Een bedrijf starten in Dubai ​

Nederland staat bekend als een van de meest innovatieve landen ter wereld, veel ondernemers starten hun bedrijf dan ook hier. Toch zijn er steeds meer ondernemers die hun innovatie willen verkopen in andere landen, zoals Dubai. Een van de grootste redenen hiervoor is dat er geen inkomstenbelasting wordt gerekend.

In Januari 2022 is bekend gemaakt dat dit in 2023 zal veranderen. Meer hierover verderop in dit artikel.

Wanneer men op zoek is naar een land om een bedrijf te starten, staat de VAE – en met name Dubai – vaak bovenaan de lijst. Het emiraat is beroemd om zijn minimale bureaucratie, zijn belangrijke positie op de wereldmarkt en, natuurlijk, zijn ongelooflijk aantrekkelijke belastingtarief – nog steeds 0% op zowel persoonlijke als bedrijfsinkomsten. Ook de samenwerking met Nederland is uitstekend, en door de strategische ligging met Azië is Dubai uitstekend voor bedrijven die internationaal opereren.

Velen voelen zich ook aangetrokken door het gemak waarmee in Dubai een nieuw bedrijf kan worden opgestart, ongeacht hoe bekend je bent met de VAE en de bedrijfspraktijken.

Als je een bedrijf wilt openen in Dubai, is de eerste stap te praten met een consultant die jou kan begeleiden bij de licentie- en visumaanvragen. In de tussentijd vindt je hier verderop in het artikel een eenvoudige stap-voor-stap gids om jezelf vertrouwd te maken met het proces.

Bedrijf dubai

Dubai, onderdeel van de Verenigde arabische emiraten

Wat niet veel ondernemers weten is dat je kunt kiezen uit meerdere locaties om een bedrijf te registreren, Dubai free zones is maar een van de emiraten beschikbaar. Er zijn meerdere emiraten met free zones, welke buitenlandse investeerders willen aantrekken.  

De Verenigde Arabische Emiraten bestaan uit zeven emiraten: Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Umm al-Qaiwain, Fujairah, Ajman en Ra’s al-Khaimah. Vier vijfde van de VAE bestaat uit woestijn, maar heeft contrasterende landschappen – van de torenhoge rode duinen van de Liwa tot de rijke, met palmen gevulde oases van Al Ain, van het steile Hajar-gebergte tot de vruchtbaardere stukken van de kustvlakten. 

 

Hoewel klein van omvang (vergelijkbaar met de omvang van Schotland), zijn de VAE een belangrijke speler geworden in regionale en internationale aangelegenheden. 

In 1971 verenigde wijlen president sjeik Zayed bin Sultan Al Nahyan de kleine, onderontwikkelde staten in een federatie – de enige in de Arabische wereld. 

Onder zijn visionaire leiding werd de olierijkdom gebruikt om de VAE te ontwikkelen tot een van ’s werelds meest open en succesvolle economieën.

In 2004 werd Zijne Hoogheid Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan president en sindsdien is hij blijven streven naar een ambitieuze visie voor de VAE.

De VAE in 2022

Vandaag de dag zijn de VAE een belangrijk internationaal toeristisch en zakelijk centrum en een van de modernste, stabielste en veiligste landen ter wereld. Het heeft een van de hoogste inkomens per hoofd van de bevolking ter wereld met bijna 25.000 dollar. De VAE bezitten ongeveer 10% van de totale bekende oliereserves ter wereld, waarvan 90% in Abu Dhabi en ongeveer 10% in Dubai. Terwijl de Abu Dhabi-reserves naar verwachting nog 100 jaar zullen meegaan, zullen de reserves van Dubai bij het huidige productietempo nog slechts tien jaar meegaan. Gelukkig zijn de VAE niet langer uitsluitend afhankelijk van olie- en gasinkomsten. De oliesector is vandaag goed voor 30% van het BBP van het land. 

Dankzij de vooruitziende blik van de leiders van de VAE leveren ook de handel, het toerisme, de vastgoedsector en de bouw een grote bijdrage, met name in Dubai.

