Geld verdienen met bloggen: begin vandaag nog met jouw eigen blog!

Heb jij een passie voor schrijven en ben je anno 2022 op zoek naar nieuwe manieren om geld te verdienen? Dan is geld verdienen met bloggen een interessante optie voor jou! Of ben je al druk aan het bloggen, maar je wilt dit én je inkomsten naar een hoger niveau tillen? Ga er dan vandaag nog mee aan de slag!

In dit artikel leggen we je uit hoe geld verdienen met bloggen werkt! We beginnen uiteraard met wat een blog eigenlijk is en bespreken de verschillende manieren waarop je geld kunt verdienen met bloggen. En speciaal voor de startende blogger een STAPPENPLAN over hoe je makkelijk een blog opzet.

Wat is een blog?

Blog stamt af van de woorden weB LOG. Weblog was de naam voor een dagboekje met opinies en persoonlijke avonturen, geplaatst op een website. Dit woord stamt uit de jaren 90. Het gaat hierbij om een website waar iets wordt bijgehouden en waar regelmatig in chronologische volgorde nieuwe berichten verschijnen. Dit zijn vaak berichten met een persoonlijke insteek, met mogelijkheid voor de lezer van de blog om te reageren.

 

Geld verdienen met bloggen

Bloggen kan op vele manieren. Denk hierbij aan een persoonlijke blog van 1 persoon over de dagelijkse dingen uit diens leven. Of een website waar meerdere deskundigen artikelen op plaatsen over diverse onderwerpen. Met een beetje creativiteit zijn de mogelijkheden eindeloos.

Maar nu de grote hamvraag: kan je geld verdienen met bloggen? JA, dat kan zeker! Lees snel verder op welke manieren en hoe je dit aanpakt.

 

Hoe verdien je geld met bloggen?

Een blog onderhouden doe je niet zomaar even. Wil je er echt geld mee verdienen, dan zul je daar tijd in moeten steken. Er zijn tegenwoordig een aantal manieren waarmee je met je blog geld kunt verdienen. De ene manier kost je wat minder tijd en doe je bij wijze van spreken al slapend.

Andere manieren van geld verdienen met bloggen vereisen meer dedicatie en zijn wellicht voor de wat meer ervaren blogger met een wat langer lopende blog.

Hieronder bespreken we 6 verschillende  manieren om geld te verdienen met bloggen:

 

1. Geld verdienen met affiliatie marketing op je blog

Je kunt in jouw blog een link plaatsen naar een product op een andere website, bijvoorbeeld naar een boek, kledingstuk of elektronica. Als er iemand op die link klikt en daadwerkelijk overgaat tot aankoop van het product, dan krijg jij een percentage van de aankoopprijs. Hoe affiliate marketing van A tot Z in zijn werk gaat leggen we je hier uit. 

Veel bloggers maken bijvoorbeeld gebruik van het affiliatieprogramma van Bol.com. Via dat programma maak je unieke traceerlinks aan voor specifieke producten. Je houdt daarna bij wat er verkocht is via deze link uit jouw blog en hoeveel geld je daarmee hebt verdiend. Naast Bol.com zijn ook Coolblue, Zalando en Tradetracker goede affiliatieprogramma’s.

De commissies voor affiliatie marketing variëren tegenwoordig nogal. In sommige gevallen lopen ze hoog op. De grootste commissies zitten tegenwoordig op digitale producten. Via deze weg online geld verdienen met bloggen is een van de populairste manieren.

Denk er bij het plaatsen van affiliatie links op je blog dus aan dat je niet alleen goedkope producten kiest. Hoe goedkoper het product, hoe lager je commissie zal zijn. Goedkopere producten worden echter sneller verkocht dan de hele dure. Zo haal je vaak toch genoeg commissie binnen.

Voordat je enthousiast aan de slag gaat met het plaatsen van veel affiliatie links op je blog, verdiep je dan eerst goed in wat affiliatie marketing precies is. Zo haal je het meeste rendement uit deze manier van geld te verdienen met een passief inkomen.

