Selecteer een pagina

Voordat je besluit om naar een vakantiebestemming te gaan voor een avontuur moet je wel zorgen voor goede medische voorzieningen. Vooral als je met kinderen gaat is dit heel belangrijk. Op Bali zijn er wel medische voorzieningen aanwezig, het zijn de international clinics. Toch kunnen de medische voorzieningen wat te wensen overlaten. Het blijft Indonesie en dat blijft een derde wereldland.

International clinics

Er zijn alleen in Kuta al 3 international clinics (Siloam, BIMC en SOS), die er online geweldig uitzien. Stap je er een keer binnen dan denk je dat je in een ziekenhuis-paradijs beland bent. Het ziet er super schoon en gelikt uit allemaal. Maar wat je je niet beseft is dat dit neergezet is door grote Chinese investeerders. Alle apparatuur is state of the art maar het probleem zit in de mensen die er werken. Je kunt zoiets moois neerzetten, maar als de mensen die er werken niet capabel zijn, heb je er helemaal niks aan.

Komen we meteen bij de oorzaak van deze slechte medische voorzieningen. Het medisch personeel. Vanwege Indonesische regelgeving mogen er op geen enkel vlak buitenlanders werken op posities die ook door Indonesiërs gedaan kunnen worden. Prima, want er zijn genoeg mensen die hier ‘medicijnen’ hebben gestudeerd en die kunnen nu mooi allemaal aan het werk.

Maar wat ze vergeten is dat er dus 0,0 expertise van buitenlandse experts op dit gebied het land in komt. Indonesie is niet echt een vooraanstaand land op het gebied van medische kennis en dat wordt op deze manier ook niet beter. Op 1 hand te tellen zijn de artsen die voor hun opleiding naar Singapore of Australië zijn geweest. Er staat in deze ziekenhuizen letterlijk veel apparatuur die state of the art is, maar die niet gebruikt wordt omdat niemand weet hoe dat moet.

Zorgwekkend?

Vinden toeristen dit zorgwekkend voor hun verblijf? Voor een kort verblijf hoef je je hierover geen zorgen te maken. Wil je je permanent vestigen dan moet je wel rekening houden met de medische voorzieningen doe toegankelijk zijn. Het is wel een geruststellende gedachte dat je terecht kunt voor medische hulp bij een ongeval.

Singapore

De ziekenhuizen in Singapore zijn daarentegen van wereldklasse. Je kunt je bijna geen betere plek wensen om ziek te zijn dan in Singapore. Dus het is een fijn idee dat het relatief dichtbij is. Haast iedereen gaat naast de reguliere visa runs naar Singapore ook hospital runs doen.

Wil je een goede specialist zien voor iets ernstigs, dan is Singapore absoluut the place to go vanuit Bali.

Aangezien Indonesie aangemerkt staat als een derde wereldland op dit gebied, vergoeden de meeste verzekeringen ook de reis naar Singapore en de behandeling daar mocht je tijdens je vakantie naar Bali behandeld moeten worden voor iets.

Hoe hebben wij het nu geregeld?

Toch kun je in Indonesie goede verpleegkundigen/ verloskundigen tegenkomen, sommigen hebben zelfs een eigen kliniek.

In veel gevallen hanteren deze klinieken veel lagere tarieven dan in de international clinics, maar nog veel belangrijker, ze beschikken over de nodige expertise. Bij ernstige gevallen word je wel doorverwezen naar het ziekenhuis. In het Siloam werkt 1 kinderarts die haar opleiding gedeeltelijk in Australië heeft gedaan.

De schoolnurse van de Bali International School (BIS) in Sanur is begonnen met het aanleggen van een lijst van specialisten waar goede ervaringen mee zijn. Heb je een andere specialist nodig in plaats van een kinderarts, dan kan dat geregeld worden via de BIS, in zulke gevallen kun je dan advies vragen van de schoolnurse.


Voorbeelden?

Omdat het een derdewereldland is kan er soms weleens iets misgaan. Sommige bezoekers vinden het medisch personeel niet capabel genoeg. Zo zijn er bezoekers die hebben aangegeven dat ze een antibiotica meekregen voor elke verkoudheid of het krijgen van verkeerde medicijnen door de apotheek van het ziekenhuis. Ook het verwisselen van bloeduitslagen tot het willen opnemen van een kind zonder noodzaak om alleen maar extra geld te kunnen verdienen. Van verkeerd uitgevoerde curettage tot het verstrekken van medicatie die niet geschikt is voor de leeftijd van de patiënt (kind).

Kom je naar Bali op vakantie dan hoeven bezoekers zich geen zorgen te maken. De ziekenhuizen zijn juist vrij goed ingericht op alle ongelukken die vaak gebeuren tijdens een vakantie. En als je goed verzekerd bent, dan word je voor alle ernstige zaken meteen naar Singapore gevlogen. Wees je er alleen van bewust dat je niet te veel medische expertise moet verwachten hier.