Mondiaal en open

In iets meer dan drie decennia is het land veranderd van een stammencultuur die afhankelijk was van landbouw en visserij, in een succesverhaal voor ondernemers met een infrastructuur van wereldklasse. Het leiderschap heeft het onderwijs verbeterd (analfabetisme is uitgebannen), de gezondheidszorg verbeterd en de modernisering van de VAE omarmd, in overeenstemming met hun geschiedenis en culturele waarden.

De VAE versterken ook de overheidsinstellingen om een transparant rechtssysteem te garanderen met volledige aandacht voor de levenskwaliteit van alle burgers en inwoners. Vier leden van het federale kabinet zijn vrouwen. De VAE zijn lid van de Verenigde Naties, de Wereldhandelsorganisatie, de Arabische Liga en de Samenwerkingsraad van de Golf. Vandaag de dag zijn de VAE een sterke, levendige en moderne natie die openstaat voor de wereld.

Tot voor kort konden expats alleen maar 100 % controle van hun bedrijf behouden wanneer zij zich registreerde in een van de zgn vrije zones van de VAE. Wanneer je namelijk een bedrijf wilden starten op het vaste land kon dit alleen maar gebeuren in samenwerking met een lokale ondernemer samen, welke 51% van jouw bedrijf zou krijgen. 

Gelukkig is dit sinds Juni 2021 aangepast en kunnen ook expats een bedrijf 100 % runnen vanaf het vasteland. Let er alleen op; dit geldt alleen in Dubai. Alle andere landen van de VAE werken nog steeds volgens dezelfde regels.

 

een bedrijf starten in dubai

Wat is een bedrijf in de vrije zone in de VAE?

In de VAE zijn er meerdere vrij zones ingericht om specifiek buitenlandse ondernemers aan te trekken. Wanneer je buiten deze zones een bedrijf wilt registreren kan dit alleen maar in samenwerking met een lokale ondernemer, en draag je hierbij dus 51 % van jouw onderneming af. 

 

Belastingverdrag verenigde arabische emiraten

Nederland heeft een belastingverdrag met de Verenigde Arabische Emiraten. Dit voorkomt dat je dubbel belasting betaald wanneer je aan de voorwaardes voldoet. 

 • Wanneer je in Dubai werkt, maar in Nederland bent ingeschreven val je onder de Nederlandse belastingwet. 
 • Mocht je in Nederland ingeschreven blijven, bijvoorbeeld met het gezin en een koopwoning, maar meer dan 183 dagen in Dubai werken werkt het anders. Je kunt dan voor de in de VAE gewerkte dagen een aftrek verzoeken zodat je geen dubbele belasting betaald.
 • Wanneer je 365 dagen per jaar in Dubai woont en werkt, val je hier niet meer onder. En dit is waar het erg interessant kan worden, aangezien de belastingen in Dubai veel lager zijn.

In Dubai betaal je:

 • Geen inkomsten belasting
 • Geen belasting op dividend en vastgoed
 • Geen winst van de onderneming afdragen (BTW)

Vanaf 1 juni 2023 zal het laatste veranderen, ondernemingen zullen dan 9 % van de winst op hun onderneming moeten afdragen. Toch is dit nog steeds veel minder dan in Nederland, en wanneer je nu een bedrijf in Dubai opent, kun je nog maanden genieten van het 0 % BTW tarief.

Nederlandse bedrijf in Dubai

Volgens het RVO zijn er anno 2022 meer dan 250 Nederlandse bedrijven in Dubai gevestigd. Er wordt elk jaar miljarden euro’s verdiend met de export naar de Golf regio, en Nederland draagt hier aan bij. Ook zijn er veelal innovatieve projecten waar Nederlandse bedrijven aan deel nemen. Een voorbeeld is Het palmeiland Dubai, nederlands bedrijf Van Oord heeft geholpen met van baggerschepen het zand af te dragen.

Bedrijf starten in Dubai; stappenplan

Kies je voor het vasteland of een vrije zone in Dubai? 

De eerste belangrijke beslissing die je zult moeten nemen voordat je met de aanvraag- en oprichtingsprocedure begint, is de keuze tussen het vasteland of een vrije zone.

Het vasteland biedt voordelen zoals de mogelijkheid om rechtstreeks handel te drijven met de lokale markt zonder gebruik te maken van de diensten van een agent, alsook de mogelijkheid om zich overal in de VAE te vestigen. In de meeste gevallen is het oprichten van een bedrijf in een vrije zone echter de meest kosteneffectieve en voordelige aanpak. De Dubai free zone license fees zullen lager liggen dan vaste land.

