Selecteer een pagina

Er zijn verschillende manieren om in Indonesie te kunnen verblijven. Tot voor kort had iedereen een betaald visum nodig om Indonesie in te komen. Sinds deze zomer zijn echter 47 landen vrij gesteld van betaalde visum verplichtingen. Nederland is 1 van deze landen. Waar je dus eerst in de rij moest aansluiten voor een visa on arrival kun je nu rechtstreeks doorlopen naar de douane. De stempel/visum die men bij de douane krijgt, geeft je recht om 30 dagen als toerist in Indonesie te blijven. Het is echter NIET mogelijk om dit visum te verlengen tot 60 dagen, zoals met het oude visa on arrival wel kon.
Om langer dan die 30 dagen in Indonesie te kunnen verblijven zonder werk- of verblijfsvergunning, heb je 3 verschillende visa:
Ten eerste een 55+ visum, ook wel retirment visa genoemd. Ten tweede een sociaal cultureel visum, waarmee je 6 maanden in Indonesie kunt blijven en tot slot een business visum waarmee je 6 tot 12 maanden in Indonesie kunt blijven.

 

Sociaal Cultureel Visum (SCV)


Als je vanuit Nederland naar Indonesie gaat, kun je het beste je eerste visum in Nederland aanvragen. Je kunt dit zelf bij de ambassade in Den Haag regelen of je kunt hiervoor een visumbureau (E-visums.nl)  inschakelen.
Om een SCV aan te kunnen vragen, heb je een sponsor in Indonesie nodig. Je kunt dit allemaal uit besteden aan een visumbureau en daar een totaalpakket nemen, met sponsorschap en verlengingen in Indonesie erbij. De prijs loopt dan aardig op. Er zijn mensen die ervoor kiezen om het af te handelen in Nederland door het visumbureau en nadien kan men zelf alle documenten aanleveren.


Op Bali zijn er goede agent
en die sponsor regelen en sommige bureaus regelen ook alle verlengingen. Doe je in Nederland een eerste aanvraag, dan regelt zo een bureau de documenten (sponsorbrief en KTP van sponsor) die jij nodig hebt.
Houd er rekening mee dat je voor een aanvraag in Nederland moet kunnen aantonen dat je Indonesie gaat verlaten binnen 6 maanden. Je moet dus ofwel je ticket het land uit al boeken, ofwel het goedkoopste ticket van Indonesie naar Maleisië zoeken en dat boeken. Als je plannen nog niet heel duidelijk zijn, dan kun je beter een super goedkoop ticket boeken, waar je later waarschijnlijk geen gebruik van zult maken. De kosten voor een eerste aanvraag voor het sponsorschap zijn 30euro en de ambassade kosten voor het visum zijn 45euro.

Verlengingen op Bali


Met het aanvragen van je SCV in Nederland, heb je toegang verkregen tot Indonesie voor 60 dagen. Dit visum kun je daarna op Bali nog 4x verlengen en dan moet je het land weer uit. Verlengen van een visum kan door een agent worden geregeld en je hebt er verder geen omkijken naar. Voor elke eerste verlenging moet je naar de Imigrasi voor foto’s en vingerafdrukken.  De kosten hiervoor zijn 48 euro per verlenging.
Totale kosten per half jaar: 267 euro voor een half jaar. Dat is nog exclusief de bemiddeling van een visumbureau in Nederland.

Nieuwe SCV aanvraag in Singapore


Voor een volgende aanvraag, bijvoorbeeld in Singapore kun je dat ook via een visumbureau doen. Je hebt dan weer je sponsorpapieren nodig (30 euro p.p. door Indonesische agent) en je kunt in Singapore op 1 dag je visum opnieuw aanvragen. Je kunt dit doen via een bureau. Kosten hiervan zijn 100 euro p.p. Ongeveer hetzelfde als in Nederland inclusief de bemiddelingskosten. Als je op 1 dag heen en weer gaat moet je zelf naar het bureau, maar als je langer blijft dan kan zo een bureau de paspoorten komen halen en brengen in je hotel. Dat is nog fijner.
Voor de aanvraag in Singapore heb je GEEN ticket het land uit nodig. Dat scheelt weer .

Business Visum


Er zijn twee soorten Business Visa, een multiple entry visum en een single entry visum.

Multiple Entry
Dit is een visum dat je 1x aanvraagt en dan een jaar geldig is. Je mag dan onbeperkt in en uit het land reizen, maar de enige beperking is dat je in elk geval elke 60 dagen het land uit MOET voor dit visum. Je hebt hiervoor nodig: een zakelijke sponsor van een bedrijf in Indonesie en een telex visa wat inhoudt dat je goedkeuring van het hoofd Immigratie in Jakarta nodig hebt, voordat je dit daadwerkelijk aan kunt vragen bij de ambassade in jouw land. De sponsorbrieven en het telex visa kun je door een agent laten regelen en de kosten hiervoor zijn ongeveer 220 euro. De kosten bij de ambassade in Nederland zijn dan nog eens 100 euro, maar dan ben je daarna wel klaar voor een jaar. De kosten exclusief een visumbureau in Nederland zijn dan 320 euro voor een heel jaar. Als je dat vergelijkt met de kosten voor een SCV, dan is dit 214 euro goedkoper op jaarbasis. Maar als je het land niet veel in en uit reist, dan komen daar dus nog wel de vliegtickets bij elke 2 maanden het land uit. Met een SCV moet je ook elke 6 maanden het land uit, dus met een multiple entry business visum is dat op jaarbasis 4x meer. Voor het verschil van 214 kun je wel 4x een goedkoop retourticket naar Singapore kopen, wat daarmee de kosten van deze 2 visums op jaarbasis dus nagenoeg gelijk maakt.
Met wel het verschil dat je met het ene visum meer werkgerelateerde activiteiten kunt uitvoeren dan met het andere.

Singe Entry
Dit is heel vergelijkbaar met een SCV qua voorwaarden, alleen je hebt dezelfde rechten om werk gerelateerde activiteiten uit te voeren als bij een multiple entry business visum. Vraag je een visum aan voor 60 dagen bij de ambassade dan kun je het in Indonesie 4x verlengen tot maximaal 6 maanden en dan moet je het land weer uit. Net als een SCV geldt, dat als je voor die 6 maanden het land uitgaat, je het visum weer opnieuw moet aanvragen. Je kunt dan niet verder gaan met de verlengingen waar je gebleven was.
Voor dit visum heeft men ook een zakelijk sponsorschap nodig van een Indonesisch bedrijf, maar je hebt geen Telex visa nodig zoals bij het multiple entry business visum.
De kosten voor dit visum zijn ongeveer gelijk aan de kosten van een SCV (rond de 260 euro per half jaar).

Het is wel mogelijk om bij alle ambassades zelf een visa te regelen. In Nederland kan dat, bij een nieuwe aanvraag in Singapore kan dat en ook voor een verlenging op Bali kan dat. Bij de ambassade moet je in de rij staan voor een pasfoto en soms ook voor vingerafdrukken. Dit kan echter verschillen in elk land. Sommige aanvragen kunnen zelfs dagen duren. Wil je de wachttijd vermijden dan kun je dit alles laten regelen door een agent. Er komen hiervoor wel extra commissie kosten in rekening.