Er zijn verschillende manieren om in Indonesie te kunnen verblijven. Tot voor kort had iedereen een betaald visum nodig om Indonesie in te komen. Sinds deze zomer zijn echter 47 landen vrij gesteld van betaalde visum verplichtingen. Nederland is 1 van deze landen. Waar je dus eerst in de rij moest aansluiten voor een visa on arrival kun je nu rechtstreeks doorlopen naar de douane. De stempel/visum die je bij de douane krijgt, geeft je recht om 30 dagen als toerist in Indonesie te blijven. Het is echter NIET mogelijk om dit visum te verlengen tot 60 dagen, zoals met het oude visa on arrival wel kon.
Om langer dan die 30 dagen in Indonesie te kunnen verblijven zonder werk- of verblijfsvergunning, heb je 3 verschillende visa:
Ten eerste een 55+ visum, ook wel retirment visa genoemd, maar daar hebben wij geen ervaring mee, dus dat zal ik in dit artikel verder ook niet toelichten. Ten tweede een sociaal cultureel visum, waarmee je 6 maanden in Indonesie kunt blijven en tot slot een business visum waarmee je 6 tot 12 maanden in Indonesie kunt blijven. Wij gebruiken de 2 laatst genoemde visa en zullen in dit artikel wat meer informatie geven over de kosten en de procedures.

Sociaal Cultureel Visum (SCV)
Als je vanuit Nederland naar Indonesie gaat, kun je het beste je eerste visum in Nederland aanvragen. Je kunt dit zelf bij de ambassade in Den Haag regelen of, zoals wij hebben gedaan, een visumbureau (E-visums.nl) hiervoor inschakelen.
Om een SCV aan te kunnen vragen, heb je een sponsor in Indonesie nodig. Je kunt dit allemaal uit besteden aan een visumbureau en daar een totaalpakket nemen, met sponsorschap en verlengingen in Indonesie erbij. De prijs loopt dan aardig op. Wij hebben er voor gekozen om alleen het afhandelen in Nederland te laten doen door het visumbureau en zelf alle documenten aan te leveren.
Op Bali hebben wij een goede agent die onze sponsor heeft geregeld en dit bureau regelt hier ook alle verlengingen. Toen wij in Nederland onze eerste aanvraag deden, hebben zij de documenten (sponsorbrief en KTP van sponsor) aangeleverd die we nodig hadden.
Houd er rekening mee dat je voor een aanvraag in Nederland moet kunnen aantonen dat je Indonesie ook weer gaat verlaten binnen 6 maanden. Je moet dus ofwel je ticket het land uit al boeken, ofwel het goedkoopste ticket van Indonesie naar Maleisië zoeken en dat boeken. Als je plannen nog niet heel duidelijk zijn, dan kun je beter een super goedkoop ticket boeken, waar je later waarschijnlijk geen gebruik van zult maken. Wij hebben nu bijvoorbeeld ook een vlucht gepland staan van Yogyakarta naar ergens in Maleisië… maar dat gaan we niet gebruiken. Kosten voor deze eerste aanvraag:  30 euro voor het sponsorschap en 45 euro ambassade kosten voor daadwerkelijk visum.

Verlengingen op Bali
Met het aanvragen van je SCV in Nederland, heb je toegang verkregen tot Indonesie voor 60 dagen. Dit visum kun je daarna op Bali nog 4x verlengen en dan moet je het land weer uit. Wij laten onze verlengingen altijd door een agent doen en hebben er verder geen omkijken naar. Elke eerste verlenging moeten we wel mee naar de Imigrasi voor foto’s en vingerafdrukken. De kosten hiervoor zijn 48 euro per verlenging.
Totale kosten per half jaar: 267 euro voor een half jaar. Dat is nog exclusief de bemiddeling van een visumbureau in Nederland.

Nieuwe SCV aanvraag in Singapore
Als je net als wij de volgende aanvraag in Singapore gaat doen, dan kun je dat ook via een visumbureau doen. Je hebt dan weer je sponsorpapieren nodig (30 euro p.p. door Indonesische agent) en je kunt in Singapore op 1 dag je visum opnieuw aanvragen.
Wij doen dit via het bureau Hana Express. Kosten hiervan zijn 100 euro p.p. Ongeveer hetzelfde als in Nederland inclusief de bemiddelingskosten. Als je op 1 dag heen en weer gaat, moet je naar hun kantoor komen, maar als je langer blijft dan kunnen ze de paspoorten komen halen en brengen in je hotel. Dat is nog fijner.
Voor de aanvraag in Singapore heb je GEEN ticket het land uit nodig. Dat scheelt weer 🙂
De 4 verlengingen doen we daarna weer op Bali door onze agent.

