen met mijn man gaan wij 5 maanden door Indonesie reizen, nu hebben wij een sponsor en kunnen we alles in orde maken bij de ambassade in NL, maar moet de sponsor ook mee tijdens de verlenging van het visum in Bali? Want zij zal tijdens de verlenging niet aanwezig zijn in Bali maar op bezoek zijn bij familie…

    Groetjes Deirdre

    • Marieke van Rijs
      Beantwoorden

      Hoi Deirdre,

      Een sponsor hoeft niet aanwezig te zijn bij de aanvraag en verlenging. Je moet een sponsorbrief inleveren samen met alle formulieren en dat is het enige. Formats hiervoor zijn online wel te vinden denk ik. Wij kregen het toegestuurd via het bureau dat de aanvraag in NL voor ons heeft gedaan en op Bali ook van de tussenpersoon.
      Als je hier meer informatie over wilt, wil je dan via het contactformulier even een mailtje sturen?
      Veel plezier!

  • Jurrien
    Beantwoorden

    Hoi Marieke,

    Samen met 5 anderen vertrek ik binnenkort voor 7 weken naar Surabaya om daar stage te lopen in een ziekenhuis.
    In een van de weekenden wilden we even naar Kuala Lumpur gaan, maar nu komen we erachter dat we een single entry visum (60 dagen) hebben.
    Weet je toevallig of het mogelijk is om bij het opnieuw inreizen van Indonesië dan een visa on arrival aan te vragen?

    • Marieke van Rijs
      Beantwoorden

      Hoi Jurrien,

      Als je binnen die 60 dagen het land uitgaat verlies je dus eigenlijk het recht op die 60 dagen. Maar als je na de eerste 4 weken naar KL gaat, dan kun je Indonesie daarna weer inkomen met een gratis visa on arrival van 30 dagen. Als je 100% zekerheid wilt, zou ik het even aan een visumbureau voorleggen.
      Groet, Marieke

Leave a Comment