Selecteer een pagina

Niet een heel vrolijk onderwerp voor ….maar wel iets waar men dagelijks mee te maken heeft. Bali is een ontwikkeld eiland, maar toch heersen er nog behoorlijk wat ziektes. Of je je hiervoor wilt in-enten, is een persoonlijke keus.

Rijksvaccinatieprogramma volgen op Bali

Bezoekers kunnen ervoor kiezen om het Rijksvaccinatie te volgen. Alle landen kennen andere schema’s en op Bali wordt vooral het Australische schema gevolgd. De eerste 3 vaccinaties (2 maanden, 3 maanden en 4 maanden) kun je wel in Nederland krijgen en de vaccinaties met 11 maanden en 14 maanden kun je op Bali krijgen.
Dat ging om de DKTP, Hib, HepB en Pneu vaccinatie met 11 maanden en de BMR en MenC vaccinatie met 14 maanden. Alle vaccins, behalve MenC (Meningokokken C) zijn verkrijgbaar op Bali en je kunt het krijgen volgens het Nederlandse schema. Meningokokken C is wel verkrijgbaar in Singapore. De BMR vaccinatie wordt in veel landen in combinatie met Varicella (waterpokken) gegeven als combinatievaccin. Voor kinderen kun je kiezen voor het combinatievaccin met Varicella.

Vaccinaties op Bali i.p.v. in Nederland


Als je in Nederland je vaccinaties niet vergoed worden door de verzekering en je ze dus zelf moet betalen, dan kan het interessant zijn om de vaccinaties op Bali te laten zetten. Dit kan uiteraard alleen als ze niet een paar weken van tevoren gezet moeten worden i.v.m. de werking.
Maar je kunt ook alles op Bali laten doen en de prijzen zijn daar ongeveer 1/3 van de prijzen in Nederland. Mocht je hiervoor tijd willen maken in je vakantieschema en geld willen besparen, dan is dit absoluut iets om over na te denken.

Bof, Mazelen en Rode Hond (BMR)

In Nederland komen deze ziektes niet heel veel meer voor, want ze zijn opgenomen in het Rijksvaccinatie programma, maar in andere delen van de wereld komt het meer voor. Helemaal Mazelen komt in Zuid-Oost Azië veel voor.
Op Bali komen de ziektes zoals  Bof, Mazelen en Rode Hond vaak voor op de scholen Het is mogelijk dat kinderen kunnen  deelnemen aan het Rijksvaccinatie programma, zodat ze voor deze ziektes zijn ingeënt. Nu kun je ook na een vaccinatie, helemaal als de booster nog niet gegeven is, nog 1 van deze ziektes oplopen, maar de symptomen zijn dan veel milder.
De herhaal vaccinatie (booster) wordt in Nederland gegeven wanneer kinderen 9 jaar zijn. In verband met het veel voorkomen van voornamelijk Mazelen in Zuid-Oost Azië wordt onder expats de booster meestal gegeven rond 4 jaar.

Difterie, Tetanus, Polio (DTP)


Doordat er in Nederland al lange tijd wordt ingeënt tegen deze ziektes, komen in Nederland Difterie en Polio vrijwel niet meer voor. In Azië echter nog wel.  In het Rijksvaccinatie programma is de DKTP (ook Kinkhoest) vaccinatie opgenomen, dus voor kinderen hoeft men hiervoor geen extra inentingen te halen. Ga je vaker op reist dan kun je wel een booster halen.

Typhus

Buiktyfus is een ernstige infectieziekte die door voedsel wordt overgebracht, gepaard gaat met hoge koorts en die zonder behandeling vaak tot de dood leidt. Hoewel de vaccinatie geen 100% bescherming biedt verloopt de ziekte na vaccinatie in het algemeen minder ernstig.
De vaccinatie heeft een beschermingsduur van 3 jaar en mag gegeven worden vanaf 2 jaar. Deze vaccinatie kan men laten zetten na aankomst op Bali en baby’s kunnen het krijgen na hun 2e verjaardag.

