Selecteer een pagina

In Bali kan het weer heel erg verschillen. Je kunt te maken krijgen met 3 dingen: benauwdheid, regen en drukte. De temperatuur hoef je niet op te letten, want die is bijna het hele jaar hetzelfde. Door de vochtigheid voel je een hele benauwde warmte die heel veel energie opslokt. In de echte regenmaanden (december-februari) koelt het door die regenbuien nog wel eens flink af en dat is dan heel lekker. Maar vlak voor en vlak erna, voel je de regen in de lucht hangen en wens je soms dat het even gaan regenen zo benauwd is het.

De zomermaanden in Nederland zijn ook hier de lekkerste en koelste maanden. In temperatuur scheelt het misschien 2 graden, maar het voelt een stuk beter. Ook met de drukte op Bali moet je rekening houden. Tijdens de kerstperiode kan het heel erg druk zijn. Er zijn dan een heleboel toeristen die naar Bali toe reizen. Het is heel erg druk op straat en je staat soms uren in de file. Wil je ergens gaan eten, dan is het handig om te reserveren.

In de zomermaanden juli en augustus is het ook druk, maar dat is na de stille maanden februari-mei wel heel erg gezellig. Voor sommige duurdere restaurants en brunchen moet je dan wel reserveren, maar dan is het niet zo druk als in de kerstperiode.
De beste periode om naar Bali te gaan is in juni en september, maar ook de Nederlandse zomermaanden zijn heerlijk.

Januari

Midden in het regenseizoen en het kan behoorlijk benauwd zijn, maar ook lekker afkoelen door de regen. In deze maand kan wel erg veel regen vallen. De eerste 2 weken zijn vreselijk druk vanwege de lange kerstvakantie in Australië, maar daarna wordt het weer rustig.

Februari


Afgelopen jaar was deze maand de piek van het regenseizoen, maar het jaar ervoor een beetje het staartje van het regenseizoen, dus het kan wat tricky zijn in februari. De benauwdheid is nog behoorlijk aanwezig, maar het koelt door alle regen ook goed af. Het is ontzettend laagseizoen in deze maand, wat als voordeel heeft dat het nergens druk is, maar als nadeel dat het ook verlaten kan overkomen.

Maart

Deze maand is zo’n beetje het laatste stukje van het regenseizoen. Je kunt het treffen, maar reken wel op wat regenachtige dagen. Doordat de regen nog wel in de lucht hangt, maar het niet goed afkoelt door het vallen van veel regen, is de luchtvochtigheid deze maand ontzettend hoog wat het heel erg benauwd maakt. Dit is het ergste vlak voor en vlak na het regenseizoen. Je hebt deze maand geen last van de drukte en het is nog steeds vrij stil overal.

Waar je in deze maand zeker op moet letten is Nyepi. De dag van de stilte op Bali. Op deze dag is het niet mogelijk om de straat op te gaan, je moet de hele dag binnen blijven dus. Zit je in een groot hotel, dan is dat niet zo erg en heb je er weinig last van. Heb je een eigen huisje gehuurd, kan het wat lastiger zijn want je mag ook geen elektriciteit gebruiken en dus ook geen lampen aan ’s avonds. Zoek op internet dus even op wanneer Nyepi valt als je van plan bent om in maart naar Bali te komen.

April


In principe is dit de eerste echte maand na het regenseizoen, en zoals bij maart al vermeld staat, het kan dan ontzettend benauwd zijn. Er zal nog af en toe een bui vallen, maar het zal geen grote impact hebben op je vakantie. Het is nog steeds niet druk, maar langzaamaan wordt het wat gezelliger weer.

Mei

In mei merk je dat je meer naar de winter toe gaat en het gaat wat aangenamer aanvoelen qua temperatuur. Dat komt voornamelijk omdat de benauwdheid wat verdwijnt (is nog wel aanwezig) en de temperatuur 1 a 2 graden zakt. Regen is er nog maar heel weinig. Af en toe een buitje kan er vallen. Er is in mei nog geen last van drukte.

Juni

In juni begint het echt aangenamer te worden. De grootste benauwdheid is weg en de temperatuur voelt aangenaam. Regen is er eigenlijk niet meer in juni. Je hebt in deze maand geen last van drukte. Wel is het gezellig druk overal.

Juli

Qua benauwdheid en temperatuur is dit samen met augustus verreweg de aangenaamste maand. Regen doet het in principe niet in de ‘winter’ en ’s ochtends vroeg en ’s avonds kan het zelf een beetje fris zijn. Door alle vakanties (voornamelijk Australië en Europa) is het wel 1 van de drukste periode’s. Hou er rekening mee dat prijzen hoger zijn, dat accommodaties vooraf geboekt moeten worden en dat restaurants/brunches/activiteiten vol kunnen zitten als je niet reserveert. Ook reistijden lopen wat hoger op in de regio Kuta, Legian en Seminyak.

Augustus

Eigenlijk in alle opzichten hetzelfde als de maand juli. Een erg aangename maand, waar het gezellig druk is!

September

In september begin je voor het eerst weer te merken dat het ook benauwd kan zijn. Het regent nog steeds niet en het is daardoor heel erg stoffig overal. De zomerdrukte is weer wat voorbij, maar het blijft gezellig. Een hele goede maand om naar Bali te komen.

Oktober

Het begint nu echt weer wat benauwder te worden en iedereen snakt naar de regen! Het is vreselijk stoffig en als dan de eerste regen valt dan koelt het wel een beetje af.
Oktober is een rustige maand, niet uitgestorven maar lekker rustig.

November

Het regent nu af en toe, maar het regenseizoen is nog niet begonnen. De regen hangt wel in de lucht, wat het ontzettend vochtig en benauwd maakt. Je hebt nog niet heel veel last van de regen, maar het is zeker wel iets om rekening mee te houden. Het is erg rustig in November.

December

In december begint het regenseizoen echt. Niet dat het hele dagen regent nu, maar je moet wel vaak rekening houden met de regen. Op de scooter moet de poncho nu altijd mee. Het is erg benauwd in december, maar het koelt regelmatig goed af door de regen. Iets beter uit de houden dan in november dus. Begin december is het nog wat rustiger, maar gezien de lange kerstvakantie (1 maand) in Indonesië en Australië, is het van half december tot half januari echt een gekkenhuis. Prijzen verdubbelen, reistijden verdriedubbelen en restaurants zitten veelal vol als je niet reserveert.

De cijfers per maand:

Janari: 4
Februari: 6
Maart: 7
April: 7
Mei: 8
Juni: 10
Juli: 9
Augustus: 9
September: 10
Oktober: 8
November: 5
December: 4

Let wel, het weer blijft wisselvallig op Bali en eenieder kan de temperatuur anders ervaren. Ook kunnen de seizoenen verschillen, soms is de regentijd eerder afgelopen.

Globaal genomen, zou je uit kunnen gaan van bovenstaande