Een aanrijding in het buitenland, wat nu?

Het is de wens van velen, wonen en werken in het buitenland. Maar ook reizen wij sinds het einde van de coronacrisis weer graag naar het buitenland. Het levert veel plezier op, maar hoe zit het eigenlijk als er iets vervelends gebeurt terwijl je in het buitenland woont, werkt of op vakantie bent? Waar moet je aan denken, bijvoorbeeld bij een aanrijding. 

Letselschade verhalen in Nederland

In Nederland wordt je als slachtoffer van een verkeersongeluk, bedrijfsongeval of hondenbeet goed beschermd. Zo staat in de wet dat de persoon die u letsel toebrengt, hiervoor aansprakelijk is. Dit wordt een onrechtmatige daar genoemd. Je kunt dan een letselschade advocaat inschakelen om de schade te verhalen, bijvoorbeeld een letselschade advocaat in Den Haag als u daar als fietser aangereden bent door een auto of scooter.

Wat betreft de kosten van een advocaat heeft Nederland misschien wel het beste rechtsstelsel van de wereld! In artikel 6:96 van het Burgerlijk Wetboek is namelijk opgenomen dat de kosten gemoeid met het verhalen van schade na een schade- evenement onderdeel zijn van de schade. Met andere woorden, na een ongeluk in Utrecht kunt u in Nederland gratis een letselschade advocaat in Utrecht inschakelen. De aansprakelijke partij dient de schade en de kosten van de letselschade advocaat te betalen. Omdat er in Nederland (en in veel andere Europese landen) een verplichte verzekering voor aansprakelijkheid geldt) wordt uw schade en worden de advocaatkosten betaald door de aansprakelijkheidsverzekering van de persoon die u aangereden heeft.

Letselschade verhalen in het buitenland

Woont u als Nederlander in het buitenland, werkt u hier al dan niet tijdelijk of bent u in het buitenland op vakantie? Dan gelden er heel andere regels. Welke regels er gelden is in ieder land anders. 

Op grond van een Europees verdrag geldt binnen de lidstaten van dat verdrag het recht van de desbetreffende lidstaat. Wordt u dus in Duitsland aangereden door een Duitse automobilist? Dan geldt het Duitse aansprakelijkheidsrecht. Hierop geldt 1 uitzondering. Wordt u in het buitenland aangereden door een ander Nederlands motorvoertuig? Dan is op grond van een ander verdrag het Nederlandse recht van toepassing. Maar hoe verhaal je dan de schade en wie vergoed de kosten van een letselschade advocaat als u in een ander Europees land wordt aangereden door een buitenlands motorvoertuig?

Helaas gelden er binnen de Europese Unie geen uniforme regels over het aansprakelijkheidsrecht. Maar u wordt wel geholpen door de WAM- richtlijn. In deze richtlijn, die regels geeft over aanrijdingen binnen de Europese Unie, staat dat u altijd in uw eigen land een letselschade claim in kunt stellen.

Wordt u dus in Frankrijk aangereden door een Frans voertuig, dan geldt weliswaar het Franse recht, maar u kunt in Nederland de Franse verzekeraar in het Nederlands aanspreken. Iedere Europese autoverzekering is namelijk verplicht in iedere lidstaat een ‘bureau’ te hebben. Bij dit ‘bureau’ kunt u, in het Nederlands, als Nederlander uw letselschade claim indienen.

Houdt u er wel rekening mee dat in de meeste landen de kosten van een letselschade advocaat niet vergoed worden. U dient dus uw eigen letselschade advocaat te betalen. In sommige Europese landen zijn er wel regelingen over de kosten van een letselschade advocaat, maar de vergoedingen zijn summier. Alleen in Nederland worden de redelijke kosten van rechtsbijstand na een verkeersongeluk betaald.

Picture of Arine
Arine

Ik ben Arine, een enthousiaste reiziger en blogger voor Digitalnomad.nl die zich richt op de behoeften van digitalnomads en reizigers. Door mijn eigen uitgebreide reiservaringen deel ik waardevolle inzichten, tips en inspiratie voor anderen die graag de wereld verkennen terwijl ze werken. Mijn blogs behandelen uiteenlopende onderwerpen, van de beste reisbestemmingen en werkplekken tot praktische adviezen over het leven als digitalnomad. Mijn doel is om lezers te helpen een evenwichtige en avontuurlijke levensstijl te creëren. Naast reizen geniet ik van fotografie, nieuwe culturen ontdekken en het maken van herinneringen die een leven lang meegaan.

Inhoudsopgave