Hepatitis A


Hepatitis A, oftewel besmettelijke geelzucht, is een zeer besmettelijke ziekte die in tropische landen voorkomt. Volwassenen kunnen van geelzucht ernstig ziek zijn en langdurig klachten houden. 1 vaccinatie heeft een beschermingsduur van 1 jaar en als je tussen 6 maanden en 12 maanden na de 1e vaccinatie een booster haalt, dan ben je 25 jaar beschermd tegen deze ziekte. Deze vaccinatie mag net als de buiktyphus vaccinatie gegeven worden vanaf 2 jaar.

Heb je eerdere gereisd dan kan het zijn dat je al bent ingeënt tegen Hepatitis A. Ben je voorheen naar een ander land geweest dan kan het zijn dat je hiervoor al een vaccinatie hebt gehad en op Bali kun je een booster krijgen.

Malaria

In tegenstelling tot veel plaatsen in Indonesie, komt op Bali gelukkig geen malaria voor. Bezoekers hoeven zich hieromtrent geen zorgen te maken wat een fijn gevoel geeft.

Tubercolose (TBC)

Als je voor langer dan 6 maanden naar een land gaat waar tbc heerst, wordt aangeraden om een BCG vaccinatie te nemen tegen tbc. Vaccinatie vermindert de kans op tbc niet maar beschermt tegen de eventuele ernstige gevolgen van de ziekte en verbetert de overlevingskans. Op Bali worden de kinderen in principe direct na hun geboorte al ingeënt voor tbc. Gaat men naar Bali met kinderen, dan kan men de kinderen laten inenten voor tbc.

Rabiës


Hondsdolheid is 1 van de meest gevaarlijke ziektes die er bestaan en komt op Bali helaas veel voor. Vaccinaties voor Rabiës bestaan uit een serie van 3 en hebben een exact schema wat gevolgd moet worden. Het wordt dus aangeraden om je hiervoor te laten vaccineren.
Mocht men in aanraking komen met hondsdolheid, dan kan worden volstaan met enkele extra vaccinaties in plaats van het moeilijk verkrijgbare anti serum dat je anders nodig hebt. Echter is het anti serum (immunoglobuline) niet altijd beschikbaar op Bali, dus het is handig om toch voor de inentingen te gaan.

Dengue

Dengue, ook wel knokkelkoorts genoemd, komt ontzettend veel voor op Bali. In tegenstelling tot de malaria mug die ’s avonds prikt, is deze mug vooral overdag actief. In het regenseizoen, als er volop broedplaats is voor muggen, dan stromen de ziekenhuizen over van Dengue patiënten. Veel mensen die al langer op Bali wonen, hebben te maken gehad met Dengue. Het schijnt ontzettend naar te zijn en deze ziekte is wel iets waar je rekening mee moet hoeden als je op Bali wilt wonen. Doe er dus alles aan om de muggen bij je weg vandaan te houden, insmeren met anti-muggen smeersel of slapen met een scherm bij de ramen.

Chikungunya


Deze ziekte wordt ook overgedragen door een mug en levert veel pijn in de gewrichten op. Het is het makkelijkst te omschrijven met een tijdelijke reuma die na een paar maanden weer weg gaat. Heel pijnlijk, maar zelden gevaarlijk.
Je kunt er niet voor inenten en er is geen behandeling mogelijk. Net als bij Dengue, is het enige wat mesen kunnen doen, proberen zo min mogelijk gestoken te worden.

Japanse encephalitis


Deze virusinfectie wordt overgebracht door muggen en komt wel voor op Bali. Alleen voornamelijk op het platteland en in de rijstvelden. Woont men in een meer geciviliseerd deel van het eiland dan kun je ervoor kiezen om je hiervoor niet in te enten.

Hepatitis B


Hepatitis B wordt aanbevolen als je voor langer dan 3 maanden naar Bali gaat. Ga je op wereldreis dan kun je je in enten en bij kinderen wordt de vaccinatie opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Kinderen geboren in 2011 hebben de vaccinaties niet gehad van het Rijksvaccinatieprogramma.

Inenten is een hele persoonlijke keuze, waar al snel veel discussie over kan ontstaan. Dit artikel is voornamelijk met een informatieve insteek geschreven en niet bedoelt om een discussie of ruzie op gang te brengen over wel of niet vaccineren. Voor mensen die van plan zijn om naar Bali te gaan, wordt het aanbevolen om een afspraak te maken bij de GGD of een Travelclinic.