Business Visum
Er zijn twee soorten Business Visa, een multiple entry visum en een single entry visum.

Multiple Entry
Dit is een visum dat je 1x aanvraagt en dan een jaar geldig is. Je mag dan onbeperkt in en uit het land reizen, maar de enige beperking is dat je in elk geval elke 60 dagen het land uit MOET voor dit visum. Je hebt hiervoor nodig: een zakelijke sponsor van een bedrijf in Indonesie en een telex visa wat inhoudt dat je goedkeuring van het hoofd Immigratie in Jakarta nodig hebt, voordat je dit daadwerkelijk aan kunt vragen bij de ambassade in jouw land. Wij hebben de sponsorbrieven en het telex visa door onze agent in Bali laten regelen en de kosten hiervoor zijn ongeveer 220 euro. De kosten bij de ambassade in Nederland zijn dan nog eens 100 euro, maar dan ben je daarna wel klaar voor een jaar. De kosten exclusief een visumbureau in Nederland zijn dan 320 euro voor een heel jaar. Als je dat vergelijkt met de kosten voor een SCV, dan is dit 214 euro goedkoper op jaarbasis. Maar als je zoals wij, niet veel het land in en uit reist, dan komen daar dus nog wel de vliegtickets bij elke 2 maanden het land uit. Met een SCV moet je ook elke 6 maanden het land uit, dus met een multiple entry business visum is dat op jaarbasis 4x meer. Voor het verschil van 214 kun je wel 4x een goedkoop retourticket naar Singapore kopen, wat daarmee de kosten van deze 2 visums op jaarbasis dus nagenoeg gelijk maakt.
Met wel het verschil dat je met het ene visum meer werkgerelateerde activiteiten kunt uitvoeren dan met het andere. We hebben eerder een blog geschreven over wat je qua werk kunt doen met de verschillende visa.

Singe Entry
Dit is heel vergelijkbaar met een SCV qua voorwaarden, alleen je hebt dezelfde rechten om werk gerelateerde activiteiten uit te voeren als bij een multiple entry business visum. Je vraagt een visum aan voor 60 dagen bij de ambassade en kunt het dan in Indonesie 4x verlengen tot maximaal 6 maanden en dan moet je het land weer uit. Net als een SCV geldt, dat als je voor die 6 maanden het land uitgaat, je het visum weer opnieuw moet aanvragen. Je kunt dan niet verder gaan met de verlengingen waar je gebleven was.
Je hebt voor dit visum ook een zakelijk sponsorschap nodig van een Indonesisch bedrijf, maar je hebt geen Telex visa nodig zoals bij het multiple entry business visum.
De kosten voor dit visum zijn ongeveer gelijk aan de kosten van een SCV (rond de 260 euro per half jaar).

Wat ik als laatste nog wil vermelden, is dat het bij alle ambassades mogelijk is om zelf visa te regelen. In Nederland kan dat, bij een nieuwe aanvraag in Singapore kan dat en ook voor een verlenging op Bali kan dat. Tijdens onze eerdere verre reizen, gingen we ook altijd zelf naar ambassade’s toe, maar met kinderen is dat bijna niet te doen. Iedereen die wel eens op een buitenlandse ambassade geweest is, helemaal in vreselijk ineffeciente landen, weet dat het een eeuwigheid kan duren. Je sluit aan in rijen. Krijgt nummertjes. Snapt geen bal van de dingen die omgeroepen worden. En als je het dan eindelijk tot een loket hebt gebracht, sluiten ze doodleuk het raampje voor je neus zonder reden. Op den duur leer je dat dit bijvoorbeeld een lunchbreak is, waarvan van tevoren niet gezegd kan worden hoe lang het duurt. Ben je eindelijk aan de beurt, moet je daarna weer in een rij voor een pasfoto en daarna soms nog een vingerafdruk. Sommige aanvragen hebben bij ons echt dagen geduurd…en op Bali is de gang van zaken niet heel anders. Wij betalen met liefde commissie aan de agent om de hele dag in de rij te staan met ons dossier. Alle prijzen die ik hierboven heb genoemd voor verlengingen op Bali en aanvragen in Singapore, zijn dan ook inclusief de commissie voor de agent.

Recommended Posts