Voordelen

 

  Eenvoudig  links genereren via affiliatieprogramma’s zoals Bol.com

  Kost weinig moeite

 

Nadelen

 

  Je moet bij laaggeprijsde producten  veel verkopen om er iets aan over te houden

 

2. Geld verdienen met Google AdSense op je blog

Je kunt ook leuke inkomsten genereren door advertenties op de homepage van je blog te plaatsen. Een bekend programma voor het verkrijgen van advertenties van Google is Google AdSense. 

Een andere optie is het downloaden van een speciale plug-in voor je WordPress website waarmee je heel makkelijk een advertentieblok op je blog plaatst. Google zoekt daar dan zelf relevante advertenties bij. Schrijf je dus een artikel over vakantie, dan krijgen je bezoekers waarschijnlijk aanbiedingen te zien van hotels of iets anders reisgerelateerd.

Je krijgt als blogger betaald per klik op de advertentie. Denk echter niet dat je hier meteen slapend rijk mee wordt, want gemiddeld levert een klik ongeveer 50 cent op. Mensen  klikken tegenwoordig namelijk minder op dit soort advertenties. Deze manier van geld verdienen met bloggen levert waarschijnlijk dus niet het meeste op, maar is wel heel makkelijk op te zetten!

Voordelen

 

  Snel en makkelijk te plaatsen op je blog

  Behoeft weinig tot geen onderhoud

 

Nadelen

 

  Kliks leveren gemiddeld niet heel veel op

  Te veel advertenties zijn al snel minder gebruiksvriendelijk voor de lezer

 

3. Gesponsorde blogpost voor bedrijven

Je kunt ook geld verdienen met bloggen door blogs te schrijven voor een ander. Je verdient dan geld door te bloggen over producten of diensten van bedrijven. Het is belangrijk dat je eerst op je blog kenbaar maakt aan potentiële klanten/adverteerders dat je interesse hebt in het schrijven en plaatsen van een gesponsorde post. 

Maak vooraf altijd duidelijke afspraken over de toon en inhoud van de artikelen. Welke producten of diensten wil je bijvoorbeeld niet promoten? Het is en blijft natuurlijk wel jouw blog, en je wilt dus artikelen schrijven die bij je passen.

Ook objectiviteit over het product of de dienst spelen hierin een rol. Schrijf je bijvoorbeeld een reviewblog over een bepaald product, wees dan vooral eerlijk. Dit komt de geloofwaardigheid van je blog ten goede en zo nemen je lezers het toch sneller van je aan.

TIP: maak vooraf ook duidelijke afspraken over de tarieven! 

Voordelen

 

  Redelijk snel en makkelijk te plaatsen op je blog

  Geeft je meer financiële zekerheid

 

Nadelen

 

  Indien je niet objectief blijft, gaat dat ten koste van de geloofwaardigheid van je blog

 

4. Betaald abonnement of nieuwsbrief

Je kunt ook op je blog website een exclusieve memberships gedeelte maken. Daar plaats je dan artikelen exclusief voor de betalende lezer. Als je dit vanaf het begin op je website opzet, haal je er waarschijnlijk nog niet veel uit. Het werkt met name als je regelmatig (en met regelmatig bedoelen we echt wekelijks) specifieke en kwalitatief hoge kennisartikelen deelt in deze omgeving.

Er zijn tegenwoordig te downloaden plug-ins voor je WordPress website waarmee je eenvoudig een membership gedeelte op je blog zet. Voorbeelden van plug-ins zijn Memberpress en Restrict Content Pro. Even afhankelijk van hoeveel mensen zich daadwerkelijk op je blog abonneren en welke prijs je daarvoor vraagt, kun je op deze manier vrij makkelijk geld verdienen met bloggen.

Je kunt er ook voor kiezen mensen te laten betalen voor je nieuwsbrief. Je bent vast en zeker bekend met het ontvangen van (soms ongevraagde en ongewenste) digitale nieuwsbrieven in je inbox. Maar soms zijn nieuwsbrieven juist erg gewenst, omdat lezers daarin vaak exclusieve informatie ontvangen en zo als eerste op de hoogte zijn van bepaalde onderwerpen. Denk hierbij aan de startdatum van de verkoop van een nieuw product waarbij je een exclusieve vroegboekkorting biedt voor je abonnees.

