Selecteer een pagina

Voordat men besluit om naar Bali te verhuizen is het een goed idee om eerst onderzoek te doen over hoe duur het leven daar is. Soms kan de informatie een beetje verouderd zijn, maar uiteindelijk is het wel genoeg om een redelijke begroting te kunnen maken. Voor mensen die ook plannen hebben om op Bali te gaan wonen, maar ook voor mensen die op vakantie gaan naar Bali en voor iedereen die nieuwsgierig is naar de uitgaven kunnen deze blogpost lezen.

De kosten per maand kunnen wel iets hoger liggen dan je berekend hebt. Maar over het algemeen kun je met 1000 euro wel uitkomen.

Huis


Hier kun je een huis huren voor 50 euro per maand, maar ook voor 3000 euro. De huurprijs valt of staat met de locatie en het soort huis. Wil je wonen in Sanur? In Sanur heb je een soort hoofdweg (bypass) en het scheelt al heel erg aan welke kant je woont. Woon je aan de strand-centrum kant dan is dat een stuk duurder dan de andere kant. Zoek je een redelijk huis met 3 slaapkamers, een kleine tuin en een zwembad aan de strandkant dan ben je tussen de 900 en 1000 euro kwijt. Woon je aan de andere kant dan ben je tussen de 700 euro en 900 euro kwijt.

Elektriciteit werkt met een opwaardeerkaart. Je zet daar geld op, voert de code in op je meter en dan heb je weer stroom. Goed opletten dus, want als het op is heb je geen stroom meer en het opwaardeer kantoortje is lang niet altijd open.
Het enige wat echt stroom verbruikt  zijn de airco’s en de pomp van het zwembad. De elektriciteitsrekening verschilt dus ook elke maand en is in de koelere maanden een stukje lager dan in de warmere maanden. Gemiddeld geef je zo een 70 euro uit aan energie per maand. Echter zijn de internet kosten heel hoog, maar in vergelijking met Nederland is de brandbreedte veel langzamer, voor een internetabonnement kun je wel 35 euro betalen. Daarnaast zijn er nog wat kleine vast lasten zoals het ophalen van het vuilnis en de maandelijkse registratie bij de politie. Maar dat gaat om hele kleine bedragen.

Personeel

Het minimumloon is op Bali ongeveer 100 euro per maand. Veel mensen worden ook naar het minimumsalaris betaald. Ze werken daar 6 dagen per week minimaal 8 uur per dag voor.

 

Overige vaste kosten


– School: het hangt er heel erg van af of je kind naar een echte Internationale school gaat of niet. Deze zijn namelijk ontzettend duur, zo’n 20.000 USD per jaar per kind. Voor kinderen die gaan naar  International preschools zijn de kosten een stuk goedkoper. Je betaalt een jaarbedrag van 400 euro per kind en dan betaal je per schooltermijn (4 termijnen per jaar) een bedrag van 350 euro.
Sport: zwemles van een uur kost 5,50 euro per keer en Ready Steady Go Kids (sportles van een uur) kost 7 euro per keer. Voor een abonnement bij de sportschool betaal je ongeveer 20 euro

– Visums: de visumkosten zijn heel hoog, je betaalt ongeveer 200 euro op basis van een Sociaal Cultureel visum.

Flexibele kosten

Eten: dit is op Bali een stuk goedkoper dan in Europa. Als je uit eten gaat in een restaurant kan je voor 5 euro per persoon een goede Westerse en/of Aziatische maaltijd eten. Let er wel op dat er vaak tussen de 10 en 20% boven op de rekening komt voor tax en service. Een pizza kost zo’n 5 euro exclusief tax en service. Ga je bij een Warung (lokaal restaurantje) eten, dan betaal je zo’n 1,5 a 2 euro voor een Aziatische maaltijd.
Vervoer: voor 35 euro per maand kun je eens scooter huren. Als je een auto wilt huren, dan kost dat per maand ongeveer 175 euro (afhankelijk wat voor auto je wilt natuurlijk). Een driver kost nog 140 euro per maand erbij.
Benzine is heel goedkoop. Iets van 50 cent per liter. En taxi’s zijn ook niet heel duur. Voor een ritje naar Kuta van 30 minuten betaal je  ongeveer 5 euro. Als je voor een dag een auto met driver regelt, dan ben je 30 euro kwijt.
Boodschappen: Westerse producten (yoghurt, pasta, pastasaus, cruesli, etc.) hebben vaak meer dan Westerse prijzen, omdat het geïmporteerd moet worden. Maar als je lokale producten haalt zoals rijst, groenten, fruit en kip dan ben je lang niet zoveel geld kwijt.
Uitjes: alle attracties van Bali, zoals grote waterparken, dierentuin, safaripark, etc. hebben helaas echt Westerse prijzen. Je betaalt dan zo 20 euro toegang per persoon. Je hebt ook wat kleinere waterparken die met kleine kinderen prima te doen zijn en dan betaal je maar 5 euro per persoon i.p.v. 20. Of een indoorspeeltuin voor ongeveer 5 euro.
Overige kosten: een indicatie van wat overige kosten: massage voor een uur 5 euro, kapper kinderen 5 euro, kapper volwassene 6 a 7 euro, haar kleuren volwassene 15 euro, tandarts bij een International Clinic 30 euro voor controle en schoonmaken.

Totale kosten leven op Bali


De totale uitgaven op Bali kunnen dus wel iets hoger, afhankelijk van je activiteiten. Veel buitenlanders verdienen wel voldoende zodat ze niet terug hoeven naar Nederland.