3 x typisch Spaanse gerechten

Van ‘s ochtends een zoet broodje uit de oven bij de lokale bakker tot een lunch met paella met verse zeevruchten en oneindig veel soorten tapas met sangria laat in de avond: Dat de Spanjaarden goed kunnen koken is geen nieuws. De Spaanse keuken is misschien wel de meest geliefde van Zuid-Europa en dat is niet voor niets. In dit artikel bespreken we daarom drie typisch Spaanse gerechten

  1. Paella

Met stips op nummer één staat paella. Nergens anders in de wereld kun je paella krijgen zoals je dat in Spanje wel kunt. Paella is een soort rijst stoofpot, afkomstig van de Valenciaanse Gemeenschap. Hier wordt het traditioneel bereid met konijnenvlees, kip en soms zelfs slakken! Het wordt gekookt op hete kolen in een speciale koekenpan -een paellera- waardoor je de geroosterde en knapperige rijst die verband wordt in de randen kunt krijgen. Paella heeft eindeloze varianten, waarin die met zeevruchten en kip of vlees misschien wel de meest bekende voor ons is. Paella wordt al ontzettend lang gegeten, vaak bij de lunch, met groepen vrienden of families.

  1. Gazpacho en Salmorejo

Nog zo’n bekende uit Spanje is gazpacho. Dit is een koude soep die gemaakt wordt van rauwe groenten. Dit komt dan ook uit het -zomers hete- Andalusië. De bekende gazpacho wordt gemaakt van tomaten, komkommers, paprika’s, uien en azijn. Salmorejo is een variant die wat dikker is en ook broodkruimels, blokjes ham, een hardgekookt ei en broodcroutons bevat.

  1. Tortilla de patatas

De wereldberoemde tortilla de patatas uit de Spaanse keuken wordt door heel Spanje gegeten en aangepast op ieder zn smaak. De basis bestaat echter uit aardappelen en ei. De textuur hoort smeuïg te zijn en er wordt tegenwoordig flink mee gevarieerd. Denk aan het toevoegen van chorizo, ui, courgette of andere ingrediënten. De Spanjaarden weten er wel raad mee!

Table of Contents

Meer informatie

[zb_mp_link1]
[zb_mp_link2]
[zb_mp_link3]
[zb_mp_link4]
[zb_mp_link5]
[zb_mp_link6]
[zb_mp_link7]
[zb_mp_link8]