Hierbij geldt dus eigenlijk hetzelfde principe als bij het abonnement. Kun jij je lezer wekelijks iets exclusiefs bieden, zoals kwalitatief hoge content dat dieper op een bepaald onderwerp ingaat, of een sales aankondiging? Dan is geld verdienen met bloggen via een nieuwsbrief een slimme keuze!

Voordelen

 

  Exclusieve content makkelijk in 1 keer te versturen naar alle betalende abonnees

  Stabiele vorm van inkomen

 

 

Nadelen

 

  Je moet regelmatig exclusieve inhoud blijven sturen om te voldoen aan de verwachting van je betalende lezer

 

5. Geld verdienen met bloggen door (online) cursussen te maken

 Waar gaat je blog over? Deel je een expertise, dan zijn je lezers eerder geneigd om te betalen voor deze kennis. Vooral als je lezers willen leren om het zelf te doen. Schrijf bijvoorbeeld een e-book waarin je alle kennis presenteert. Wat dacht je van een stappenplan: ‘Hoe kan ik.”, of “Hoe begin ik.”? Maak het e-book in pdf-vorm zodat mensen deze tegen een (klein) bedrag op je blog kopen en downloaden.

Je kunt op je blog ook cursussen promoten. Een cursus van iemand anders (al is dat meer affiliatie marketing), of een cursus die je zelf opzet. Een goed platform hiervoor is Udemy. Via dit gebruiksvriendelijke online platform ontwerp en verkoop je heel makkelijk je eigen cursus.

Of geef zelf cursussen in de vorm van workshops, meerdaagse trainingen of een-op-een begeleidingen. Maar let er hierbij op dat je echt iets kiest wat bij je past en waar je expertise ligt. Pakt je training niet helemaal goed uit doordat je niet veel van het onderwerp weet, dan heeft dit een negatief effect op de geloofwaardigheid en autoriteit van je blog.

Voordelen

 

  Je hoeft een e-book of cursus slechts 1 keer te maken

 

Nadelen

 

  Gaat veel tijd en moeite in het maken van de cursus zitten

 

6. Lezingen, webinars en evenementen organiseren

Vanuit de expertise die je met je blog biedt, kun je ook (online) lezingen gaan verzorgen. Mensen zijn vaak bereid goed geld te betalen voor interessante sprekers. En hoe leuk is dat? Geld verdienen door te praten over een onderwerp dat je goed ligt. Gebruik je blog om kenbaar te maken dat je te boeken bent als spreker en kondig de onderwerpen van je lezingen aan. 

Een andere leuke optie, hoewel niet de snelste of meest voor de hand liggende manier: geld verdienen met bloggen door een evenement te organiseren. Er gaat namelijk veel tijd (én geld) in zitten wil je zo’n dag organiseren. Denk hierbij aan het boeken van een locatie, sprekers, de marketing, etc. Deze next level manier van geld verdienen met bloggen werkt vooral goed wanneer jouw blog al veel bezoekers ontvangt.

 Lijkt het organiseren van evenementen je dus heel leuk? Zorg dan eerst voor een mooi bezoekersaantal op je blog, zodat je later zoveel mogelijk publiek bereikt en je evenement goed kunt promoten.

Voordelen

 

  Mensen zijn vaak bereid goed geld te betalen voor interessante sprekers en evenementen

 

Nadelen

 

  Organisatie van een evenement kost veel tijd

  Je blog dient al enigszins succesvol te zijn i.v.m. promotie van je evenement

Hoe zet je een blog op? Een stappenplan voor de beginnende blogger!

Voordat je aan de slag gaat met bovenstaande manieren om online geld te verdienen met bloggen, heb je natuurlijk eerst een website nodig. 

Gelukkig is het tegenwoordig vrij makkelijk om snel en goedkoop een blog op te zetten. We geven je hier een makkelijk stappenplan voor de beginnende blogger!

 

Stap 1 – het uitzoeken van een domeinnaam

Je begint met het uitzoeken van de naam van je blog en het aanschaffen van een domein (URL. Vaak kost een URL slechts een paar euro per jaar en soms zelfs gratis als je een pakket afneemt bij een hostingbedrijf (zie stap 2). 

En is het kiezen van een naam voor je blog heel belangrijk? JAZEKER! Heb je het onderwerp van je blog al duidelijk voor ogen? Een blog over paarden bijvoorbeeld, dan is www.mijnpaardenblog.nl een goede naam. Echter kun je dan niet na een jaar ineens over eten gaan bloggen.