Dubai heeft vele vrije zones die betaalbare licentie pakketten en snelle bedrijfsoprichting opties bieden. Buiten Dubai vind je er nog veel meer. Vrije zones zoals Fujairah Creative City bijvoorbeeld bieden voordelen zoals een snel en eenvoudig oprichtingsproces, voortdurende bedrijfsondersteuning en financiële stimulansen zoals belastingvrijstellingen en geen valutarestricties.

 Want ook goed is om te weten is dat vele mensen die wij interviewde voor dit artikel aangeven dat het makkelijker is om een bankrekening te openen in bijvoorbeeld Fujairah dan Dubai, mits je uiteraard de gevraagde fee betaald. 

In beide gevallen is het een goed idee om het bedrijf op te starten met de hulp van een bedrijfsoprichting consultant om een snel en soepel proces te garanderen.

Wat heb ik nodig om een bedrijf te starten in Dubai?

 Je hebt een bedrijfsvergunning nodig en bij het aanvragen zul je moeten weten waar je jouw bedrijf wilt vestigen. Dubai, Dubai vrije zone visum, of de goedkoopste vrije zone licentie in de VAE. Ook moet je een locale bankrekening openen, en een visa hebben.

Dubai bedrijf

Hoe een bedrijf te openen in Dubai

Het starten van een bedrijf in Dubai kan een zeer eenvoudig proces zijn, mits je het juiste advies inwint en volgt. Indien correct uitgevoerd, is het mogelijk om een bedrijf te openen in Dubai in slechts vier eenvoudige stappen.

Het selecteren van de zakelijke activiteiten

Het eerste wat je moet beslissen bij het starten van een bedrijf in Dubai is het bepalen van de zakelijke activiteiten. Belangrijk hierbij is dat jouw gekozen activiteiten overeenkomen met die op de officiële lijst van het Department of Economic Development (DED). De kans is groot dat dit het geval is – de lijst omvat elke denkbare bedrijfstak, van aardappelhandel tot consultancy.

Het kiezen van de bedrijfsnaam

Dan volgt een andere uiterst belangrijke stap: het kiezen van een bedrijfsnaam. In dit stadium zijn er een paar belangrijke dingen waarmee je rekening moet houden – veel daarvan zijn namelijk uniek aan de Dubai wetgeving.

Houd er rekening mee dat je je moet houden aan een aantal strikte naamgevingsconventies. Ze zijn in Dubai zeer streng dat er geen beledigende of godslasterlijke taal wordt gebruikt. Vermijd namen van bekende organisaties en vermijd afkortingen als je het bedrijf naar jezelf wilt verwijzen – d.w.z. Dave Mann Consulting in plaats van D Mann Consulting. Uiteraard moet de gekozen naam beschikbaar zijn voor registratie.

 Het starten met de licentieaanvraag

Met de formaliteiten uit de weg, komen we bij de belangrijkste stap van allemaal – het aanvragen van de handelsvergunning.

Er zijn verschillende soorten vergunningen waaruit je kunt kiezen. Als de bedrijfsactiviteiten in de categorie industrie of industrieel vallen, zul je een industriële vergunning nodig hebben. Wanneer je actief bent in de commerciële sector – d.w.z. de aan- en verkoop van goederen – dan heb je een handelsvergunning nodig. Ook wie professionele diensten aanbiedt, heeft een beroepsvergunning nodig.

Je hoeft meestal slechts een paar gegevens en basisdocumentatie te verstrekken ongeacht waar je het bedrijf vestigt, op het vasteland of in een vrije zone.

 • Ingevuld aanvraagformulier
 • Paspoortkopie van de voorgestelde eigenaar of eigenaren
 • Twee kleurenfoto’s ter grootte van een paspoort

 Het starten van de visumaanvragen

Je hebt een visum nodig om in de VAE te werken, net als jouw werknemers. Nogmaals, met de juiste begeleiding, kan de visumaanvraag procedure ongelooflijk eenvoudig zijn. De meeste bedrijfs consultants kunnen je helpen bij deze stap, net als bij de aanvraag van de vergunning.

