Dit kan een factoring bedrijf betekenen voor jouw onderneming

Ben jij net gestart met ondernemen en kan je niet te lang wachten tot de uitbetaling van je factuur? Dan is factoring voor jou dé oplossing om gelijk van start te gaan en direct uitbetaald te worden. Factoring houdt in dat je binnen 24 uur jouw geld krijgt. Zo kan je direct een nieuw project beginnen, je vaste lasten betalen of simpelweg de boodschappen doen. Ben jij benieuwd wat factoring voor een zzp’er precies inhoudt? In dit artikel leggen we je het uit.

Wat is factoring?

Wanneer je als zzp’er net begint te werken, kan het nog best lang duren voordat je je eerste facturen uitbetaald krijgt. Daarnaast hoeft een klant jou wettelijk maximaal zestig dagen na je werkzaamheden pas te betalen. Meestal is de termijn overigens wel korter. Maar dat zou dus betekenen dat je twee maanden op je geld moet wachten. Voor veel mensen is dat niet mogelijk. Een factoringbedrijf kan jou helpen door je het geld meteen uit te betalen. Een factoringbedrijf neemt eigenlijk jouw administratie over. Je hoeft dus geen moeite meer te steken in het regelen van jouw betalingen. Als een factuur te laat wordt betaald, belt het bedrijf de klant voor je op. Je hoeft je geen zorgen meer te maken om debiteurenbeheer en je kan je verzekeren tegen faillissementsrisico.

Hoeveel kost factoring voor zzp’ers?

Natuurlijk doet een factoringbedrijf niet voor niets factoring voor zzp’ers. Zij berekenen vaak een percentage van het factuurbedrag dat jij aan geeft. Dit wordt de ‘factorfee’ genoemd. Meestal ligt deze ergens tussen de 1,5% en 5%. Het percentage wordt bepaald aan de hand van drie factoren. Allereerst kijken ze naar de hoogte van jouw omzet. Als deze hoog is, zijn je kosten over het algemeen laag. Je hebt dus gelijk een reden om meer te gaan werken. Daarnaast checken ze de kredietwaardigheid van jouw opdrachtgever of klant. Facturen die bij het factoringbedrijf worden ingediend worden verzekerd, maar als jouw opdrachtgever niet verzekerd kan worden, kan je niet bij een factoringbedrijf terecht. Dat brengt immers een hoger risico met zich mee.

Hoe kom je in aanmerking voor factoring?

Het is dus hartstikke handig als zzp’er om een factoringbedrijf te gebruiken. Het is alleen niet zo vanzelfsprekend. Je moet namelijk aan een paar voorwaarden voldoen. Allereerst moet je ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. Je moet daarnaast altijd facturen indienen die afgeronde diensten of bestellingen bevatten. Tot slot moet je opdrachtgever kredietwaardig zijn. Voldoe jij aan al deze eisen? Dan kan jij gemakkelijk een factoringbedrijf inhuren en jouw administratie een stuk gemakkelijker maken.

Inhoudsopgave