Ben je nog niet helemaal zeker van het onderwerp van je blog, kies dan voor iets neutralers, zoals bijvoorbeeld je eigen naam. Dan behoud je de ruimte om tussendoor van onderwerp te wisselen. Zo is de kans van slagen van je plan om geld te verdienen met bloggen een stuk groter!

 

Stap 2 – het uitzoeken van een hostingserver

Ga nu op zoek naar een hostingbedrijf waar je schijfruimte kunt huren. Dit heb je nodig om alle foto’s en artikelen die je plaatst, op te slaan. Kies wel voor een server die 24/7 beschikbaar is zodat mensen overal en altijd ter wereld jouw blog kunnen lezen.

Een voorbeeld van een hostingbedrijf is Xel. Zij hebben zelfs een speciaal pakket voor bloggers en bieden een Nederlandstalige website en helpdesk. Ze hanteren goede en betaalbare prijzen (al vanaf € 4,45) en hebben zeer snelle servers. Door hun persoonlijke service zijn ze met name voor de beginnende blogger een goede optie.

Een andere goede mogelijkheid is YourHosting. Ook zij hebben diverse pakketten en snelle servers en bieden hun contact voornamelijk via chat of mail.

 

Stap 3 – installeer een Content Management Systeem: WordPress

Heb je bovenstaande dingen geregeld, dan is het nu een kwestie van een paar klikken op de knop om je Content Management Systeem (CMS) te installeren. Dit is de software waarmee je je blog vormgeeft en uiteindelijk mee plaatst. Een van de makkelijkste en meest gebruikte CMS wereldwijd is WordPress.

 

Stap 4 –  beginnen met schrijven

En schrijven maar! Zodra je website live staat en je een voor jouw prettig bewerkingsprogramma hebt geïnstalleerd, kun je direct aan de slag met het publiceren van blogs. En uiteindelijk waarvoor we hier zijn: geld verdienen met bloggen! 

Laat je de moed niet in de schoenen zakken als je in het begin weinig resultaat boekt. Goed geld verdienen met bloggen kost in het begin nu eenmaal tijd! Een blog succesvol laten worden heeft dan ook veel aandacht nodig.

Het kan even duren voordat je blog succesvol wordt qua bezoekersaantal. Loopt je blog eenmaal, dan kun je van daaruit een hele hoop manieren van online geld verdienen met bloggen benutten. In het begin verdien je echter het snelst en makkelijkst geld met affiliatie marketing.

Wil je er zeker van zijn dat elke blogpost die je schrijft geld oplevert? Schrijf dan ondertussen ook voor andere bedrijven, die jou direct betalen voor je blog.

 

Dus, is geld verdienen met bloggen in 2022 de moeite waard?

Zoals je hebt gelezen zijn er dus meerdere manieren waarop je geld kunt verdienen met bloggen. Sommige zijn iets kleinschaliger, makkelijker en op korte termijn te verwezenlijken. Anderen vergen meer tijd en moeite, maar wanneer goed opgezet, kun je hier zeker goed mee verdienen.

Sinds een paar jaar moet je ook rekening houden met de GDPR, of met andere woorden de privacywet. Deze wetgeving verplicht je om te melden aan je lezer dat er affiliatie links in de tekst staan. En dat je dus ook de data van je lezer gebruikt. Een belangrijk detail dat je als (beginnende) blogger uiteraard goed afgedekt wilt hebben om problemen te voorkomen.

Voordelen

 

  Diverse mogelijkheden voor zowel de beginnende blogger als de meer ervaren

  Sommige manieren relatief snel en makkelijk te verwerken in je blog zonder al te veel onderhoud

Nadelen

 

  Het opzetten en onderhouden van een blog heeft tijd nodig

 

 

 

Meer weten?

Ben je enthousiast geworden van deze mogelijkheden voor het verdienen van geld met bloggen, en wil je verder op ontdekkingstocht naar nog meer mogelijkheden? 

Neem gerust contact met ons op en blijf op de hoogte van de laatste info & tips rondom online geld verdienen! Benieuwd naar andere voren van online geld verdienen? Neem dan snel een kijkje hier! 

Inhoudsopgave