Als houder van een VAE bedrijfsvergunning, kunt je ook anderen sponsoren voor hun visa. Dit kan een echtgeno(o)t(e), ouder of kind zijn, of een huishoudelijke hulp zoals een huishoudster. Het maximum aantal visa dat je kunt aanvragen hangt af van de grootte van het bedrijf, de gekozen opzet en, voor afhankelijke visa, jouw persoonlijke inkomsten.

Openen van een bankrekening in Dubai

De vereisten voor het openen van een bankrekening in Dubai variëren van bank tot bank, maar tijdens het proces is meestal de aanwezigheid van een aandeelhouder en directeur vereist. Soms kunnen advocaten namens hun cliënten een rekening openen, maar dit is niet vaak het geval. 

Hier zijn de stappen die je moet volgen bij het openen van een bankrekening in de Verenigde Arabische Emiraten.

 1. Vul een aanvraagformulier voor het openen van een rekening in, dat wordt ondersteund door gedetailleerde bedrijfsgegevens. Die informatie kan bewijs van zaken omvatten, zoals contracten en facturen, evenals informatie over de klanten en leveranciers
 2. Voeg de volgende documenten bij het aanvraagformulier en dien het in bij de ambtenaren.
 3. Het paspoort (met verblijfsvisum) van de vertegenwoordiger van de aandeelhouder van het bedrijf
 4. Kopie van de Emirates ID kaart van de vertegenwoordiger van de aandeelhouder
 5. Kopie van het paspoort van de directeur van het bedrijf
 6. Informatie over de aard van de activiteiten op de rekening
 7. Openbaarmaking van de bron van fondsen
 8. Bestaande contracten
 9. Referentiebrieven van zakenpartners
 10. Bedrijfsplan
 11. Volledige reeks gecertificeerde bedrijfsoprichtingsdocumenten
 12. Akte van oprichting en statuten
 13. Certificaat van oprichting
 14. Aandeelhoudersregister
 15. Vennootschapsuittreksel (uit het officiële handelsregister)
 16. Certificaat van goede reputatie

Na het indienen van de documenten zal de bank alle ingediende gegevens authentiek verklaren en de aanvraag goedkeuren of afwijzen

Als de aanvraag wordt goedgekeurd, zal de bank achtergrondinformatie verzamelen over het managementteam van de aanvrager, met inbegrip van de aandeelhouders en bestuurders. Het verzamelen van informatie zal ook de financiële prognoses omvatten. De laatste stap is het interview. De bank zal een gesprek voeren met de aanvrager. Als deze fase met succes is afgerond, wordt de zakelijke bankrekening geopend

Bankieren in Dubai staat bekend om zijn hoge kosten, het is daarom altijd een goed idee om een volledige lijst van mogelijke kosten op te vragen alvorens te kiezen waar je een zakelijke bankrekening wilt openen.

Wat zijn de kosten voor het starten van een bedrijf in Dubai?

De totale kosten voor het opstarten van een nieuwe onderneming in Dubai hangen af van een aantal factoren, zoals de vraag of de een onderneming op het vasteland of in de vrije zone opricht en de grootte van de organisatie. Om te beginnen is het mogelijk een vergunning voor een vrije zone te krijgen, inclusief het gebruik van co-working faciliteiten en de kosten van een visumaanvraag voor ongeveer 25.000 AED.

Mocht je kiezen voor het vasteland, een extra visa nodig hebben of het gebruik van een groot pand dan kun je uiteraard verwachten dat dit bedrag zal stijgen.

Bent je klaar om een nieuw bedrijf te starten in Dubai?

Hopelijk heeft deze gids duidelijk gemaakt dat, als je gewapend bent met de juiste kennis, het opzetten van een bedrijf in Dubai niet al te ingewikkeld hoeft te zijn. Dat gezegd hebbende, vereist het wel een zekere voorkennis van het proces. Bovendien is het belangrijk op te merken dat de aanvraagprocedure alleen eenvoudig is als de vergunningsaanvraag op het moment van indiening volledig is en geen fouten bevat.

Om ervoor te zorgen dat dit het geval is, is het een goed idee om bij de oprichting van een nieuw bedrijf in de VAE samen te werken met een specialist op het gebied van het starten van een bedrijf in Dubai.

Inhoudsopgave